Gastroenterologie

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza se refera la incapacitatea de a digera lactoza (glucidul primar din lapte) pana la constituentii sai, glucoza si galactoza, datorita nivelurilor scazute ale enzimei lactaza la nivelul marginii in perie a duodenului.

Intoleranta congenitala la lactoza – este foarte rara
Intoleranta primara la lactoza – frecventa la adulti, la care survine o scadere a cantitatii de lactaza dupa copilarie. Simptomele apar dupa consumul de lapte. Intoleranta variaza in functie de cantitatea de lactoza ingerata.
Intolerant secundara la lactoza – incapacitatea de a digera lactoza determinata de orice afectiune ce lezeaza mucoasa intestinala (de ex. diaree) sau de scaderea suprafetei mucoasei functionale (de ex. rezectie). Aceasta este de obicei tranzitorie, durata intolerantei fiind determinate de natura si evolutia afectiunii primare.
Cel putin 50% din copiii cu diaree acuta sau cronica au intolerant la lactoza, in special in infectiile cu rotavirusuri. De asemenea, se asociaza destul de frecvent cu giardioza si ascaridioza, boala inflamatorie intestinala si sindromul de malabsorbtie din SIDA.

Semnele si simptomele intolerantei la lactoza:

  • Meteorism abdominal
  • Crampe abdominale
  • Disconfort abdominal
  • Diaree sau scaune neformate
  • Flatulenta
  • Accentuarea zgomotelor intestinale (borborisme)
  • Numai 1/3-1/5 din persoanele cu malabsorbtie a lactozei vor dezvolta simptome. Gradul de severitate al acestora variaza in functie de cantitatea de lactoza ingerata si de alimentele consummate simultan
  • La copii – frecvent apar varsaturi, scaune spumoase, acide; poate surveni malnutritia

Cauzele intolerantei la lactoza:

  • Intoleranta primara la lactoza – scaderea normala a activitatii lactazei din mucoasa intestinala dupa intarcare, care este controlata genetic si permanenta
  • Intoleranta secundara la lactoza – se asociaza cu gastroenterita la copii
  • Apare, de asemenea, in boala celiac netropicala si tropical, enterita regional, abetalipoproteinemia, fibroza chistica, rectocolita ulcerohemoragica, deficite ale imunoglobulinelor la adulti si la copii

Factori de risc:

  • Rasa
  • Varsta

Dieta in cazul intolerantei la lactoza:

  • Reducerea aportului sau eliminarea lactozei din alimentative pentru a controla simptomele
  • Iaurtul si produsele fermentate precum branzeturile tari sunt tolerate mai bine decat laptele
  • Supliment de calciu sub forma de carbonat de calciu
  • Preparatele comerciale disponibile ce contin “lactaza” sunt de multe ori eficiente in reducerea simptomelor
  • Laptele prehidrolizat este disponibil si eficient

Evolutie si prognostic boala:

  • Speranta de viata este in limite normale
  • Simptomele pot fi controlate