Semne Simptome Litera F

Fenomenul Raynaud

Fenomenul Raynaud reprezinta afectiunea caracterizata prin procese vasospastice intense si recurente ce determina modificari de culoare si temperatura in special la nivelul degetelor mainilor si picioarelor, dar si a altor extremitati (ca de exemplu nas, urechi). Fenomenul Raynaud

Factorii declansatori clasici ai fenomenului Raynaud sunt stresul emotional intens si expunerea la frig. Acestia determina o vasoconstrictie ce reduce brusc afluxul sangvin la nivelul segmentelor expuse. Fenomenul Raynaud include atat boala Raynaud sau Raynaud primar, cat si sindromul Raynaud sau Raynaud secundar, cand simptomatologia apare in contextul altei boli cronice de fond. Debutul in aceasta forma este mai frecvent dupa 35 de ani. Exista posibilitatea ca in timp forma primara sa progreseze si sa devina forma secundara.

Fenomenul Raynaud este destul de frecvent in populatia generala insa nu este raportat, majoritatea pacientilor considerand simptomele mai degraba neplacute decat dizabilitante.

In timpul unei crize, arteriolele si capilarele din tegumente se ingusteaza foarte mult, determinand scaderea a aportului sangvin catre teritoriul respectiv, in special degetele mainii si picioarelor, si mai putin la nivelul nasului, urechilor. Aceasta reducere determina aparitia paresteziilor, amortelilor si durerii locale, precum si modificarilor de culoare, vizibile cu ochiul liber. Initial tegumentele devin palide ajungand chiar albe. Pe masura ce vascularizatia se reia, coloratia se modifica si ea: este cianotica, apoi rosie, zonele devenind intens dureroase.

Analizele de rutina cuprind hemoleucograma completa, VSH-ul, sumarul de urina, biochimia, electroforeza proteinelor serice, titrul anticorpilor antinucleari, roadiografia pulmonara si EKG-ul.
Daca se suspecteaza macroglobulinemie, se poate face un test Sia si imunoelectroforeza proteinelor serice.
Daca se suspecteaza prezenta aglutininelor la rece se poate face un test pentru depistarea acestora. Daca pacientul este de culoare se poate face analiza pentru hematiile In secera. Bolile de colagen pot if evaluate prin biopsia de piele sau muschi ori prin manometrie esofagiana.
Fenomenul Raynaud poate fi demonstrat prin imersia mainii in apa la 10-15 grade. Expunerea Intregului corp la frig este chiar mai sugestiva pentru a pune  in evidenta fenomenul. Tot pentru diagnosticare fenomenului mai pot fi sugestive dilatarea capilarelor din patul unghial. Anticorpii antisclerodermali pot ajuta la diagnosticarea sclerodermiei.
Studiile Doppler si arteriografia exclud ocluzia de artera subclavie. Poate fi util un consult reumatologic sau neurologic.