Dictionar medicamente litera E

Etoposid

Indicatii Etoposid

Etoposida este utilizata, în general, în polichimioterapie, dar poate fi folosita si în monoterapie: tumori testiculare refractare la tratament (interventie chirurgicala, radio-terapie si chimioterapie); neoplasm pulmonar cu celule mici; limfoame maligne hodgkiniene si nehodgkiniene; leucemii acute; coriocarcinoame placentare; sarcom Kaposi asociat cu SIDA; neoplasm de sân tratat anterior.

Contraindicatii Etoposid

Hipersensibilitate cunoscuta la produs, femei în cursul sarcinii sau care alapteaza.

Precautii Etoposid

Datorita riscului de mielosupresie, utilizarea de Etoposid trebuie facuta cu multa atentie în cazurile de leucopenie cu valori inferioare celei de 3000 leucocite/mm3 si/sau trombopeniei cu valori mai mici de 100.000/trombocite/mm3. În cursul tratamentului cu Etoposid se va face periodic controlul elementelor figurate ale sângelui. În caz de insuficienta renala, este recomandabila micsorarea dozelor. Se recomanda ca începerea unui tratament cu Etoposid, dupa un tratament anterior radioterapic sau chimioterapic cu alte citostatice, sa se faca dupa un interval necesar refacerii tesutului medular.

Reactii adverse Etoposid

Leucopenie, trombocitopenie reversibile si necumulative; hipotensiune arteriala care apare în cazul unei administrari i.v. prea rapide; alopecie reversibila (20-80% din cazuri); greata, varsaturi (30% din cazuri), tratabile cu antiemetice; rareori, parestezii periferice; rareori (2% din cazuri) reactii anafilactice, în special cu manifestari cardiopulmonare, care cedeaza la tratament antihistaminic.

Compozitie Etoposid

Flacoane cu solutie injectabila 2% continând etoposida si excipienti (polietilenglicol 400, acid citric, polisorbat 80, alcool benzilic, etanol) q.s.ad 5 ml, pentru administrare i.v. prin perfuzare.

Actiune Etoposid

Antineoplazic-citostatic prin inhibarea sintezei de ADN. Etoposida este un derivat semi-sintetic de podofilotoxina. Ea inhiba intrarea în mitoza (profaza) a celulelor tumorale, probabil prin actinea de complexare a topoizomerazei II. La concentratii mari, produce liza celulelor în mitoza. Dupa administrarea i.v., biodisponibilitatea produsului urmeaza un proces bifazic, cu un t1/2 de distributie de cca. 1,5 ore si un t1/2 terminal de eliminare, de 3-12 ore. Timpul de înjumatatire plasmatic mediu este de 6,8 ore. Dupa administrare i.v. prin perfuzie, eliminarea substantei se face pe cale renala în proportie de 30-60%, din care 25-50% sub forma nemodificata, iar prin fecale în proportie de 0-16% din doza. În caz de insuficienta renala, clearance-ul plasmatic se compara cu cearence-ul creatininei, când acesta este inferior valorii de 60 ml/min/1,73 m2, necesitând o ajustare a dozelor.

Administrare Etoposid

Administrarea se face numai intravenos sub forma de perfuzie cu ser fiziologic sau glucoza 5%, timp de aprox. 2 ore. Dozele uzuale sunt cuprinse între 50-120 mg/m2/zi, pentru o perioada de 3-5 zile, consecutiv, în serii reperare la 14 zile functie de protocolul utilizat. Curele se repeta dupa un interval de 14 zile. Doza totala uzuala pentru o cura i.v. este de 400 mg/m2. Diluarea produsului în vehiculul de perfuzat se face cât mai aproape de momentul utilizarii – cel mult 3 ore înainte de sfârsitul administrarii. În general se dilueaza 100 mg Etoposid (1 flacon) în 500 ml ser fiziologic sau glucoza 5%. Concentratia utilizata trebuie sa fie sub 0,4 mg Etoposid/ml. Nu se administreaza produsul fara a fi diluat în prealabil. Nu se vor folosi solutiile în care apare un precipitat.