Dictionar medicamente litera C

Claritromicina

Compozitie Claritromicina

Suspensie de uz pediatric. Flacoane, continând dupa reconstituire 60 si 100 ml suspensie -Claritromicina 125 mg/5 ml.

Actiune terapeutica Claritromicina

Claritromicina este un antibiotic apartinând familiei macrolidelor. .

Indicatii Claritromicina

Tratamentul infectiilor cu germeni sensibili la Claritromicina. Infectiile tractului nazofaringian (amigdalite, faringite), si ale sinusurilor paranazale.
Infectiile tractului respirator inferior: bronsite, pneumonii bacteriene si pneumonii atipice.
Infectii ale pielii: impetigo, erizipel, foliculite, furunculoze si placi septice.

Mod de administrare Claritromicina

Doza zilnica în mod uzual recomandata este de 15 mg/kg corp/zi, fractionata la 12 ore.

Supradozare Claritromicina

Daca au fost ingerate doze mari de Claritromicina, pot surveni tulburari gastro-intestinale. Pot surveni de asemenea reactii sistemice, care trebuie tratate imediat cu spalaturi gastrice si prin masuri de sustinere. Deoarece Claritromicina nu poate fi eliminata din organism prin hemodializa sau prin dializa peritoneala, este necesar sa fie luate masuri energice pentru eliminarea din tractul digestiv a drogului înca neabsorbit, aplicând în acelasi timp o terapie simptomatica adecvata.

Contraindicatii Claritromicina

Claritromicina este contraindicata la pacientii cu hipersensibilitate la macrolide. Sarcina. Alaptare. Insuficienta hepatica severa.

Reactii adverse Claritromicina

Dupa administrarea orala a Claritromicinei, s-au raportat unele tulburari gastro-intestinale (greata, pirozis, dureri abdominale, diaree), cefalee si rash cutanat. Ca si în cazul altor antibiotice, în timpul tratamentului cu Claritromicina se pot rareori înregistra suprainfectii cu bacterii rezistente sau cu fungi, necesitând întreruperea administrarii si adoptarea unei conduite terapeutice adecvate.