Semne Simptome Litera D

Durerea muschilor si tuturor oaselor

Durerile de muschi si oase sunt dureri musculoscheletale generalizate si sunt resimtite in intreg corpul, fiind descrise ca dureri ale tuturor muschilor si oaselor.Dureri musculoscheletale localizate la nivelul articulatiei umarului

Durerile la nivelul muschilor sunt frecvente si, adesea, implica mai mult decat un singur muschi. Mai mult, sensibilitatea dureroasa poate fi extinsa la ligamente, tendoane, oase sau chiar organe interne. Durerile musculare sunt, de cele mai multe ori, legate de efort fizic intens, stres sau leziuni aparute ca urmare a unei activitati fizice suprasolicitante.

In aceste cazuri, durerea apare la nivelul unor muschi bine delimitati si se manifesta in timpul exercitiului fizic sau imediat dupa activitatea in cauza. Durerea musculara poate aparea si ca urmare a unor infectii care afecteaza intregul corp, precum gripa ori malaria, sau a unor afectiuni ce implica intregul tesut conjunctiv, cum ar fi boala lupus.

O alta cauza poate fi fibromialgia, o boala caracterizata prin inflamarea muschilor

Testele de rutina in durerea musculoscheletala generalizata includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, biochimia, electrolitii, ANA, electroforeza proteinelor serice, aglutininele febrile, radiografie toracica, EKG.
Daca se suspecteaza o boala musculara se pot doza creatinina serica si urinara si de asemenea enzimele musculare.

EMG si viteza de consucere nervoasa pot fi utile atat in diagnosticul bolilor musculare cat si in neuropatiile periferice.

Se poate face un test IDR la Trichinella sau dozarea de anticorpi anti Trichinella.
Pentru diagnosticul dermatomiozitei, trichinelozei, cisticercozei si a diferitelor boli de colagen este necesara biopsia musculara. In cazurile dificile se pot doza porfirinele sau porfobilinogenul urinar.
Potasiul urinar, sodiul urinar sau calciul sunt necesare determinarii dezechilibrelor electrolitice.
Punctia spinala va ajuta la diagnosticul poliomielitei, meningitei, sindromului Guillain – Barre.
Pot fi necesare consultatiile unui reumatolog, neurolog sau specialist in boli infectioase. Daca se suspecteaza fibromiozita cronica, se recomanda consultatia unui psihiatru. Inca nu exista destule dovezi ca aceasta ar fi o boala organica.