Gastroenterologie

Boala de reflux gastro-esofagian-definitie si tratament

Definitie
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) constituie o entitate clinica independenta, cauzata de mecanisme complexe de perturbare a motilitatii tractului digestiv superior cu refluarea continutului gastric în esofag.

Se delimiteaza doua forme de BRGE: endoscopic – negativa (fara esofagita de reflux) si endoscopic – pozitiva (cu esofagita de reflux).

Sistemul afectat – gastrointestinal.

Ereditatea – nu este specificata

Incidenta – BRGE este o afectiune extrem de frecventa în America de Nord si tarile Europei de Vest si cu incidenta în crestere, care în tarile Europei se atesta de la 5% (tarile scandinave) -pâna la 27% în Franta.

Predominanta de vârsta – pâna la 40 ani -1:10000, dupa 40 ani – 20:100000 populatie.

Predominanta de sex – raportul barbati: femei este de 2-3:1

Semne si simptome
– Pirozis, „arsura” retrosternala postprandiala, în deosebi dupa ingestia de cafea, alcool, alimente fierbinti, citrice, suc de rosii, produse mentolate etc. Este favorizata de clinostatism.
– Regurgitatie – refluarea continutului gastric / esofagian în faringe si cavitatea bucala, fara efort, fara greata sau contractura abdominala. De obicei, regurgitatia este acida.
– Odinofagie – durere la deglutitie, care indica instalarea unei esofagite severe.
– Disfagie (deglutatie dificila) se constata rar (20-30%) si denota prezenta stenozei peptice.
– Alte fenomene – faringiene, laringiene, bronhopulmonare, cardiace etc. (dispnee expiratorie, tuse nocturna, distonic matinala, dureri precordiale, etc.).

Cauze
– Incompetenta sfincterului esofagian inferior: – relaxarea tranzitorie a SEI; – cresterea presiunii intraabdominale; – reflux „liber” fara modificarea tonusului SEI.
– Afectarea clearance-ului acid al esofagului: – activitatea motorie a esofagului (undele peristaltice); – forta gravitationala; – secretia salivara; – secretia glandelor esofagiene (mucoase sau nemucoase).
– Întârzierea evacuarii gastrice: motilitatca antrala anormala; – reflux duodenogastric.
– Cresterea factorilor de agresiune (acidul clorhidric, pepsina);
– Asocearea refluxului duodenogastric (sarurile biliare, enzimele pancreatice active).

Factori de risc
– Exogeni: alimente (grasimi, ciocolata, suc de citrice etc.); medicamente (anticolinergice nonselective, nitrati, agonisii P- adrenergici, derivati xantinici, blocante ale ionilor Ca2, AINS); alcool; tutun; suprasolicitari fizice.
– Endogeni: hernia hiatala; obezitate; stomacul operat; diabet zaharat; sclerodermie; sindromul Sjogren etc.

Diagnosticul – se prczuma în baza acuzelor si a datelor clinice.

Diagnosticul diferential – litiaza biliara, ulcer gastric sau duodenal, angina pectorala, dereglari motorii esofagiene, cancer esofagian, dispepsie functionala (nonulceroasa).

Investigatii de laborator
– Hemoleucograma – pentru detectarea unei posibile anemii.
– Inspectia maselor fecale la sânge ocult.
– Analiza biochimica a sângelui (proteine serice, fractii proteice, aminotransferaze).
– Electroliti: natriu, calciu, clorul, fierul seric, glucoza.

Investigatii instrumentale – endoscopia digestiva superioara, radioscopia (cu masa baritata), PH-metria esofagiana.

Teste speciale – testul Bernstein (reproducerea simptomelor prin administrarea HCl N10 prin cateter la 10 cm de asupra sfincterului esofagian inferior); manometria esofagiana (aprecierea presiunii la nivelul sfincterului esofagian inferior). Testele pot fi realizate în conditii de stationar specializat.

Masuri generale – somn cu perna ridicata; reducerea presiunii intraabdominalc prin regim hipocaloric (în caz de obezitate), renuntarea la brâie, curele strânse, corsete, combaterea constipatiei; combaterea consumului de medicamente iritante (AINS) sau care relaxeaza sfincterul esofagian inferior (blocante de calciu, anticolinergice, aminofilina etc.).

Educatia pacientului
– Informarea pacientului despre refluxul gastroesofagian, despre factorii care îl pot provoca.
– Propagarea modului sanatos de viata prin evitarea supraalimentatiei si a meselor înainte de somn.

Profilaxie – pacientii, care sunt predispusi sa dezvolte reflux gastro-esofagian, necesita instructiuni despre modificarea conditiilor de viata si unele remanieri pentru regimul alimentar.

Complicatii posibile – sindromul Barrett; ulcerul esofagian, hemoragia digestiva superioara, stenoza peptica esofagiana, anemie feripriva.

Prognostic si evolutie – daca BRCE este depistata la timp si raspunde la medicatia obisnuita – prognostic favorabil, persistenta BRCE de lunga durata poate duce la complicatii.

Stari patologice asociate – tulburari generale, asociatii cu alte afectiuni (pneumonie, aritmii, anemie fierodeficitara etc.).

Factori de vârstaPediatrici – la copii semnele clinice difera de cele ale maturilor: starile de iritatie, agitatie, alimentatie dificila, regurgitatie necesita circumspectie pentru BRCE; Geriatrici – refluxul gastro-esofagian este un fenomen specific vârstnicilor, iar boala se dezvolta mai ales în caz de aciditate mai sporita în antecedente.

Sarcina – refluxul gastro-esofagian apare la circa 80% din gravide, în special, în ultimul trimestru de sarcina datorita cresterii presiunii intraabdominale. Dupa nastere dispar semnele clinice, iar persistenta solicita revederea alimentatiei si a modului de viata.

Abrevieri – BRGE – boala de reflux gastro-csofagian; AINS – antiinflamatorii nesteroidiene.

10 comentarii la „Boala de reflux gastro-esofagian-definitie si tratament

  • salut ma lupt de apropae un an de zile cu o gastrita si ku bacteria aia h-pylori si nu scap de acea bacterie exista vreo sansa sa scap si sa fiu o persoana sanatoasa la ultimele analize la rezultat mia esit ca am gastro-esofagian.esofagita grad a(los angeles) vreau sa stiu o sa ma fac sanatgos sa manac si sa fac tot ce faceam inaine tinand cont ca am doar 22 de ani si poate sa imi recomande careva o un regim strict si un tratament naturist eficient va multumesc

  • Si eu am aceeasi problema de vreun an si ceva. Am fost la mai mulri dr care au incercat diferite tratamente pe mine si pana am ajuns la gastroenterolog care mi-a dat dat lanzul si tre sa fac si o radiografie sio analiza. Am inceput sa iau anticonceptionale fiindca am chisturi si s-au accentuat simptome, si am cititi pe net ca e din cauza progesteronului care accentueaza simptomele si am renuntat la ele Ma simt mai bine daca beau si ceai de sunatoare sau popular i se zice pojarnita incercati si voi.

  • In urma cu trei ani am fost diagnosticata cu boala de reflux gastroesofagian mi sa dat un tratament cu nexiumpentru 30 de zile dar fara nici un rezultat dupa aceea am mers iar la medic si mi sa schimbat tratamentul mi sa dat omez,motilim si venter tot fara nici un rezultat sint disperata nu stiu ce sa mai fac nu mai pot lua nici un fel de pastila ma doare foarte rau somacu si nu pot minca va rog datimi un raspuns……….

    • Buna.
      Mi se pare un pic ciudat ca ai spus la doctor ca te doare rau stomacul si nu poti sa mananci din cauza asta …. si ti-a dat tratament de mentenanta doar pentru 30 zile … In fine … eu am fost diagnosticat in 2003 prima data cu aceasta boala si de atunci o duc asa cum pot pentru ca am si hernie hiatala si m-am ferit de operatie. Daca vrei, scrie-mi pe sebi_stancu@yahoo.com sa te mai sfatuiesc pe tema asta si iti recomand si un medic. Ca sa nu scriu aici direct sa fac publicitate pe fata.
      Sanatate multa !!

      • Buna seara, as dori daca se poate sa-mi spune-ti daca sunteti din Bucuresti, unde sunt cei mai competenti medici gastroenterologi.Eu sunt din Constanta, am facut o endoscopie si mi-a scris pe diagnostic” mica hernie hiatala”, mucoasa hiperemetica, si gastrita cronica.Nu stiu ce sa mai fac, mi-a dat emanera de 20mg una pe zi, dar nu ma ajuta, orice mananc sau beau am gaze.M-am saturat.de ce spuneti ca va feriti de operatie?
        Va multumesc, adresa mea de mail este rita_lore_s@yahoo.com

  • Fiul meu in varsta de 35 de ani de foarte multi ani a scazut in greutate, a fost la multi medici la bucuresti, spitalul militar Constanta,apoi la spitalul din constanta a fost tratat de boala Cron,. Fiecare doctor a pus alt diagnostic, fara a se da un tratament medicamentos permanent. In prezent a inceput sa ia tratamente naturiste si se simte foarte bine, se vad rezultatele.

    • Ce fel de tratament naturist a luat fiul d-voastra?imi spuneti si mie va rog …si eu sint din Mangalia va multumesc

  • salut ,de un an de zile ma lupt cu esofagita de reflux .prima oara am fost diagnosticat cu h pylori dupa care am facut o videoendoscopie si ma diagnosticat cu esofagita de reflux si o mica gastrita am urmat urmat tratament antibiotic  tratament naturistic am tinut regim si tin in continoare,am sintome de inaduseala ,ma trezesc noaptea din somn cu palpitatii, mie frica sa ramin singur crezind ca o sam-i fie rau nu mai stiu ce sa maninc ma calmez cu dicarbocalmuri cind ,e foarte greu ,nu mai stiu ce sa fac,spunetimi starile de inaduseala sunt de la boala? imi puteti da un sfat ce sa fac? untratament naturistic sau un leac cum se spune babesc?    va multumesc. daniel

  • eu am 53 de ani iar de 3 ani am sclerodermie sistemica ,iar pe fondul acestei boli am facut esofagita los angeles,esofag barret,reflux gastroesofagian,plos ca iau cam 22de pastile pe zi,nu pot manca mai nimic ,vomit aproape in fiecare seara,beau si ceaiuri de menta cu musetrel si fincen, ce as putea sa mai fac? multumiri!

Comentariile sunt închise.