Gastroenterologie

Abcesul de pancreas este o colectie de puroi,bine delimitata

Abcesul pancreatic este o colectie de puroi,bine delimitata, care rezulta din inflamatia tesutului necroza al pancreasului asociat cu un proces de lichefiere.

Abcesul pancreatic este o complicatie tarzie a pancreatitei acute necrozate, care se formeaza la mai mult de 4 saptamani de la atacul de pancreatita.Abcesele pancreatice pot fi unice sau multiple si variaza ca dimensiune. Aproximativ 3% din pacientii cu pancreatita acuta dezvolta un abces pancreatic. Nu exista diferente in ceea ce priveste frecventa formarii abcesului pancreatic in functie de sex (apar in proportie relativ egala la femei si barbati).

Pancreatita acuta necrozata este cea mai severa forma de inflamatie asociata cu pancreatita. Inflamatia determina moartea celulelor pancreatice, cu formarea tesutului necrotic, care se poate infecta. Cantitatea de tesutul necrotic este cel mai important predictor de mortalitate in pancreatita acuta necrozata. Dupa ce se produce necroza pancreatica, evolutia poate fi in 3 directii: rezolutie (vindecare), pseudochist sau abces.

Abcesul pancreatic se poate forma prin diverse mecanisme:

  • formarea unui perete fibros in jurul colectiei fluide
  • ulcer duodenal penetrant
  • infectia pseudochisturilor

Pseudochisturile sunt o complicatie a pancreatitei acute necrozate. Pseudochistul reprezinta sechestrarea de tesut necrotic (mort) in jurul carui se formeaza o capsula fibroasa. Daca se produce infectia tesutului necrotic conduce la formarea abcesului pancreatic.