Dictionar medicamente litera I

Imovane

Compozitie Imovane

Imovane

Comprimate filmate albe, a 7,5 mg zopiclona,

Actiune terapeutica Imovane

Zopiclona potenteaza efectele inhibitorii ale GABA (acidul gama-aminobutiric).

Indicatii Imovane

Insomnii de diferite etiologii.

Mod de administrare Imovane

Adulti: doza uzuala este de 7,5 mg (sau 1 comprimat) seara, la culcare.
Varstnici: se va initia tratamentul cu 3,75 mg (sau 1/2 comprimat) seara, la culcare.
Insuficienta hepatica:se recomanda doza de 3,75 (sau 1/2 comprimat) seara la culcare. Se recomanda limitarea tratamentului la 4 saptamani.

Contraindicatii Imovane

Antecedente alergice cunoscute la zopiclona; insuficienta respiratorie decompensata; acest produs nu este indicat a fi folosit la copiii sub 15 ani; sarcina si alaptarea.

Precautii Imovane

Durata tratamentului: ca si in cazul altor hipnotice, Imovane nu trebuie utilizat timp prea indelungat.
Sindrom de sevraj: poate sa apara daca tratamentul este intrerupt brusc, mai ales dupa doze mari. In astfel de situatii, dozele trebuie treptat reduse sau, in caz de intrerupere brusca a tratamentului. In caz de insuficienta hepatica severa, posologia trebuie adaptata, datorita afectarii eliminarii zopiclonei (vezi Posologie). Supraveghere medicala in caz de miastenie (zopiclona poate accentua fatigabilitatea musculara). Posologia trebuie diminuata in caz de insuficienta respiratorie. Bauturile alcoolice trebuie evitate in cursul tratamentului.
Conducerea vehiculelor si vigilenta: Pacientii in general, si conducatorii de autovehicule in special, trebuie avertizati ca o usoara somnolenta reziduala diurna poate fi prezenta dupa utilizarea acestui medicament.

Reactii adverse Imovane

Dependente de posologie si de reactivitatea individuala a pacientului: somnolenta reziduala diurna, gust amar, uscaciunea gurii, hipotonie musculara, amnezie anterograda, senzatie pseudoebrioasa; la unii pacienti au fost reactii paradoxale ca iritabilitatea, agresivitatea, sindrom confuziv oniric; cefalee, astenie. Exista posibilitatea aparitiei sindromului de sevraj la oprirea brusca a tratamentului, avand urmatoarele simptome posibile: manifestari minore ca: iritabilitate, anxietate, mialgii, tremur, insomnie si cosmaruri, greata, varsaturi; in cazuri exceptionale, manifestari majore: convulsii izolate, accese mioclonice cu stari confuzionale (uneori dupa cateva zile si in general precedate de manifestari minore).