Dispepsie
Dispepsia este o stare patologica imprecisa ce definite si este caracterizata prin prezenta de simptome cronice intermitente de durere si plenitudine epigastrica, satietate precoce, stare de greata si/sau varsaturi, in absenta leziunilor mucoasei sau a altor anomalii structural ale tractului gastrointestinal.
Semne si simptome dispepsie:
- Eructatii
- Aerofagie, meteorism, distensie abdominala
- Borborisme
- Durere epigastrica, foame dureroasa sau senzatie de arsura; ingestia de alimente poate ameliora sau agrava simptomele
- Durere substernala, foame dureroasa sau senzatie de arsura
- Anorexie, stare de greata sau varsaturi
- Modificari ale tranzitului intestinal
- Sensibilitate abdominala
- Nu exista modificari anatomice
Cauze dispepsie:
- Deseori necunoscute, poate avea diverse etiologii
- Ulcere tranzitorii (20-30% din cazuri evolueaza catre ulcere permanente)
- Tulburari ale motilitatii gastrice
- Efecte adverse ale medicamentelor
- Legatura cu Helicobacter pylori este incerta
Factori de risc dispepsie:
- Alte afectiuni functionale
- Anxietate
- Depresie
Tratament dispepsie – masuri generale:
- Masuri de sustinere:
- Intarirea increderii pacientului
- Se va evita investigarea excesiva
- Modificari in dieta
- Ascensionarea capatului proximal al patului (la nevoie)
- Mentinerea greutatii corporale ideale
- Explorarea factorilor psihologici
Dieta in dispepsie:
- Evitarea alimentelor cunoscute a exacerba simptomele
- Mese frecvente, reduse cantitativ
- Evitarea consumului de cafea obisnuita sau decofeinizata
- Evitarea ceaiului, a bauturilor cu cacao, a ciocolatei
- Evitarea consumului excesiv de alcool
- Evitarea fumatului
- Evitarea utilizarii compusilor ce contin aspirina si a AINS
Evolutie si prognostic dispepsie:
Simptome pe termen lung sau cronicizate ce alterneaza cu perioade asimptomatice.