Gastroenterologie

Extensia cancerului gastric

Extensia locala din aproape in aproape este in general submucoasa, musculoasa si subseroasa. Invazia depaseste limitele vizibile cu ochiul liber si posibilitatile palpaturii sau limitele anatomice ale viscerelor vecine (duodenul si esofagul). De obicei pilorul este limita invadarii inferioare, pe cand invadarea esofagului nu depaseste 3 cm. Aceasta extensie locala justifica legea oncologica de a depasi prin rezectie in sus limita macroscopica a tumorii a 6 – 10 cm., iar in jos, de a extirpa 2 – 3 cm. din duoden in cazul tumorilor localizate in vecinatatea pilorului. In cazul gastrectomiei totale sau polare superioare sa se indeparteze cel putin 3 cm. din esofagul interior.
Extensia regionala se face pe cale limfatica. Atingerea unor grupuri ganglionare, relee limfatice ale stomacului, este in functie de localizare tumorii. Invazia limfatica se face in mai multe stadii succesive, astfel:
– primul stadiu este acela al adenopatiei imediate. De la inceput trebuie considerate trei grupuri ganglionare: grupul micii curburi, grupurile sub si retropilorice, grupurile suprapilorice si pancreatice superioare;
– al doilea stadiu intereseaza grupul arterei hepatice, grupurile pancreatice, grupurile celiace de la emergenta trunchiului celiac si grupurile splenice, mai ales cand tumoarea este localizata la nivelul corpului gastric, de unde necesitatea splenectomiei in cazul gastrectomiilor totale si polare superioare;
– al treilea stadiu face cazul inoperabil. Sunt prinse grupurile ganglionare hepatice din hilul ficatului, grupul juxtacardial, grupurile mezenterice si lomboaortice (vezi figura nr. V).
Extensia la distanta (metastazara). Se face pe cale sanguina si atinge mai ales ficatul, plamanul, oasele, succesiv sau izolat. Uneori bolnavii mor inaintea aparitiilor metastazelor.
Pe cale limfatica pot fi invadati de la distanta ganglionii supra claviculari stangi din grupurile scalenice, dand adenopatia Wirchow-Traisier.
Metastazele pe cale peritoneala, cum sunt cele ovariene de tipul tumorilor Krukenberg si metastazele etajate (Blumer) la perete sau viscerele bazinului.
Examenul obiectiv in faza initiala este negativ. Intr-un stadiu avansat se observa:
– slabire progresiva;
– paloarea teroasa a tegumentelor;
– tumoarea epigastrica;
– hepatomegalie dura si neregulata datorita metastazelor;
– examinarea regiunii supraclaviculare stangi poate evidentia metastaze ganglionare.
Nu exista intradevar simptome indicatoare ale cancerului gastric. Trebuie sa se suspecteze aceasta boala cand tulburarile digestive si mai ales dispepsia, se insotesc cu hipoclorhidrie si anemie si daca exista o anorexie electiva (care se pot intalni) fata de unele alimente.
Alte semne obiective care se pot intalni sunt:
– febra;
– ascita;
– edeme la membrele inferioare;
– tromboflebite.