Dieta Ulcer

Dieta dupa ulcer

Ulcerul isi face loc sub stratul de mucus protector, infectand mucoasa si distrugand „fabricutele” de mucus. La 95-100% din persoanele suferinde de ulcer duodenal s-a identificat Helicobacter pylori, in timp ce 75-80% din bolnavii de ulcer gastric au teste pozitive pentru prezenta acestei bacterii periculoase. Acidul din sucul gastric abia asteapta „sa muste cu sete” din mucoasa ramasa neprotejata si ulcerul e gata!

Ulcerul nu este cauzat doar de infectia bacteriana amintita, ci si de alte cauze, dintre care cele mai frecvente sunt abuzul de alcool si refluxul sucului intestinal in stomac. Persoanele de grupa sanguina A (II) fac mai frecvent ulcer gastric. Durerea in capul pieptului (epigastrica) este principala acuza, ea fiind destul de frecvent asociata cu senzatia de greata si balonare. Daca apare voma repetata, este foarte posibil ca ulcerul sa afecteze zona de golire a stomacului (antrul piloric) determinand o ingustare a acesteia (stenoza).

Caracteristic pentru ulcerul gastric este declansarea durerii imediat dupa masa. Fara tratament, persoana cu ulcer gastric va dezvolta o tendinta de evitare a meselor (mancarea aduce durere) si va pierde in greutate.

Ulcerul duodenal afecteaza de patru ori mai frecvent barbatii decat femeile, acestea din urma „recuperand” dupa menopauza – se pare ca estrogenii joaca un rol protector. Persoanele de grupa O (I) sunt mai afectate de ulcer duodenal.
Spre deosebire de ulcerul gastric, in ulcerul duodenal mancarea alina durerea pentru o perioada, insa dupa doua-trei ore ea va reveni. Peste noapte durerea te poate trezi din somn.

Alimente „rele”

Nimeni nu-ti poate spune cu exactitate care sunt acele alimente care, cu siguranta, iti provoaca dureri. Medicii au liste de alimente care pot creste secretia acida, dar nu este obligatoriu ca toata lista sa fie valabila si la tine, asa cum este foarte posibil ca un aliment inofensiv pentru majoritatea bolnavilor de ulcer, tie sa-ti provoace dureri intense.
Asadar, este bine sa incepi un jurnal in care sa-ti notezi impresiile referitoare la actiunea diverselor alimente si sa le discuti cu medicul tau. Prin incercari repetate vei descoperi care sunt cele rele si vei invata sa le eviti.

Cerealele

Painea este unul dintre alimentele prietenoase, la fel ca si spaghetele, pastele fainoase, macaroanele, biscuitii sarati preparati fara multa grasime. Pe parcursul zilei este bine sa servesti sase-zece portii de cereale. Cerealele gen seminte din paine, tarate, orez nedecorticat, amestecuri de cereale din orz, ovaz sau grau doar macinate putin sunt de evitat. Fereste-te si de biscuitii cu crema, sau cei cu grasime.


Carnea si branzeturile

Carnea slaba (porc, vita, pasare, miel) este bine tolerata, in timp ce fripturile condimentate si pregatite din carne grasa au toate sansele sa declanseze durere.

Trebuie sa uiti de arome de tipul: sos chilli, usturoi, condimente pentru barbeque si piper negru. Mezelurile slabe sunt bine primite. Ouale sunt si ele acceptate in dieta, insa nu mai mult de trei-patru pe saptamana.
Pentru a avea un aport suficient de proteine animale de calitate, carnea va fi servita in doua-trei portii, avand un total de cca 200 g/zi.

Legumele si fructele

In functie de toleranta fiecaruia, legumele si fructele pot fi servite atat proaspete, cat si conservate. Precautii insa trebuie avute in vedere cu: rosiile, legumele care predispun la balonare (conopida, broccoli, varza de Bruxelles, ridichi, ceapa, castraveti). Zarzavaturile calite in grasime sunt foarte periculoase.

10 moduri de a reduce secretia acida

  1. Pe parcursul zilei mananca trei mese reduse ca volum, intercaland alte doua gustari frugale. Nu lasa sa treaca prea multe ore intre mese si nici nu manca excesiv.
  2. Invata sa te relaxezi, goneste toate grijile si problemele cotidiene inainte de a te aseza la masa. Mananca incet si mesteca bine inaine de a inghiti. Refuza pranzurile de lucru!
  3. Laptele si produsele lactate nu trebuie folosite drept pansament gastric antiacid! Chiar daca pe scurta durata au puterea de a neutraliza secretia acida, ele au totusi un efect stimulant important asupra secretiei acide.
  4. Ia-ti cu sfintenie medicamentele prescrise de medic (blocante de receptori H2, blocante de pompa de protoni, antiacide, antibiotice impotriva Helicobacter pylori). Fara ele, nici cea mai restrictiva dieta nu aduce mari beneficii!
  5. Chiar daca mananci in oras si sunt prezentate foarte apetisant, evita alimentele care s-au dovedit a-ti creste secretia acida.
  6. Alcoolul si tutunul sunt unii dintre cei mai agresivi factori implicati in geneza ulcerului! Evita-i!
  7. Nu manca culcat si nici nu te intinde imediat ce mananci, mai ales daca suferi de reflux gastro-esofagian. Este bine ca dupa masa sa-ti faci siesta intr-un fotoliu, sau intr-un sezlong confortabil.
  8. Dintre fructe, cele mai „pacatoase” sunt portocalele, grapefruitul, lamaile, nectarinele si ananasul. Merele pot, de asemenea, sa creasca secretia acida.
  9. Cafeaua, chiar si cea decofeinizata poate creste secretia acida. La fel se comporta si celelalte bauturi ce contin cofeina: bauturi tip cola sau cele energizante, ceaiul negru, ceaiul verde etc. Daca iti sunt foarte dragi si le suporti, ele sunt permise in cantitati moderate in timpul sau imediat dupa masa.
  10. Nu manca inainte de culcare! Trebuie respectat un interval „liber” de circa trei ore, altfel alimentele vor creste secretia acida si risti ca durerea sa te trezeasca din somn.

Chiar daca nu mai joaca rolul principal in tratamentul ulcerului, dieta trebuie cu grija supravegheata pentru a nu Indesi episoadele dureroase. Exista alimente prietenoase si alimente dusmanoase pentru ulcerul tau!

Cu ani in urma nu se cunosteau o serie de medicamente care astazi actioneaza foarte bine asupra excesului de secretie acida si, mai ales, asupra microbului care lezeaza mucoasa digestiva, stricand echilibrul existent intre secretia acida si secretia de mucus protector.
In acele vremuri se punea foarte mult accent pe alimentatie, fiind patentate retete foarte stricte, de la care nu trebuia sub nici o forma se te abati. In ciuda tuturor acestor masuri ulcerul isi facea de cap, ba chiar de multe ori ulcerul gastric se maligniza! Astazi insa, tratamentul ulcerului pune mai mult accent pe terapia medicamentoasa (include mai multe linii de tratament) subliniind importanta unei alimentatii nu excesiv de restrictive dar totusi echilibrata, din care se exclud doar acele alimente ce pot declansa episoade dureroase.