Gastroenterologie

Dispepsie

Dispepsia este o stare patologica imprecisa ce definite si este caracterizata prin prezenta de simptome cronice intermitente de durere si plenitudine epigastrica, satietate precoce, stare de greata si/sau varsaturi, in absenta leziunilor mucoasei sau a altor anomalii structural ale tractului gastrointestinal.

Semne si simptome dispepsie:

  • Eructatii
  • Aerofagie, meteorism, distensie abdominala
  • Borborisme
  • Durere epigastrica, foame dureroasa sau senzatie de arsura;  ingestia de alimente poate ameliora sau agrava simptomele
  • Durere substernala, foame dureroasa sau senzatie de arsura
  • Anorexie, stare de greata sau varsaturi
  • Modificari ale tranzitului intestinal
  • Sensibilitate abdominala
  • Nu exista modificari anatomice

Cauze dispepsie:

  • Deseori necunoscute, poate avea diverse etiologii
  • Ulcere tranzitorii (20-30% din cazuri evolueaza catre ulcere permanente)
  • Tulburari ale motilitatii gastrice
  • Efecte adverse ale medicamentelor
  • Legatura cu Helicobacter pylori este incerta

Factori de risc dispepsie:

  • Alte afectiuni functionale
  • Anxietate
  • Depresie

Tratament dispepsie – masuri generale:

  • Masuri de sustinere:
  • Intarirea increderii pacientului
  • Se va evita investigarea excesiva
  • Modificari in dieta
  • Ascensionarea capatului proximal al patului (la nevoie)
  • Mentinerea greutatii corporale ideale
  • Explorarea factorilor psihologici

Dieta in dispepsie:

  • Evitarea alimentelor cunoscute a exacerba simptomele
  • Mese frecvente, reduse cantitativ
  • Evitarea consumului de cafea obisnuita sau decofeinizata
  • Evitarea ceaiului, a bauturilor cu cacao, a ciocolatei
  • Evitarea consumului excesiv de alcool
  • Evitarea fumatului
  • Evitarea utilizarii compusilor ce contin aspirina si a AINS

Evolutie si prognostic dispepsie:

Simptome pe termen lung sau cronicizate ce alterneaza cu perioade asimptomatice.