Gastroenterologie

Diareea acuta infectioasa

Diareea cu debut acut la o persoana sanatoasa este cel mai adesea corelata cu un proces infectios. Se observa o varietate de simptome, precum tranzitul accelerat de materii fecale neformate sau apoase, febra, frisoane, anorexie, varsaturi si stare generala alterata.

  • Diareea virala acuta – cea mai frecventa forma, de obicei dureaza 1-3 zile si este autolimitata. Determina modificari in morfologia celulelor intestinului subtire, precum scurtarea vilozitatilor si cresterea numarului de celule ale criptelor intestinale.
  • Diareea bacteriana – este suspectata daca exista un istoric de boala similara si simultana la indivizi care au consumat aceleasi alimente contaminate ca si pacientul. Diareea ce survine in primele 12 ore dupa masa se datoreaza cel mai probabil ingestiei unei toxine preformate.
  • Infectii cu protozoare – precum Giardia lamblia – ce produc diaree prelungita, apoasa, care deseori afecteaza persoanele ce calatoresc in zone endemice, unde rezervele de apa au fost contaminate.
  • Diareea calatorului – de obicei apare la 3-7 zile dupa sosirea intr-o regiune straina si in general are evolutie acuta.

Semne si simptome diaree acuta infectioasa:

  • Eliminarea de materii fecale lichide +/- sange sau mucus
  • Febra
  • Durere si distensie abdominala
  • Cefalee
  • Anorexie
  • Stare generala alterata
  • Varsaturi
  • Mialgii
  • In cazul infectiei cu Giardia – crampe, scaune decolorate si steatoreice, oboseala, pierdere in greutate, caracter cronic

Cauze diaree acuta infectioasa:

  • Cauze bacteriene
  1. E. coli
  2. Salmonella
  3. Shingella
  4. Campylobacter jejuni
  5. Vibrio parahaemolyticus
  6. Vibrio cholera
  7. Yersinia enterocolitica
  • Cauze virale
  1. Rotavirus
  2. Virus Norwalk
  • Cauze parazitare
  1. Giardia lamblia
  2. Cryptosporidium
  3. Entamoeba histolytica

Factori de risc diaree acuta infectioasa:

  • Persoane din tari industrializate care viziteaza o tara in curs de dezvoltare
  • Gazda cu sistem imun compromis

Tratament – masuri generale:

  • Inlocuirea pierderilor de lichide si electroliti
  • Lichide clare, precum ceai, supe limpezi, bauturi carbonatate (fara cafeina) si lichide de rehidratare(de ex. Gatorade) pentru inlocuirea pierderilor
  • Pachetele cu saruri de rehidratare (un pachetel diluat in ¼ L apa); se ingera solutia pana la disparitia senzatiei de sete; ajuta la inlocuirea electrolitilor pierduti. Tratament de electie la copii.

Dieta:

  • In timpul perioadelor de diaree acuta, evitarea cafelei, alcoolului, produselor lactate, majoritatii fructelor, legumelor, sortimentelor de carne rosie si alimentelor intens condimentate
  • Dupa 12 ore de la disparitia diareei, se pot introduce in alimentatie supe clare, pesmeti sarati, paine prajita si serbet
  • Pe masura ce frecventa scaunelor scade, se adauga progresiv la dieta orez, cartofi copti si supa de pui cu orez sau taitei
  • Dupa restabilirea consistentei materiilor fecale, se adauga la dieta peste preparat pe gratar, pui, suc de mere si banane.

Prevenire/Evitare:

  • Frecventele neglijente din timpul calatoriilor in strainatate includ periajul dintilor cu apa contaminata, ingerarea cuburilor de gheata sau consumarea salatelor sau preparatelor din carne cruda
  • Se vor evita fructele de mare sau produsele din carne nepreparata sau insuficient preparata, alimetele tinute cateva ore in aer liber sau cele provenite de la vanzatori ambulanti.


Evolutie/Prognostic:
tulburare frecventa care apare rareori prezinta potential letal daca se pastreaza o stare de hidratare adecvata.