Dictionar medicamente litera H

Hyzaar

Forma de prezentare Hyzaar

Hyzaar

Cpr. film. cu 50 mg losartan potasic si 12,5 mg hidroclortiazida; ct. 2 blist. 14 cpr. (P-6L)

Indicatii Hyzaar

Tratament hipertensiune arteriala, la pacientii la care este necesara terapia combinata. Terapie initiala la pacientii cu hipertensiune arteriala severa.

Dozare si mod de administrare Hyzaar

Doza uzuala de atac si de intretinere este un cpr. o data pe zi. Pentru pacientii care nu raspund adecvat, doza poate fi crescuta la 2 cpr. o data pe zi. Efectul antihipertensiv este atins in 3 saptamani de la initierea adm. Nu se va administra la pacientii cu depletie a volumului intravascular (de ex., cei tratati cu doze mari de diuretice). Hyzaar nu este recomandat la pacientii cu afectiuni renale/hepatice severe. La pacientii varstnici nu este necesara ajustarea dozei initiale.

Contraindicatii Hyzaar

Hipersensibilitate la oricare dintre componentele acestui produs; pacientii cu anurie; pacientii cu hipersensibilitate la alti derivati de sulfonamide. Sarcina si alaptare.

Atentionari si precautii speciale

Losartan – hidroclorotiazida. Afectiuni hepatice si renale. Nu este recomandat in afectiuni hepatice sau afectiuni renale severe (clearance de creatinina 30 ml/min). Losartan. Functie renala alterata. La pacientii cu stenoza bilaterala de artera renala sau cu stenoza acestei artere pe rinichi unic, administrarea altor medicamente care afecteaza sistemul renina-angiotensina poate determina cresterea ureei plasmatice si a creatininei serice. Hidroclorotiazida. hipertensiune arteriala si dezechilibru hidroelectrolitic.

La unii pacienti poate aparea hipertensiune arteriala simptomatica. Pacientii trebuie observati pentru depistarea semnelor clinice ale dezechilibrului hidroelectrolitic, de ex. depletie de volum, hiponatremie, alcaloza hipocloremica, hipomagnezemie sau hipopotasemie care pot aparea in cursul diareei intercurente sau vomei. Efecte metabolice si endocrine. Terapia cu tiazide poate afecta toleranta la glucide. Poate fi necesara ajustarea dozelor de antidiabetice, inclusiv insulina.

Tiazidele pot reduce excretia urinara de calciu si pot determina cresterea usoara a calciului seric. O hipercalcemie marcata poate indica un hiperparatiroidism latent. Tiazidele trebuie intrerupte inaintea efectuarii testelor pentru functia paratiroidiana. Terapia cu diuretice tiazidice se poate insoti de cresteri ale nivelurilor de colesterol si trigliceride. La anumiti pacienti, hiperuricemia si/sau guta pot fi precipitate de tratamentul cu tiazide. Interactiuni medicamentoase: Hidroclorotiazida. in cazul adm. concomitente, med. urmatoare pot interactiona cu diureticele tiazidice: Alcool, barbiturice sau narcotice – pot potenta hipertensiune arteriala ortostatica.

Antidiabetice orale si insulina – poate fi necesara ajustarea dozei medicamentului antidiabetic. Alte antihipertensive – efect aditiv. Colestiramina si rasini – absorbtia hidroclorotiazidei este scazuta. Corticosteroizi, ACTH – depletie accentuata de electroliti, mai ales hipopotasemie. Amine presoare – posibila scadere a raspunsului la aminele presoare, dar nu suficienta pentru a impiedica folosirea lor. Relaxante ale musculaturii scheletice, nedepolarizante (tubocurarina) – posibila crestere a raspunsului la relaxantul muscular. Litiu – agentii diuretici cresc riscul de toxicitate prin litiu; nu se recomanda administrarea concomitenta cu diuretice. AINS – pot reduce efectele diuretice, natriuretice si antihipertensive ale diureticelor. Interactiuni cu testele de laborator – datorita efectelor lor asupra metabolismului calciului, tiazidele pot modifica rezultatele testelor pentru functia paratiroidiana.

Reactii adverse Hyzaar

Au fost limitate la acelea care au fost raportate anterior cu losartan potasic si/sau hidroclorotiazida. Uneori vertij.