Semne Simptome Litera D

Depresie

Depresia este o stare mentala caracterizata prin tristete patologica, durere morala, pesimism, autodevalorizare, dezinteres, anxietate la care se asociaza o incetinire psihomotorie (bradipsihie, akinezie, abulie etc.) si simptome somatice (constipatie, anorexie etc.).

Tristete PatologicaAu fost descrise numeroase forme de depresie in functie de aspectul clinic (intensitatea anxietatii, preponderenta simptomelor somatice) si de etiologie (depresie endogena, depresie de involutie, depresie mascata, depresie nevrotica, depresie post-partum, depresie psihogena, depresie somatogena).
Daca pacientul are tendinte sinucigase este necesara internarea intr-o sectie de psihiatrie.
Pentru a exclude o cauza organica a depresiei sunt necesare urmatoarele teste de laborator de rutina:

  • hemoleucograma
  • VSH
  • biochimia
  • VDRL
  • hormoni tiroidieni.

Daca se suspecteaza sindromul Cushing, dozarea cortizolului seric sau testul de supresie a secretiei de cortizol sunt indicate.
Daca se suspecteaza instalarea menopauzei se dozeaza FSH si estradiol seric. O incercare de terapie cu estrogeni ar putea fi utila.
Tomografia computerizata craniana este indicata in toate cazurile pentru a se exclude o tumora; mai ales daca pacientul nu raspunde la tratament.
Testele psihologice pentru evaluarea depresiei de cauza nonorganica includ chestionarul Beck si scala de evaluare a depresiei Hamilton.
Consultarea medicului psihiatru este recomandata de urgenta in toate cazurile de depresie severa, mai ales daca pacientul are tendinte sinucigase.