Gastroenterologie

Hernie hiatala

Hernie hiatalaHernia hiatala se produce atunci cand partea superioara a stomacului patrunde la nivelul toracelui printr-o deschidere mica a diafragmului, muschi care separa cavitatea abdominala de torace.

In cazul herniei hiatale (numita si hernie diafragmatica) are loc patrunderea stomacului in torace prin hiatusul esofagian (orificiul esofagian al diafragmului). Desi hernii hiatale sunt prezente la aproximativ 15% din populatie, acestea sunt asociate cu simptome la un procent mic de pacienti.

Cauzele herniei hiatale:

In mod normal, esofagul traverseaza toracele si diafragmul si intra in cavitatea abdominala printr-un orificiu al diafragmului numit hiatus esofagian. Imediat sub diafragm esofagul se continua cu stomacul.

La persoanele cu hernii hiatale, hiatusul esofagian este mai mare decat in mod normal si o parte din partea superioara a stomacului aluneca sau trece (herniaza) prin hiatusul esofagian in cavitatea toracica.

Sfincterul esofagian, care delimiteaza esofagul de stomac, se pozitioneaza de asemenea deasupra diafragmului. Desi herniile hiatale sunt ocazional observate la nou-nascuti in cazul in care, probabil, au fost prezente de la nastere, majoritatea herniilor hiatale apar la adulti. Alt factor care poate contribui la aparitia herniei hiatale este scurtarea permanenta a esofagului (probabil determinata de inflamatia si cicatricile secundare refluxului gastro-esofagian) care trage stomacul in sus. Pierderea atasamentului normal al esofagului la diafragm permite stomacului sa alunece in torace.