Dictionar medicamente litera C

Cifran

Compozitie cifran

Cifran

Un comprimat filmat contine 500 mg ciprofloxacina sub forma de clorhidrat de ciprofloxacina si excipienti: celuloza microcristalina (Avicel PH 101), amidon de porumb, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidonglicolat de sodiu (tip A), hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol 400.

Indicatii cifran

Infectii necomplicate si complicate produse de microorganisme sensibile la ciprofloxacina:

  • infectii respiratorii (nu este de prima alegere in cazul pneumoniilor pneumococice)
  • infectii oculare
  • infectii renale si ale cailor urinare
  • infectii genitale (anexita, prostatita, sancru, gonoree)
  • infectii ale tractuiui gastrointestinal, infectii biliare, peritonite
  • infectii ale pielii si tesuturilor moi
  • infectii ale oaselor si articulatiilor
  • septicemii
  • pacienti imunodeprimati: tratamentul si profilaxia infectiilor
  • decontaminare intestinala selectiva la pacienti imunodeprimati
  • infectii ORL (otite acute, sinuzite, mastoidite). Ciprofloxacina nu este recomandata in tratamentul amigdalitei acute.

De asemenea, ciprofloxacina poate fi indicata in profilaxia infectiilor din chirurgia si endoscopia gastrointestinala, unde exista risc crescut de infectii.

Contraindicatii cifran

  • hipersensibilitate la ciprofloxacina sau la alte chinolone
  • hipersensibilitate la oricare dintre componentii produselor
  • administrare simultana de tizanidina pot aparea reactii adverse datorita cresterii nedorite a concentratiei plasmatice de tizanidina (hipotensiune, somnolenta, ameteli)
  • sarcina si alaptare
  • copii sub 6 ani

Reactii adverse

Infectii si infestari: suprainfectii (provocate de bacterii sau fungi; suprainfectii vaginale, digestive, orale), colita pseudomembranoasa (infectie provocata de Clostridium difficile).
Tulburari sanguine si ale sistemului limfatic: eozinofilie, leucopenie, granulocitopenie, trombocitopenie, anemie, leucocitoza, trombocitemie, modificari ale timpului de protrombina, anemie hemolitica.
Tulburari ale sistemului imunitar: reactii alergice, reactii anafilactice, reactii anafilactoide, boala serului.
Tulburari de nutritie si metabolism: anorexie
Tulburari psihiatrice: insomnie, iritabilitate, confuzie, depresie, anxietate, cosmaruri, halucinatii, psihoza acuta.
Tulburari ale sistemului nervos: cefalee, ameteli, migrene, nervozitate, tremor, parestezii, anosmie, cresterea presiunii intracerebrale, crize epileptifome. Crizele epileptifome pot surveni in cazuri izolate, si anume la pacientii cu antecedente de epilepsie, la alcoolici sau la pacientii tratati concomitent cu ciprofloxacina si teofilina.
Tulburari oculare: alterari ale vederii, diplopie, cromatopsie.
Tulburari auditive si de echilibru: tinitus, tulburari auditive temporare (in special pentru frecventele inalte).
Tulburari cardiace: tahicardie, sincopa.
Tulburari vasculare: vasodilatatie (valuri de roseata si caldura), hipotensiune, vasculita (petesii, bule hemoragice, cruste).
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: dispnee, edem laringian, greturi, diaree.
Tulburari digestive: varsaturi, dureri abdominale, flatulenta, tulburari gustative (pierderea gustului)
Tulburari hepatobiliare: alterarea testelor functionale hepatice, cresterea fosfatazei alcaline, hiperbilirubinemie, icter, icter colestatic, hepatita, insuficienta hepatica, pancreatita.
Tulburari dermatologice: eruptie, eritem, prurit, urticarie, angioedem, edem facial, fotosensibilizare, transpiratii accentuate, eritem polimorf/sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica.
Tulburari osteomusculare si ale tesutului conjunctiv: artralgii, mialgii, tumefactii articulare, tendovaginita, tendinita ahiliana, ruptura tendonului ahilian.
Tulburari renale si urinare: alterarea functiei renale, nefrita interstitiala, insuficienta renala
Tulburari ale starii generale si fenomene la locul administrarii: slabiciune, oboseala, tulburari de mers Investigatii de Iaborator: cresterea lactat-dehidrogenazei serice, cresterea creatininei serice, cresterea ureei serice.

Mod de administrare cifran

Comprimatele vor fi inghitite intregi, cu lichid. Comprimatele nu trebuie divizate, sparte, mestecate sau mentinute in apa.
Comprimatele pot fi inghitite independent de timpul mesei. Daca sunt inghitite pe stomacul gol, substanta activa va fi absorbita mai rapid. Se recomanda a nu se lua comprimatele concomitent cu produse lactate sau cu bauturi fortifiante cu continut de minerale (lapte, iaurt, suc de protocale cu adaus de calciu). Oricum, calciul ca si componenta a multor alimente, nu influenteaza semnificativ absorptia ciprofloxacinei.
Dozele uzuale la adulti se stabilesc in functie de gravitatea si localizarea infectiei.

Infectii renale si ale cailor urinare
Usoare/Moderate – 250 mg la fiecare 12 ore, timp de 7 zile
Severe – 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 14 zile
Infectii ale pielii si ale tesuturilor moi
Usoare/Moderate – 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 7 zile
Severe – 750 mg la fiecare 12 ore, timp de 14 zile
Infectii osoase si articulare
Usoare/Moderate – 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 4 saptamani
Severe – 750 mg la fiecare 12 ore, timp de 6 saptamani
Diaree infectioasa – 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 7 zile
Febra tifoida – 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 14 zile
Pneumonie cu microorganisme gram-negativ
Usoare/Moderate – 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 7 zile
Severe – 750 mg la fiecare 12 ore, timp de 14 zile
Alte infectii respiratorii – 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 7 zile
Sancru – 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 5 zile sau 7501000 mg (doza unica)
Gonoree – 250 mg (doza unica)

La pacientii cu insuficienta renala, doza trebuie scazuta astfel:
– la un clearance al creatininei intre 31-60 ml/min doza zilnica de ciprofloxacina nu trebuie sa depaseasca 1000 mg
– la un clearance al creatininei sub 30ml/min doza zilnica de ciprofloxacina nu trebuie sa depaseasca 500 mg
– la pacientii hemodializati doza zilnica de ciprofloxacina nu trebuie sa depaseasca 500 mg administrate in zilele de dializa, la terminarea sedintei de dializa.
Nu este necesara o ajustare a dozei la pacientii insuficienta hepatica sau la varstnici.
Ca si produsele din aceasta clasa, s-a constatat ca ciprofloxacina determina artropatii la animalele imature. Analiza sigurantei administrarii de ciprofloxacina la pacienti cu varsta sub 18 ani, majoritatea cu diagnostic de fibroza chistica, nu a indicat distrugeri de cartilaj sau a articulatiilor, dependente de substanta. Utilizarea ciprofloxacinei la pacientii cu varsta sub 18 ani nu este recomandata.

Precautii

Deoarece ciprofloxacina poate produce fotosensibilitate, pacientii aflati sub tratament cu ciprofloxacina trebuie sa evite expunerea directa si in exces la soare sau la razele ultraviolete. Terapia trebuie intrerupta daca apar semne de fotosensibilitate.
Ciprofloxacina trebuie folosita cu prudenta la pacientii cu epilepsie sau cu tulburari preexistente ale sistemului nervos central (ex. prezenta unor afctiuni care scad pragul convulsivant, convulsii in antecedente, insuficienta circulatorie cerebrala, ictus, tulburari psihice). In cazuri izolate, reactiile psihotice au aparut (mergand pana la automutilare), in anumite cazuri chiar dupa prima utilizare. In aceasta situatie, administrarea ciprofloxacinei trebuie imediat intrerupta si trebuie informat medicul dumneavoastra.
Daca o diaree grava si persistenta apare in timpul tratamentului sau dupa, trebuie consultat medicul intrucat aceasta poate fi simptomul unei boli intestinale grave care poate pune in pericol viata (enterocolita pseudomembranoasa) necesitand tratament medical imediat. Utilizarea ciprofloxacinei trebuie intrerupta in acest caz si trebuie aplicata o terapie adecvata (de exemplu, vancomicina oral). Medicamentele care inhiba motilitatea gastrica (peristaltismul) sunt contraindicate.
Temporar, la pacientii cu tulburari hepatice anterioare, se pot produce cresteri ale valorilor transaminazelor, ale fosfatazei alcaline sau icter.
Ciprofloxacina este un inhibitor moderat al enzimelor CYP 450 1A2. Se recomanda administrarea concomitenta cu precautie a acelor medicamente metabolizate de catre acelasi sistem enzimatic (de exemplu, teofilina, metilxantine, cafeina, duloxetina etc.). Ca urmare a inhibarii clearance-ului metabolic al acestor substante de catre ciprofloxacina, se pot produce cresteri ale concentratiei plasmatice cu reactiile adverse consecutive.
Rareori, exista un risc de formare a unor cristale urinare, mai ales la pacientii cu urina alcalina (pH = 7). Din acest motiv, este necesara monitorizarea pH-ului urinar si asigurarea unei diureze zilnice de celputin 1200-1500 ml.
In cazuri izolate, s-au observat tendinita si posibile rupturi ale tendoanelor (de exemplu tendonul lui Ahile) dupa tratamentul cu fluorochinolone. Aceste fenomene s-au observat in special la pacienti varstnici care au fost initial tratati sistemic cu corticosteroizi. Daca se banuieste o inflamare a tendonului, tratamentul cu ciprofloxacina trebuie imediat intrerupt, efortul fizic trebuie evitat si trebuie administrat un tratament adecvat
Ciprofloxacina trebuie utilizata cu prudenta la pacientii cu miastenie gravis deoarece poate determina exacerbarea simptomelor bolii.
Ca si produsele din aceasta clasa, s-a constatat ca ciprofloxacina determina artropatii la animalele imature, de aceea ciprofloxacina poate fi administrata la copiii peste 6 ani numai in cazuri exceptionale, in care beneficiile tratamentului depasesc riscurile acestuia.
Este necesara evitarea consumului de bauturi alcoolice in timpul tratamentului.

Sarcina si alaptarea

Ciprofloxacina traverseaza bariera placentara. Nu au fost realizate studii adecvate, controlate, la om. Deoarece in studiile la animalele de laborator s-a demonstrat ca ciprofloxacina produce artropatie, utilizarea sa nu este recomandata in timpul sarcinii.
Ciprofloxacina este excretata in laptele matern. Deoarece s-a demonstrat la animalele de laborator ca fluorochinolonele produc leziuni permanente ale cartilajelor articulare, in functie de importanta tratamentului pentru mama se recomanda fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

Forma de prezentare

Cutie cu un blister din PVC/PVDC-Al a 10 comprimate filmate.