Articole Recomandate

Ce nu stii despre hemoroizi

Sunt citeva intrebari despre hemoroizi la care daca raspundem, putem clarifica dilemele legate de aceasta patologie. Ei reprezinta dilatatii ale venelor perianale si intrarectale.

1. Sunt hemoroizii o boala comuna?

Da. Hemoroizii afecteaza atit barbatii cit si femeile, iar jumatate dintre noi vom avea hemoroizi dupa 50 de ani.

2. Sunt hemoroizii contagiosi?

Nu, absolut deloc. Aceasta boala nu este transmisibila, deoarece cauza ei este mecanica, nu bacteriana sau virala.

3. Hemoroizii se pot transmite genetic?

Nu, nu putem spune acest lucru. Dar predispozitia familiala exista. Daca ambii parinti au avut nevoie de operatie pentru indepartarea hemoroizilor, acest lucru este un factor de risc.

4. Femeile sufera mai mult decat barbatii de boala hemoroidala?

Este adevarat ca femeile sufera mai des de hemoroizi din cauza sarcinii, nasterii si constipatiei, care este mai frecventa la femei decit la barbati. Pe de alta parte datele statistice arata ca exista un numar egal de barbati si femei care apeleaza la interventia chirurgicala.

5. Cum sunt diagnosticati hemoroizii?

Hemoroizii sunt diagnosticati de catre medic. Medicul va examina anusul si rectul si de asemenea vasele de singe umflate. O examinare rectala digitala este de asemenea posibila. Medicul poate examina pacientul cu un anoscop sau rectoscop. Anoscopul este un tub luminos folosit pentru a observa hemoroizii interni, iar rectoscopul este folosit pentru examinarea rectului pe toata lungimea lui.

6. Sunt hemoroizii periculosi?

Nu. Hemoroizii nu sunt de obicei periculosi, nici nu ameninta viata pacientului. In cele mai multe cazuri, simptomele nu dureaza mai mult de citeva zile. Si chiar mai mult, nu toti pacientii cu hemoroizi vor avea simptome.

7. Este posibil ca hemoroizii sa evolueze catre cancer?

NU! Hemoroizii nu vor evolua niciodata catre cancer, dar lucrurile nu sunt foarte simple. O persoana poate suferi intreaga viata de singerari repetate cauzate de hemoroizi si dintr-o data poate avea singerari cauzate de un cancer colorectal fara a cunoaste cauza. In concluzie, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa consultati medicul specialist cind apar singerari.

Factori favorizanti pentru aparitia hemoroizilor:

Igiena: costipatia si fortarea, caratul obiectelor grele

Dieta: consumul de cafea, alcool, condimente, mustar, alimente cu putine fibre

Exercitii fizice: calaritul, mersul pe bicicleta, statul prelung pe scaun sau in picioare

Medicamente: administrarea repetata de laxative, constipatia pe termen lung

Factori protectori impotriva hemoroizilor:

Igiena: spalarea in mod regulat a regiunii anale, scaun regulat imediat dupa de apare nevoia de defecare, controlul greutatii

Dieta: alimente bogate in fibre (legume, fructe, cereale), consum a minim 2 litri lichid pe zi

Exercitii fizice: inotul, plimbarea (20 de minute zilnic)

Tratamentul medicamentos: medicatie venoprotectoare cu actiune sistemica si locala

3 comentarii la „Ce nu stii despre hemoroizi

  • am 10 luni cu iubitul meu..este slab ori cat ar manca la fel ramane mereu cand faceam dragoste cu el vedeam ceva rosu bucatele de carne inafara anusului dar nu stiam ce e lam intrebat si nu a vrut sa imi zica nu aveam idee pana acum 2 zile am vb cu prietena mea care abea iesise din spital si mia zis ca sa operat de hemoroizi am in trebato ce boala este asta cum se manifesta si mia explicat dupa care acum o saptamana ii vazusem iubitului meu in tipm ce dormea sange in partea anusului am vb cu el dar nu vrea sa mearga la doctor va sa ma sfatuiti este grava aceasta boala ce sa pot sa fac sunt foarte ingrijorata!!multumesc

    • TREBUIE SA FACA UN CONSULT PROCTOLOGIC LA O CLINICA SPECIALIZATA GEN PROCTOMED- PROBABIL ARE HEMOROIZI DAR POT FI SI ALTE AFECTIUNI CARE NETRATATE LA TIMP POT AVEA O EVOLUTIE IMPREVIZIBILA

  • ma numesc maria si sant dintro localitate de langa brasovam o problema de vreo lona scaunelemele ies cu sange si am o durere insuportabila la anus va rog sa ma sfatuiti ce trebue sa fac ma constip mult

Comentariile sunt închise.