Dictionar medicamente litera G

Glurenorm

Compozitie Glurenorm

1 comprimat contine 30 mg glurenorm.

Actiune terapeutica Glurenorm

Stimuleaza celulele producatoare de insulina sa elibereze insulina specifica organismului respectiv. Se recomanda administrarea de Glurenorm atunci cand metabolismul glucidelor nu mai poate fi reglat doar prin regim alimentar.

Indicatii Glurenorm

Antidiabetic oral, pentru tratamentul diabetului zaharat la varsta mijlocie si inaintata, adica a diabetului la adulti.

Mod de administrare Glurenorm

Este necesar respectarea stricta a indicatiilor medicului privind doza de administrat si regimul alimentar. Aceasta se orienteaza dupa starea metabolica individuala a pacientului. Se recomanda in mod deosebit renuntarea la orice intrerupere voluntara a tratamentului.
Urmatoarele indicatii pot fi valabile ca recomandari:
Inceperea tratamentului: In general tratamentul cu Glurenorm se incepe cu 1/2 tableta (15 mg) la micul dejun. Daca aceasta doza nu duce la o stare satisfacatoare, atunci se poate proceda – numai la indicatia medicului – la o crestere gradata a dozei. In acest caz, trebuie avut in vedere ca dozele zilnice mai mari de 4 tablete (120 mg) nu mai duc de regula la o ameliorare asituatiei metabolice.
Trecerea de la un tratament cu alte antidiabetice orale cu actiune similara: Dozarea se orienteaza dupa situatia metabolica. In cazul trecerii de la un tratament la altul trebuie avut in vedere faptul ca, din punct de vedere al actiunii, o tableta de Glurenorm (30 mg) corespunde la circa 1 000 mg Tolbutamid. In general se incepe trecerea cu 1/2 tableta pana la 1 tableta de Glurenorm. Cresterea dozei, in anumite cazuri necesara, se face numai de catre medic. Dozele zilnice de pana la 2 tablete (respectiv 60 mg Glurenorm) pot fi administrate o singura data la micul dejun. Prin distribuirea dozei in 2 sau 3 administrari zilnice la mesele corespunzatoare, se poate obtine o situatie metabolica mai echilibrata. Administrarea de Glurenorm se face cel mai bine la inceputul meselor.

Contraindicatii Glurenorm

Preparatul nu are voie sa fie administrat in cazul diabetului insulinodependent, in coma si precoma diabetica, in afectiunile metabolice grave insotite de acidoza si chetoza, alergie la sulfamide.

Precautii Glurenorm

Tratamentul diabetului zaharat cu ajutorul acestui preparat necesita un control regulat. Glurenorm este eliminat numai in proportie de 5% prin rinichi si, din acest motiv, este bine suportat de pacientii cu afectiuni renale. In cazul in care exista o afectiune renala grava se impune o supraveghere medicala atenta. In cazul in care pe parcursul tratamentului se produc fenomene suparatoare sau imbolnaviri (hipoglicemie, febra, reactii alergice, greata sau altele) trebuie cautat imediat medicul curant. In cazul in care pe parcursul tratamentului intervine o sarcina se intrerupe imediat administrarea si se solicita imediat medicul. Bolnavii de diabet fac frecvent afectiuni cardiovasculare. Acest risc deosebit poate fi micsorat, daca se respecta foarte strict regimul alimentar prescris de medic. Se recomanda respectarea permanenta a regimului alimentar care nu trebuie inlocuit cu un medicament antidiabetic oral. Regimul alimentar are, in cazul bolnavilor de diabet, in primul rand scopul de a elimina greutatea ponderala suplimentara si este un tratament independent de orice tratament medicamentos prescris de catre medic pentru fiecare caz in parte.

Eliminarea unei mese regulate sau nerespectarea dozelor prescrise de medic poate duce, ca in cazul tuturor tabletelor folosite in tratamentul diabetului zaharat, la scaderea accentuata a glicemiei si in acest mod la scaderea capacitatii de concentrare. In cazul in care se ajunge la o stare hipoglicemica, aceasta poate fi ameliorata prin administrarea de zahar cubic, dulciuri sau bauturi care contin zahar. In cazul in care hipoglicemia persista, este necesar un tratament medical de urgenta. Anumite cercetari afirma ca in cazurile de administrare de preparate hipoglicemice orale mortalitatea cardiovasculara este mai mare decat la tratamentele bazate exclusiv pe regim alimentar sau pe regim alimentar si administrare de insulina. Desi nu a fost testat decat un singur preparat al clasei sulfonil, aceasta avertizare ar trebui sa apara si la alte preparate hipoglicemice, inclusiv la glurenorm.

Glurenorm in sarcina si alaptare

Nu se administreaza in timpul sarcinii.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini
Pana la adaptarea optima dupa schimbarea preparatului, ca si prin administrarea regulata a acestui medicament poate fi redusa capacitatea de a participa activ la circulatia rutiera sau de a conduce masini si instalatii.

Interactiuni medicamentoase

Eforturile fizice, consumul de alcool sau administrarea de anumite medicamente, cum sunt salicilatii, sulfonamidele, preparatele de fenilbutazona, tuberculostaticele, cloramfenicolul, compusi de tetraciclina, derivatele de cumarina, ciclofosfamida, inhibitoarele MAO si beta-blocantii pot duce la o potentare a actiunii hipoglicemice (antidiabeticelor orale de tipul sulfoniluree). Pe de alta parte, este posibila o scadere a actiunii hipoglicemice in cazul administrarii simultane de clorpromazin, simpatomimetice, corticoizi, hormoni tiroidieni, contraceptive orale si preparate care contin acid nicotinic. Glurenorm poate micsora toleranta fata de alcool.

Supradozare Glurenorm

Simptome: reactii hipoglicemice, intoleranta gastrica, fenomene alergice ale pielii au fost observate in cazuri rare, dar pot aparea.
Tratament: administrarea imediata de glucoza pe cale i.v. sau orala. In cazul fenomenelor alergice, intreruperea administrarii preparatului si trecerea la un tratament cu alte antidiabetice sau cu insulina.

Reactii adverse Glurenorm

Pe parcursul unui tratament cu glurenorm se pot produce foarte rar reactii hipoglicemice, fenomene alergice ale pielii, modificari ale compozitiei sangelui sau fenomene de intoleranta digestiva.

Farmacocinetica

O doza de 30 mg Glurenorm duce la 2-3 ore de la administrare la un maxim al nivelului din plasma de 500-700 ng/ml in medie. Aceste valori scad in 90 de minute la jumatate. Rata de eliminare procentuala si curbele nivelului in sange dupa adminis-trarea orala, respectiv intravenoasa de Glurenorm indica o resorbtie sigura, aproape totala a preparatului. Glurenorm se metabolizeaza aproape complet, iar metabolitii sunt eliminati numai in masura foarte mica prin rinichi. Indiferent de modul de administrare si de cantitatea de substanta, numai 5% din doza administrata apare in urina si aceasta metabolizata. Chiar si in cazul administrarii repetate de Glurenorm eliminarea pe cale renala ramane la fel de scazuta. Cea mai mare parte din metabolitii Glurenorm sunt eliminati din organism prin fecale, unde au ajuns pe cale biliara.