Semne Simptome Litera G

Ginecomastie

Ginecomastia este dezvoltarea excesiva a glandelor mamare la barbat. Tesutul glandelor mamare creste in dimensiuni, de obicei ca rezultat al nivelului crescut de estrogen (un hormon feminin) sau al nivelului deficitar de testosteron (un hormon masculin). Poate aparea la copii, adolescenti sau barbatii adulti.Ginecomastia

Cauzele ginecomastiei la barbatii adulti sunt unele boli de baza, printre care:

  • neoplasmul pulmonar sau hepatic
  • ciroza hepatica
  • hipertiroidismul
  • alte afectiuni hormonale, cum ar fi neoplasmul glandei pituitare, testicular sau al glandelor suprarenale
  • abuzul de droguri ilicite si alte substante poate determina ginecomastie: bauturi alcoolice, marihuana, metamfetamina, heroina;
  • anumite medicamente pot cauza ginecomatia incluzand: steroizii, cum ar fi prednisonul, antiulceroasele, cum ar fi cimetidina, antiepilepticele, cum ar fi fenitoina, digitala sau alte medicamente folosite in tratamentul bolilor cardiovasculare, chimioterapicele, in special agentii alchilanti, o familie de medicamente anticanceroase care interfera cu ADN-ul celular si inhiba cresterea celulelor canceroase
  • medicamentele antiandrogenice, cum ar fi flutamida, ciproterona si spironolactona;
  • anxioliticele si antidepresivele, cum ar fi diazepam sau antidepresivele triciclice.

Tratament ginecomastie

Reductia mamara cu lambou dermoparenchimatos bipediculat vertical
Pediculul este din punct de vedere anatomic o portiune ingusta, asemeni unui cordon ce contine vasele sangvine si nervii unui organ, asigurand suport sau conexiunea organului cu restul organismului.
Pediculii ce asigura fluxul sangvin catre complexul areola- mamelon sunt siguri si deriva din derm si tesutul mamar glandular, minimizand astfel riscul de necroza sau hipopigmentatie a zonei. Incizia periareolara asigura expunere suficienta pentru a se realiza o disectie eficace si excizia tesutului mamar, facilitand si reductia complexului areolar daca este necesar. Aceasta metoda de reductie mamara este considerata a fi extrem de eficienta pentru segmentul de masculi adolescenti.

Ginecomastia la adulti persista pana la tratarea acesteia.  Pe masura ce barbatii imbatranesc, organismul lor sufera anumite schimbari, doua dintre ele fiind scaderea secretiei de testosteron (una dintre cauzele ginecomastiei) si castigarea in greutate (ce determina pesudoginecomastia sau cresterea volumului de tesut adipos) . Mai mult decat atat unii cercetari afirma ca si celulele adipoase produc cantitati mici de estrogen, ce contribuie in continuarea la cresterea in volum al glandelor mamare la barbati.

In perioada adolescentei sedentarismul si consumul necontrolat de junk-food reprezinta combinatia „ideala” pentru marirea volumului adipos al bustului masculin.

Insa nu doar inaintarea in varsta produce modificari majore in organismul masculin ci si substantele sintetice administrate pentru a egala imaginea un ” macho” aratos (steroizi anabolizanti) .

In ceea ce priveste pierderea in greutate este mult mai usor de obtinut in adolescenta (organism cu un consum mai ridicat de energie, metabolism ridicat) , ce poate determina retractia glandei mamare fara a necesita alta interventie, in timp ce la o varsta adulta este necesara remodelarea liniei bustului (liposuctie, rezectia excesului tegumentar etc) .

Exista doua metode de tratament chirurgical a ginecomastiei care se aleg in functie de gradul de afectare a glandelor mamare.
Lipoaspiratia – se adreseaza pacientilor cu gradul 1 si 2. Metoda se bazeaza pe aspiratia tesutului grasos cu ajutorul unei canule speciale prin cateva incizii foarte mici (2-3 mm.). Conditia principala pentru reusita acestei operatii este un tegument tonic, care se poate retracta dupa inlaturarea excesului glandulo-adipos. Procedura este similara cu lipoaspiratia efectuata in orice alta zona a corpului (vezi lipoaspiratia).
Mamoreductia – este un procedeu chirurgical de inlaturare a excesului glandular si tegumentar si remodelarea sanului. In functie de volumul glandular sau adipos si excesul tegumentar se va alege una din variante. In cazurile moderate se va practica mamoreductia de tipul „round block”. Printr-o incizie periareolara se excizeaza excesul glandulo-adipos, iar excesul tegumentar se excizeaza circular tot in jurul areolei. Apoi printr-o sutura in bursa tegumentul restant se modeleaza in jurul areolei. Cicatricea rezultata in urma acestei interventii va fi numai in jurul areolei.
In cazul exceselor foarte mari se va efectua o alta metoda de mamoreductie care presupune si o cicatrice verticala care pleaca din partea inferioara a cicatricii periareolare.
Uneori ambele procedee sunt efectuate simultan.

Ca orice alta interventie chirurgicala si cura ginecomastiei este supusa riscurilor. Trecand peste riscurile generale comune oricarei interventii chirurgicale, mentionam riscurile caracteristice. In cazul lipoaspiratiei riscurile sunt identice cu complicatiile in cadrul lipoaspiratiilor din alte regiuni (vezi lipoaspiratia)
In cazul mamoreductiilor pot aparea suferinte ale marginilor tegumentului, inclusiv a areolei. Pot aparea depigmentari marginale la nivelul areolei. Sensibilitatea areolei poate fi dimimuata o perioada. Cicatricile se pot lati sau hipertrofia, fapt care tine strict de predispozitia individuala, si pot fi influentate intr-o oarecare masura de tratamente locale cu creme pe baza de silicon.

INDICATII PREOPERATORII
Pe langa investigatiile suplimentare despre care am vorbit anterior, va trebui sa respectati urmatoarele reguli standard inainte de interventie:

  • nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
  • este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
  • trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
  • daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;
  • evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie, in special regiunea care va fi operata;
  • nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;
  • daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.