Semne Simptome Litera D

Durerea de masea

Durerea de masea (durerile dentare) este o durere puternica, continua, acutas, cu caracter pulsatil, sfredelitor, care apare datorita unei afectiuni dentare: carie, gingivita, dinti sensibili, fisuri dentare, pulpita.

Durerea de maseaDiverse afectiuni si tratamente se gasesc la originea durerii dentare. Una dintre principalele cauze este caria dentara. In momentul in care bacteriile se strang in cavitatea bucala, in jurul dintilor se formeaza un strat aderent numit tartru.

Bacteriile prezente la nivelul placii dentare transforma glucidele alimentare in acid care la randul lui erodeaza smaltul protector al dintilor. Odata smaltul erodat, bacteriile se instaleaza in dentina – tesut care formeaza pulpa dintelui si care acopera nervul. Netratata, caria se dezvolta si se extinde la nervi ceea ce declanseaza dureri severe.

Infectiile gingiei sunt de asemenea cauze frecvente ale durerii dentare. Tartrul de pe dinti irita gingiile care se inflameaza, se desprind si dezvelesc radacina dintilor. Ulterior, in momentul perierii dintilor sau in cazul unui consum de alimente prea calde sau prea reci apar durerile dentare.

Durerea dentara mai poate aparea si intr-o serie de afectiuni non-stomatologice: otita, sinuzita, infarct miocardic. Cea mai buna metoda pentru prevenirea durerilor dentare este mentinerea unei igiene orale adecvate (periaj dentar, folosirea apei de gura) si consultul stomatologic periodic.

Iata o serie de sfaturi pentru situatiile in care cand va doare o masea sau un dinte:

  • clatiti gura cu apa calduta si folositi periuta si ata dentara pentru a indeparta resturile alimentare
  • aplicati o compresa rece/fierbinte pe obraz (deoarece fibrele nervoase pentru transmiterea sensibilitatii dureroase si termice sunt aceleasi, stimularea receptorilor pentru frig/cald duce la estomparea  senzatiei dureroase); in abcesul dentar nu se vor folosi comprese calde, pentru ca accentueaza inflamatia si favorizeaza extinderea infectiei.
  • folositi analgezice de tipul aspirina, ibuprofen, antinevralgic, ketoprofen, ketotolac, paracetamol; doua analgezice folosite frecvent in tratamentul durerilor dentare – algocalmin (metamizol sodic) si nimesulid (Aulin) sunt interzise in unele tari datorita reactiilor adverse.
  • turnati o fiola de algocalmin sau xilina la masea
  • mergeti la stomatolog pentru o rezolvare definitiva a problemei dentare

De evitat in durerile de dinti:

  • gargara cu alcool (chiar daca anesteziaza zona dureroasa, exista riscul producerii unor arsuri)
  • tentativa de curatare a maselei cu alte instrumente decat periuta de dinti sau ata dentara
  • supradozarea analgezicelor sau folosirea lor in caz de contraindicatii (paracetamol in disfunctii hepatice, aspirina in caz de sangerare, ibuprofen sau ketoprofen in caz de boala ulceroasa sau astm bronsic)

Investigatiile utile in durerile dentare sunt: hemoleucograma, VSH, biochimia, investigatiile pentru artrita, radiografia dentara, maxilara si sinusala. Se recomanda consutarea unui stomatolog sau a unui specialist in chirurgie bucomaxilofaciala. Pentru evaluarea articulatiei temporomandibulare testul de electie este RMN-ul. Daca toate investigatiile sunt negative sau neconcludente, ar putea fi necesara consutatia unui psihiatru.