Gastroenterologie

Cauzele si simptomele spasmului esofagian

Etiologia spasmului esofagian este necunoscuta.

Teoriile care se postuleaza cuprind:

  • eliberarea cresuta a aceticolinei de cauza necunoscuta
  • refluxul gastric sau o afectiune a nervului motor
  • compresia microvasculara a nervului vag.

Semne si simptome:

Spasmul esofagian prezinta de obicei urmatoarele simptome in episoade:

  • durere toracica noncardiaca
  • globus – senzatia ca un obiect este blocat in gat
  • disfagia care este mai consistenta si reproductibila la studiile de investigare, este raportata de doua treimi din bolnavi
  • regurgitatia
  • arsurile sunt raportate de peste 20% dintre pacienti.

Simptomele care apar in tulburarile spastice esofagiene sunt: disfagia, durerea toracica anterioara si regurgitatia.

Disfagia apare la 60% dintre pacienti, fiind mai bine exprimata la cei cu spasm difuz esofagian. Ea poate fi atat pentru lichide cat si pentru solide, uneori legata de anumite alemente, cu caracter intermitent si de obicei nu destul de importanta pentru a produce scadere ponderala. Rareori in caz de spasm persistent, poate apare in timpul alimentatiei un sindrom de obstructie esofagiana care se remite dupa provocarea de varsaturi. Spre deosebire de cazul achalaziei, in spasmul difuz esofagian disfagia nu este progresiva.

Durerea toracica anterioara apare mai ales in cazul esofagului „nutcraker” si mai rar la cei cu spasm difuz. Este localizata retrosternal, cu iradiere in spate, umeri, mandibula si are o intensitate severa care o face sa fie confundata cu cea de tip coronarian. Are caracter intermitent, uneori legat de deglutitie, dureaza de la cateva minute la ore. Se amelioreaza ca si cea cardiaca la nitroglicerina si nifedipina. Mecanismul aparitiei durerii nu este cunoscut, presupunindu-se ca ischemia, distensia esofagiana si hipersensitivitatea viscerala ar putea juca un rol.

Regurgitatia este mult mai rara in tulburarile spastice decit in achalazie.

Pirozisul poate fi intilnit la circa 20% dintre pacienti ca manifestare a refluxului sau din cauza hipersensibilitatii viscerale. Simptomele asociate sunt cele sugestive pentru colonul iritabil sau dispepsie functionala.

Complicatiile potentiale sunt bazate pe terapie, toate medicamentele folosite au efecte adverse. Perforatia esofagiana poate apare cu dilatatia esofagului.

Evolutia bolii. Rata de mortalitate este mica. Nici un tratament nu este eficient pentru toti pacientii.