Gastroenterologie

Complicatiile diverticulozei

Hemoragie (sangerari)

Sangerarile pot sa apara in cazul in care bolul fecal(scaunul) patrunde si ramane blocat intr-un diverticul. Intestinul absoarbe apa din bolul fecal, astfel dupa un timp el va deveni uscat si tare. El poate eroda vasele sanguine din apropiere, ducand la aparitia sangerarilor. Uneori se poate pierde o cantitate mare de sange. Daca sangerarea semnificativa continua, tratamentul chirurgical de urgenta este obligatoriu. Daca se pierd cantitati mici de sange timp indelungat poate aparea anemia,manifestata prin oboseala, paloare, respiratie scurta, ameteli, cresterea frecventei cardiace.

Diverticulita

Diverticulita reprezinta inflamatia diverticulului.
Spre deosebire de sangerarea diverticulara, inflamatia diverticulului este extrem de dureroasa. Durerea este deosebit de intensa, localizata in partea stanga a abdomenului (flanc si fosa iliaca stanga) si care se accentueaza la miscari.

O usoara presiune in aceasta zona va determina accentuarea durerii. Poate, de asemenea, sa apara febra si frisoane, diaree sau constipatie, greata, varsaturi, balonare, senzatie de plenitudine, flatulenta (vanturi), scaderea apetitului alimentar. Diverticulita poate duce la aparitia de simptome, variind de la usoare pana la severe in functie de gradul de inflamatie al peretelui intestin.

Peritonita si abces

Daca se produce inflamatia peretelui intestinal, peretele se poate perfora, materiile fecale pot patrunde in cavitatea abdominala. Rezultatul este inflamatia peritoneului (membrana seroasa care captuseste cavitatea abdominala), cunoscuta sub numele de peritonita. Peritonita poate fi generalizata (cauzeaza septicemie) sau localizata (abces). Peritonita se manifesta prin:durere abdominala intensa si generalizata, prin semne de paralizie intestinala (varsaturi, oprire a evacuarii materiilor fecale si a gazelor), printr-o alterare a starii generale (febra, depresie) si uneori prin semne ale micsorarii volumului sangvin (paloare, anxietate, puls rapid). Muschii peretelui abdominal sunt foarte contractati; peretele abdominal devine tare, tensionat, dureros (abdomen de lemn). Netratata peritonita duce la deces in cateva ore sau zile.

Fistula:

Fistula este o comunicare anormala, un canal artificial prin care un organ comunica in mod anormal cu alt organ sau cu exteriorul. Fistula apare ca urmare a deschiderii abcesului pericolic in organele invecinate sau la exterior. In cazul diverticulozei pot apare fistule intre intestin si vezica urinara, uter sau vagin. La barbati apare in general fistula colo-vezicala (intre colon si vezica urinara), iar la femei apare mai frecvent fistula colo-vaginala (intre colon si vagin). Trecerea materiilor fecale si a gazelor in vezica urinara duce la aparitia cistitelor (infectii urinare) cronice: in timpul urinarii, fluxul urinar este intrerupt de evacuarea gazelor (pneumaturie) si eliminarea de materii fecale prin urina(fecalurie). Fistula colo-vaginala, determinand vaginite frecvente, recurente si incontinenta materiilor fecale (pierderea involuntara de materii fecale).

Obstructie intestinala:

Obstructia intestinala reprezinta oprirea tranzitului pentru gaze si materii fecale, care se manifesta prin balonare, greata, regurgitatii, varsaturi, dureri puternice, care evolueaza in crize si sunt urmate de perioade de acalmie,oprirea evacuarii materiilor fecale si gazelor.