Dictionar medicamente litera B

Bisogamma

Compozitie Bisogamma

Bisogamma

Un comprimat filmat contine bisoprolol fumarat (2:1) 10 mg si excipienti: nucleu: crospovidona, amidon pregelatinizat, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu ; film: macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), talc, oxid galben de fer (E 172), hidroxipropilmetilceluloza.

Indicatii terapeutice Bisogamma

– hipertensiune arteriala esentiala;
– cardiopatie ischemica (angina pectorala).

Contraindicatii Bisogamma

Cand nu trebuie sa utilizati Bisogamma 10
– insuficienta cardiaca manifesta clinic;
– soc cardiogen;
– bloc atrioventricular de gradul II sau III;
– boala nodului sinusal;
– bloc sino-artrial;
– bradicardie (anterioara tratamentului, frecventa cardiaca in repaus mai mica de 50 batai pe minut);
– hipotensiune arteriala (tensiunea sistolica mai mica de 90 mmHg);
– acidoza;
– hiperreactivitate bronsica (de exemplu bronhopneumopatie cronica obstructiva, astm bronsic);
– fenomen Raynaud si afectiuni arteriale periferice, forme severe;
– administrare concomitenta de inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO), cu exceptia inhibitorilor de tip MAO-B;
– hipersensibilitate la blocante beta-adrenergice sau la oricare dintre excipientii produsului;
– copii (nu exista experienta clinica)
– la pacientii la care se administreaza Bisogamma, administrarea intravenoasa a blocantelor canalelor de calciu de tipul verapamilului si diltiazemului sau a altor antiaritmice (de exemplu disopiramida, chinidina, amiodarona) este contraindicata (cu exceptia urgentelor).

Atentionari speciale

Se impune monitorizarea atenta medicala in caz de:
– bloc atrioventricular de gradul I;
– diabet zaharat diagnosticat sau latent (poate determina hipoglicemie severa; simptomele de hipoglicemie pot fi mascate; se impune monitorizarea regulata a glicemiei);
– post sever si prelungit si, de asemenea, efort fizic (datorita posibilitatii de aparitie a hipoglicemiei severe);
– pacienti cu feocromocitom (Bisogamma 10 trebuie administrat numai dupa administrarea de blocante alfa-adrenergice);
– angina Prinzmetal.

Bisogamma in sarcina si alaptare

Pana in prezent, nu exista date disponibile cu privire la administrarea de bisoprolol fumarat la gravide. in timpul sarcinii si alaptarii trebuie evaluata cu atentie necesitatea tratamentul cu Bisogamma. Avand in vedere riscul de aparitie al bradicardiei, hipotensiunii arteriale, hipoglicemiei si deprimarii respiratorii (asfixie neonatala) la nou nascut, tratamentul cu bisoprolol fumarat trebuie intrerupt cu 48 pana la 72 ore inainte de nastere. in cazul in care nu este posibil, nou-nascutul va fi monitorizat atent timp de 48 pana la 72 ore dupa nastere. La om, pana in prezent, nu a fost studiata excretia bisoprolol fumarat in laptele matern. Prin uramre, in timpul alaptarii nu se reomanda tratamentul cu bisoprolol fumarat.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Tratamentul cu acest produs medicamentos necesita control medical regulat. Reactiile adverse care variaza individual (tulburari de vedere, vertij, halucinatii) pot afecta capacitatea de reactie intr-o asemenea masura incat sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Trebuie acordata o atentie deosebita, in special la inceputul tratamentului, la cresterea dozei, la administrarea altui medicament sau in timpul consumului de alcool etilic. Doze si mod de administrare Daca medicul nu va prescrie altfel, Bisogamma 10 trebuie administrat dupa cum urmeaza. Indicatiile trebuie respectate cu stictete, altfel Bisogamma 10 nu v afi eficient pe deplin.

Administrare Bisogamma

In general, tratamentul trebuie sa urmeze o schema terapeutica gradata, incepand cu o doza mica, ce trebuie crescuta treptat. in fiecare caz, doza trebuie determinata individual, in functie de frecventa cardiaca si eficacitatea terapeutica. Este preferabil sa se administreze comprimatele filmate dimineata, pe stomacul gol sau impreuna cu micul dejun, nemestecate, cu o cantitate suficienta de lichid. Durata tratamentului nu este limitata in timp si este in functie de tipul si severitatea bolii.

Reactii adverse Bisogamma

– tulburari ale sistemului nervos: oboseala, ameteli, cefalee, stari depresive, cosmaruri, halucinatii
– tulburari de vedere(mai rar)
– scaderea brusca a tensiunii
– insuficienta respiratorie
– tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, constipatie, diaree, crampe abdominale
– alergii cutanate

Supradozaj Bisogamma

Ce trebuie sa faceti daca ati luat mai mult Bisogamma 10 decat trebuie?
In functie de severitatea intoxicatiei, tabloul clinic se caracterizeaza, in general, prin simptome cardiovasculare si ale sistemului nervos central. Supradozajul poate determina hipotensiune arteriala severa, bradicardie si, in stadiile avansate, stop cardiac, insuficienta cardiaca si soc cardiogenic. In plus, pot sa apara dispnee, bronhospasm, varsaturi, tulburari ale constientei si, uneori, crize epileptice.
In caz de supradozaj, tratamentul cu Bisogamma 10 trebuie intrerupt.