Dictionar medicamente litera F

Farconcil

Actiune terapeutica Farconcil

Farconcil (amoxicilina trihidrat) este o penicilina semisintetica, cu activitate bactericida impotriva unui spectru larg de germeni patogeni gram pozitivi si gram negativi. Structura chimica este: 6-[D(-)–amino-p-hidroxifenilacetamido] acid penicilanic trihidrat.

Indicatii Farconcil

Farconcil este indicat in tratamentul infectiilor cu bacterii gram pozitive si negative sensibile: infectii ale tractului respirator superior, cum ar fi: amigdalite, faringite, laringite, bronsite, in bronhopneumonii si pneumonii; infectii tegumentare si ale tesuturilor moi: celulite, erizipel, piodermite si tratamentul ranilor infectate sau a plagilor postoperatorii; infectii ale tractului genitourinar: pielonefrite, cistite, urerite si gonoree acuta necomplicata; febra tifoida rezistenta la cloramfenicol.

Contraindicatii Farconcil

Hipersensibilitate la penicilina.

Precautii Farconcil

Ca si alte peniciline, trebuie utilizat in sarcina numai in cazuri stricte.

Reactii adverse Farconcil

Rareori apar tulburari gastrointestinale. Pot aparea reactii de hipersensibilitate cum ar fi eruptii cutanate sau urticarie, dar dispar la intreruperea tratamentului.

Mod de administrare Farconcil

Formele de Farconcil cu administrare orala (suspensii, picaturi) sunt foarte eficiente si bine tolerate de catre toti pacientii: nou-nascuti, copii, adulti. Are avantajul de a fi mai bine absorbita comparativ cu ampicilina.
Adulti – 250 – 500 mg la fiecare 8 ore.
Nou-nascuti si copii – 20 – 40 mg/kg/zi in doze divizate la interval de 8 ore.
Doza de Farconcil trebuie stabilita in functie de severitatea afectiunii sau dupa prescriptia medicului. Pentru infectii foarte severe sunt necesare doze zilnice pana la 3 g.