Dieta Gastrita

Despre regimul alimentar in gastrite

In tumultul vietii cotidiene de azi,un procent semnificativ din populatie sufera de o forma mai usoara sau mai grava de gastrita.Datorita stressului de zi cu zi,orarului neregulat al meselor,lipsei principiilor nutritive esentiale pentru a asigura un tranzit intestinal fluent,consumului excesiv de mancaruri tip fast-food si alcool,sau fumatului,mucoasa stomacului,agresata de excesul de acid acumulat ,sufera si se inflameaza,determinand tulburari ale digestiei.


O persoana cu gastrita nu prezinta,in cele mai multe cazuri,nici un simptom.Alteori,gastrita se poate manifesta printr-o senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului, numita pirozis, sau prin greata, varsaturi si durere in capul pieptului. Durerile sint accentuate de mesele copioase sau de alimentele excitante, cum ar fi cafeaua, alcoolul, substantele grase sau acre, mincarurile grele, prajelile.

Ce principii veti respecta intr-un regim alimentar daca aveti gastrita?

Regimul alimentar intr-o astfel de suferinta digestiva nu trebuie sa fie prea restrictiv sau dezechilibrat si sa nu constituie un chin pentru persoana care trebuie sa-l urmeze cu consecventa.Scopul dietei este de a evita alimentele care produc tulburari digestive;exista mari variatii individuale in tolerarea unui produs nutritiv,de aceea se recomanda evitarea celor care nu sunt tolerate de bolnav.Nu se insista in dieta cu alimente care provoaca repulsie,pentru ca duc la pierderea poftei de mancare si creeaza neincredere si implicit,renuntarea la tratamentul dietetic.

In gastrita se recomanda:

  • mese frecvente(4-5 mese/zi),putin abundente si de preferat la aceeasi ora;
  • in timpul mesei este necesara mentinerea unei stari de liniste si calm,evitarea lecturii au privirea la televizor ,evitarea discutiilor in contradictoriu,masticatia completa(SE VA MANCA INCET!!!!)
  • sare in cantitati moderate;
  • ape minerale alcaline(speciale pentru astfel de diete,cele obsinuite sunt acide)
  • selectia alimentelor se face in functie de continutul lor in fibre alimentare si de cantitatea acestora(se vor folosi cele cu continut scazut de fibre),pregatite dietetic cat mai acceptabil-piureuri,budinci,sufleuri de legume verzi.

In gastrita de contraindica:

  • bauturile alcoolice de orice fel,cafeaua,ceaiul,fumatul si condimentele iritante pentru stomac(piper,ardei iute,mustar);
  • consumul alimentelor prea fierbinti sau prea reci;
  • lichide in timpul mesei(pentru ca dilueaza secretiile gastrice si cresc perioada de digestie);se vor consuma lichide intre mese,in canitati mici.
  • zaharul si dulciurile concentrate;
  • conservele(de carne,fructe,legume,peste);
  • nu se vor consma fructe crude la desert,doar intre mese,alternand cruditatile cu compoturile.