Dictionar medicamente litera F

Fibrinogen

Compozitie Fibrinogen

Fibrinogen

Flacoane continand fibrinogen uman 1 g, sub forma de masa buretoasa pentru prepararea de solutie (cutie cu 2 flacoane fibrinogen si 2 flacoane apa bidistilata apirogena).

Actiune terapeutica Fibrinogen

Substituent al fibrinogenului din sange; reface coagulabilitatea normala in sindroamele hemoragice prin deficit de fibrinogen.

Indicatii Fibrinogen

Intravenos, in stari hemoragice prin hipo- sau afibrinogenemie, sindroame fibrinolitice in cursul complicatiilor sarcinii, dupa traumatisme, arsuri grave, interventii chirurgicale majore (mai ales in domeniul toracic, pancreatic sau uterin), in boli hepatice severe, boli extensive ale maduvei hematopoietice (de exemplu, leucemie mieloida), cancer diseminat (mai ales al vezicii urinare, prostatei si stomacului), unele cazuri de tuberculoza grava, in faza terminala. Local, pentru favorizarea prinderii grefelor cutanate sau mucoase, pentru fixarea suturii nervoase.

Reactii adverse Fibrinogen

Poate favoriza tromboza (uneori este necesara protectia cu heparina); exista riscul transmiterii virusului hepatitei. Ca si pentru alte solutii perfuzabile, insuficienta cardiaca, edemul pulmonar si oliguria-anuria reprezinta contraindicatii.

Mod de administrare Fibrinogen

In perfuzie intravenoasa lenta, 1-2 ml/minut din solutia continand 1 g fibrinogen la 100 ml; doza utila este de 1-8 (cat este necesar pentru realizarea unui nivelal fibrinogenului circulant mai mare de 0,8 g/l). Solutia se foloseste in prima ora de la dizolvare; este obligatoriu ca perfuzorul sa fie prevazut cu filtru. Local, in solutie 1-2%, asociat cu trombina.