Cancer Colon

Cancerul de colon si metode de prevenire

In primul rand, cancerul de colon este o boala tratabila. Dar, dupa cum avertizeaza dr. Gabriel Constantinescu, medic primar in gastroenterologie si asistent universitar, „doar daca este descoperit in stare incipientai. Tot dr. Constantinescu atrage atentia ca „unul din 15 indivizi este diagnosticat cu aceasta maladie, ceea ce nu e putini. Cancerul de colon este, in primul rand, o boala ereditara. Este una dintre cele mai frecvente boli ale acestei perioade. Afecteaza in egala masura ambele sexe, cu varste de peste 50 si 60 de ani, dar nu numai. Sunt si persoane mult mai tinere diagnosticate cu cancer colonic. Daca este depistat precoce, este tratabil.
In tarile occidentale, cancerul de colon intra intr-un program de screening. Cu alte cuvinte, populatia care nu prezinta simptome ale acestei boli, dar care are factori de risc, este supusa unor teste. Daca ai avut rude de gradul I care au avut aceasta boala, riscul ca la un moment dat sa apara este foarte mare. Din pacate, acesta este, pana la momentul de fata, singurul factor despre care se stie cu exactitate ca produce aceasta boala. Daca unul dintre parinti a avut cancer de colon, riscul de a face asceasta boala este de doua-trei ori mai mare decat la o persoana ale carei rude nu au avut aceasta boala.

Simptomele cancerului de colon

Este foarte important sa fii atent la orice mica modificare ce intervine in „rutina organismului taui. Inaintea oricarui test sau examen medical, iti poti da seama singur daca este ceva in neregula. Daca o ruda apropiata a avut cancer de colon, atunci este absolut necesar sa mergi la medic pentru un control, cel putin o data la trei ani. Numai asa ai sa poti descoperi din timp boala si tratamentul va fi 100% eficient. Indiferent de antecedentele medicale ale familiei, gastroeterologul Gabriel Constantinescu recomanda oricarie persoane cu varsta de peste 50 de ani un control de specialitate o data pe an. Acest control presupune doua investigatii – prima este un test chimic ce depisteaza prezenta sangelui in fecale. Insa acest test nu poate stabili cu siguranta un diagnostic, deoarece sangele poate avea si alte cauze. Al doilea test este colonoscopia. Se realizeaza, de regula, cu anestezie, si este un test foarte precis. Tot colonoscopia permite medicului sa preleveze biopsii din orice zona suspecta si poate inlatura polipii de pe colon cu colonoscopul. Aceasta interventie este foarte importanta pentru ca, indepartand polipii, acestia nu se mai pot transforma in tumori maligne. Simptomele asociate cancerului colonic sunt: prezenta sangelui in scaun, pierderea in greutate, diaree urmata de constipatie sau amandoua odata, balonari si crampe foarte puternice, dureri abdominale.

Principalii factori de risc

Doctorul Constantinescu atrage atentia asupra stilului de viata. „Din cauza faptului ca, in primul rand, cancerul colonic este ereditar si ca nu s-au demonstrat alte cauze ale declansarii bolii, pana in acest moment este foarte important sa ne ferim de tot ceea ce stim ca este nociv. Sa avem o alimentatie echilibrata si bogata in legume, fructe, fibre. Trebuie renuntat la fumat. Un alt factor de risc il prezinta bolile inflamatorii ale tubului digestiv. Sedentarismul trebuie inlocuit cu exercitiul fizic. Alimentatia bogata in grasimi trebuie complet evitata, la fel si consumul exagerat de alcooli, recomanda Gabriel Constantinescu.

Cancerul de colon, pe locul III in lume

Datorita nevoii tot mai acute de a descoperi metode eficiente de prevenire a acestui tip de cancer, cercetatorii americani au realizat un studiu la baza caruia a stat calciul. In urma testelor efectuate, s-a demonstrat ca persoanele care consuma zilnic calciu prin alimente sau suplimente nutritive au un risc mult mai scazut de a face cancer de colon. La persoanele care au combinat alimentele si suplimentele riscul s-a injumatatit.

One thought on “Cancerul de colon si metode de prevenire

  • mama mea are rezultatul pe scrisoarea la examen histopatologic; 14503-3.05.2010 – fragm mezosigmoid – tesut adipos steril oncologic;14504 – rect-macro-piesa de colectomie de 20 cm.ce contine orificiul anal.la 3 cm. de acesta se deceleaza o formatiune tumorala cu aspect circumferential,stenozanta de 6 cm lungime.micro adk ulcerat,moderat diferentiat,nesecretant de mucus,ce invadeaza intreaga grosime a peretelui,seroasa si tesutul adipos subjacent.marginile piesei de rezectie chirurgicala sterile oncologic.La nivelul tesutului adipos perirectal,2 noduli fibrosi ce contin infiltrare de ADK si 1 limfoganglionar cu hiperplazie foliculara nespecifica.cod morfologic 8140/3.pT3NxMx

Comentariile sunt închise.