Dictionar medicamente litera L

Laurina

Compozitie Laurina

Laurina este un contraceptiv oral combinat. Fiecare comprimat filmat contine o cantitate mica din doi hormoni feminini. Acestia sunt desogestrel (un progestogen) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita dozelor mici de hormoni, Laurina este considerat un contraceptiv oral cu doza scazuta. Intrucat cei doi hormoni sunt combinati in doze diferite in comprimatele filmategalbene, rosii si albe, Laurina este considerat un contraceptiv oral trifazic.

Comprimat filmat galben
Un comprimat filmat contine 0.050mg desogestrel (DSG) si 0.035mg etinilestradiol(EE)
Comprimat filmat rosu
Un comprimat filmat contine 0.100mg DSG si 0.030mg EE
Comprimat filmat alb
Un comprimat filmat contine 0.150mg DSG si 0.030mg EE
Grupa farmacoterapeutica: progesterone si estrogeni, preparate secventiale

Indicatii terapeutice Laurina

Pentru a preveni sarcina.
Contraceptivele orale reprezinta o metoda contraceptiva foarte eficienta. Atunci cand se iau corect (fara a se uita vreunul din comprimatele filmate) sansele de a ramane insarcinata sunt foarte scazute.

Contraindicatii Laurina

Nu folositi comprimatul filmat combinat daca aveti una dintre afectiunile prezentate mai jos. Daca prezentati una dintre afectiuni, spuneti acest lucru medicului inainte de a incepe sa folositi Laurina. Medicul va poate recomanda sa folositi un alt tip de contraceptiv oral sau o cu totul alta metoda contraceptiva (non-hormonala).

– Cineva din familie a avut tromboza, atac cerebral ischemic sau infarct miocardic;
– Suferiti de migrene;
– Suferiti de epilepsie;
– Dumneavoastra sau cineva din familie aveti sau ati avut nivele ridicate de colesterol sau trigliceride (substante grase) in sange;
– Cineva din familie a avut cancer mamar;
– Aveti afectiuni biliare sau hepatice;
– Aveti boala lui Crohn sau colita ulcerata (boala cronica inflamatorie a stomacului);
– Aveti lupus eritematos sistematic (LES; o boala care afecteaza intreaga suprafata a pielii);
– Aveti sindrom uremie hemolitic (o afectiune de coagulare a sangelui care afecteaza functionarea rinichilor);
– Aveti siclemie;
– Aveti sau ati avut cloasma (pigmentare galben-maronie a pielii, care apare mai ales pe fata); daca aveti aceasta afectiune, evitati expunerea excesiva la soare sau la ultraviolete.

Daca vreuna din afectiunile prezentate mai sus apare pentru prima data, sau reapare sau se inrautateste pe perioada folosirii produsului, trebuie sa luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra.

Laurina si tromboza
Tromboza este formarea unui cheag de sange care poate bloca vasul de sange.
Tromboza apare uneori la venele profunde ale memberelor inferioare (tromboza venala profunda). Daca acest cheag de sange este transportat prin vasele de sange, poate ajunge la arterele din plamani si le poate bloca, provocand asa-numitul ‘embolism pulmonar. Tromboza venoasa profunda apare rar. Este o afectiune care poate aparea indiferent de faptul ca se iau sau nu contraceptive orale. Se poate intampla si daca ramaneti insarcinata. Riscul este mai mare la utilizatoarele de contraceptive orale decat la non-utilizatoare, dar nu este la fel de mare ca riscul din timpul sarcinii. Cheagurile de sange pot aparea foarte rar in vasele de sange ale inimii (provocand un atac de inima) sau ale creierului (provocand un atac cerebral). Foarte rar pot aparea cheaguri de sange la ficat, intestin, rinichi sau ochi. Foarte rar tromboza poate provoca incapacitate permanenta sau se poate dovedi fatala.

Riscul de a face atac de inima sau cerebral creste odata cu varsta. Acest risc creste daca fumati. Atunci cand luati contraceptive orale trebuie sa renuntati la fumat, mai ales daca aveti peste 35 de ani. Daca pe perioada folosirii contraceptivului oral se observa o crestere a tensiunii arteriale, este posibil sa vi se spuna sa incetati folosirea lor. Riscul unei tromboze venoase profunde creste temporar ca rezultat al unei interventii chirurgicale sau a unei imobilizari (de exemplu cand aveti un picior in gips). La femeile care folosesc contraceptive orale, riscul poate creste. Informati-va medicul inainte de o eventuala spitalizare sau o interventie chirurgicala.

Administrare Laurina

Blisterul de Laurina contine 21 de comprimate filmate: 7 galbene (numerotate 1-7), 7 rosii (numerotate 8-14) si 7 albe (numerotate 15-21). Comprimatele filmate trebuie luate in ordinea de pe ambalaj in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora cu putin lichid, daca este nevoie. Trebuie sa fie luat cate un comprimat filmat in fiecare zi, incepand cu comprimatele filmate galbene timp de 7 zile, urmate de comprimatele filmate rosii 7 zile si in final comprimatele filmate albe timp de 7 zile. Fiecare dintre blisterele urmatoare vor fi incepute dupa un interval de 7 zile fara produs, perioada in care apare de obicei sangerarea menstruala. Aceasta incepe de obicei in ziua 2 sau 3 dupa ce ultimul comprimat filmat a fost luat si este posibil ca ea sa nu inceteze inainte de inceperea urmatorului blister.

Cum se incepe administrarea
Daca nu s-a folosit alt produs contraceptiv (in ultima luna) luarea comprimatelor filmate trebuie sa inceapa in ziua 1 a ciclului femeii (se considera ziua 1 prima zi a sangerarii menstruale). Este permisa inceperea blisterului in ziua 2-5, dar in acest caz este recomandata folosirea suplimentara a unei alte metode contraceptive in primele zile cand se iau Laurina. Trecerea de la alta pilula contraceptiva combinata (COC) Puteti incepe sa luati Laurina in ziua urmatoare luarii ultimului comprimat filmat din blisterul actual (aceasta inseamna sa nu pastrati intervalul fara produs). Daca blisterul actual contine comprimate filmate inactive puteti incepe sa luati Laurina in ziua urmatoare luarii ultimului comprimat filmat activ (daca nu sunteti sigura care este aceasta, intrebati medicul sau farmacistul). Puteti incepe si mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua urmatoare intervalului fara produs corespunzator contraceptivului pe care il folositi in acel moment (sau ziua de dupa ultimul comprimat filmat inactive din blisterul actual).

Efecte adverse Laurina

Urmatoarele efecte nedorite au fost semnalate la persoanele care folosesc contraceptive orale, cu toate ca ele pot sa nu fie provocate de acestea. Aceste efecte secundare pot sa apara in primele cateva luni de folosire si se reduc cu timpul.
– tensiune la nivelul sanilor, durere, secretie mamara;
– dureri de cap; migrene;
– schimbari de libido;
– stari depresive;
– intoleranta la lentile de contact;
– greturi; varsaturi;
– modificari ale secretiei vaginale;
– diferite boli ale pielii;
– retentia fluidelor;
– modificari ale greutatii corporale;
– reactii hipersenzitive.

Supradozaj Laurina

Daca luati prea multe comprimate filmate de Laurina odata (supradoza)
Nu au fost semnalate efecte serioase in urma unei supradoze de Laurina. Daca ati luat prea multe comprimate filmate odata, puteti avea greturi, varsaturi sau sangerari vaginale. Daca descoperiti ca un copil a luat Laurina, cereti sfatul medicului.

One thought on “Laurina

  • Am o moare rugaminte si sper ca ma puteti ajuta.Am luat Laurina timp de 6 luni,iar acum conform recomandarilor medicului,trebuie sa fac pauza 6 luni din administrarea contraceptivului.Insa,am uitat sa iau comprimatele galbene si avnad in vedere ca pe prospect spune ca pot sa le intrerup,fara specificatia ca trebuia terminat bilsterul,adica cele 21 de comprimate,nu am continuat sa le iau imediat cum mi am adus aminte si la doua-trei zile am avut sangerari.Am sunat doctorul ginecolog,deoarece pe prospect scrie ca daca se uita mai mult de doua comprimate,trebuie anuntat doctorul,si mi a spus ca trebuie sa le iau in continuare,din ziua de cand am incetat sa le iau,insa CATE DOUA,PANA LE TERMIN!Le am luat si imediat a doua zi,sangerarea s a oprit,insa nelinista mea este alta:nicaieri nici pe internet nici pe prospect nu spune de administrare a cate doua comprimate.Va rog din tot sulfetul sa ma lamuriti!

Comentariile sunt închise.