Semne Simptome Litera H

Hemoragia nazala

Hemoragie nazala – Epistaxis – Sangerare pe nas, frecventa la copii in perioada pubertatii, la femei in timpul primelor sase luni de sarcina si la persoanele in varsta atinse de aterom (depunere de colesterol pe peretele arterelor).Hemoragia nazala

Proeminenta mediana a fetei prin care se deschid caile respiratorii, nasul, este un organ irigat de multe vase de sange. Orice trauma care are loc la nivel facial include nasul, putand declansa hemoragiile nazale. Acestea pot fi usoare sau serioase.

Hemoragia nazala  adica sangerarile din nas sunt considerate clasic niste probleme ale copilariei, dar ele pot fi cu atat mai serioase cu cat varsta inainteaza. Majoritatea sangerarilor din nas au originea in sept, peretele cartilajului si osului care separa cele 2 camere nazale.
Acestea se numesc sangerari anterioare. Nu sunt grave si de obicei sunt usor de oprit. Partea anterioara a septului, imediat la intrarea in nara, contine multe vase de sange fragile. Aceste vase se lezeaza cu usurinta, fie direct ca in cazul unei lovituri, fie indirect in urma formarii unei cruste in nas produsa prin respirarea de aer uscat.
Nasul este poarta catre sistemul respirator, deoarece respiratia incepe si se termina la nivelul narilor. in mod normal, filtrele dumneavoastra nazale umecteaza si incalzesc aerul pe masura ce trece din pasajele nazale in gat, spre plamani.
Ocazional, nasul este sediul unor afectiuni cum ar fi sangerarile din nas, raceala, febra fanului (rinita alergica) sau o infectie a sinusurilor. Din fericire, majoritatea afectiunilor nasului si sinusurilor sunt temporare si usor de tratat.

Semne si simptome sangerare nazala

Sangerare brusca cu originea intr-o nara. Hemoragia posterioara: sangerare in jos, pe gat. Majoritatea oamenilor au o cate o sangerare din nas (epistaxis) mai devreme sau mai tarziu. Uneori, cauza este o lovitura peste nas, insa de multe ori o sangerare pe nas este pur si simplu rezultatul unei raceli, unei infectii sinusale, a aerului uscat sau a unei cruste dislocate. Rareori, sangerarile din nas pot fi un semn al unei probleme de fond serioase, cum ar fi hipertensiunea arteriala, hemofilia sau leucemia.

Cauzele care duc la aparitia hemoragiei nazale

Racelile sau alergiile pot si ele sa determine formarea de cruste. Medicamentele impotriva coagularii sangelui, care includ aspirina si anticoagulantele, cresc susceptibilitatea de hemoragii nazale.
Hemoragiile posterioare sunt mai grave, insa mai rar intalnite. Ele se produc atunci cand se rupe unul din vasele mari din regiunea posterioara a nasului. Sangele curge in jos prin cavitatea nazala in gat, in loc sa iasa prin nara, asa ca monitorizarea pierderii de sange este mai dificila. Tratamentul la domiciliu de obicei nu opreste sangerarea, fiind necesara o deplasare la un spital de urgenta.

Stoparea hemoragiilor nazale

  • strange intre degetul mare si cel aratator partile moi ale nasului – aripile nasului;
  • preseaza ferm aripile nasului de oasele faciale;
  • daca este posibil, ramai in aceasta pozitie timp de cinci minute; in cazul in care este necesar, repeta aceste miscari pana cand sangerarea se intrerupe;
  • stai jos pe un scaun sau pe un fotoliu si relaxeaza-te, tinandu-ti capul in pozitie verticala – nu te intinde la orizontala si nu-ti sprijini capul pe genunchi;
  • aplica un cub de gheata in zona nasului;
  • dupa o sangerare, este bine sa te odihnesti tinandu-ti capul ridicat.

Prevenirea hemoragiilor nazale

  • Incearca sa nu-ti sufli nasul foarte des. Daca iti vine sa stranuti, deschide gura astfel incat aerul sa fie eliberat la nivelul cavitatii bucale, nu la nivelul foselor nazale.
  • Evita sa ridici greutati foarte mari.
  • Renunta la fumat.
  • Nu bea lichide foarte fierbinti timp de cel putin 24 de ore dupa ce ai avut o hemoragie nazala.
  • Este bine sa renunti la aspirina. Daca doctorul iti prescrie acest medicament pentru ameliorarea unei anumite conditii fizice, informeaza-l despre hemoragiile nazale cu care te confrunti.
  • Unele persoane se pot simti bine daca utilizeaza un decongestionant nazal sub forma de spray; acestea nu trebuie folosite insa decat pentru scurte perioade de timp (1-2 zile).