Dictionar medicamente litera L

Levant

Compozitie Levant

Substanta activa este lansoprazol. Capsulele contin si excipienti: dispersie 30%, siliciu coloidal anhidru, dioxid de titan, macrogol 300.

Indicatii Levant

Levant (lansoprazol) este un inhibitor de pompa de protoni. Inhibitorii de pompa de protoni reduc cantitatea de acid produsa in stomac. Capsulele de Levant sunt destinate eliberarii prelungite a substantei active in sange, iar aceasta poate fi un beneficiu pentru pacienti.
Levant capsule gastrorezistente este indicat in:
– tratamentul inflamatiilor esofagului cauzate de refluxul cronic de acid gastric si care nu raspund la alte medicamente antiulceroase (ranitidina, famotidina)
– tratamentul si prevenirea recaderilor de ulcer gastric si duodenal inclusiv a celor cauzate de antialgice numite medicamente antiinflamatorii nesteroidiene
– pentru ameliorarea durerii si disconfortului cauzate de ingestia de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene precum si de indigestia alimentara
– o boala foarte rara numita sindromul Zollinger-Ellison (caracterizata de ulcere gastrice si duodenale produse de secretia unei substante hormonale care are originea in formatiunile tumorale din partea superioara a intestinului si in alte organe)

Contraindicatii Levant

A nu se administra Levant in urmatoarele cazuri: daca ati avut reactii alergice la lansoprazol in antecedente sau la unul din ingredientele mentionate mai sus (o reactie alergica include: urticarie, mancarimi, umflaturi ale fetei, buzelor sau mainilor/picioarelor sau dificultati de respiratie).

Reactii adverse Levant

Ca orice alt medicament, lansoprazol capsule poate da efecte adverse. Daca apar aceste efecte adverse, opriti administrarea de lansoprazol capsule si informati doctorul imediat sau mergeti la cel mai apropiat spital:

  • – urticarie sau orice alta simptomatologie a unei reactii alergice severe
  • – rash

Acestea sunt efecte adverse foarte grave si aveti nevoie de ingrijire medicala de urgenta. Aceste reactii adverse sunt foarte rare.

Alte reactii adverse ce pot aparea sunt:

  • – diaree severa si/sau persistenta
  • – sangerari spontane
  • – ingalbenirea pielii si decolorarea sclerelor
  • – dureri abdominale
  • – cefalee, ameteala, oboseala, stare generala alterata
  • – voma, greturi, constipatie, gura uscata sau gat uscat
  • – subtierea parului, cresterea sensibilitatii pielii la lumina
  • – depresie
  • – scaderea senzatiei gustative
  • – dureri musculare si/sau articulare
  • – confuzii
  • – halucinatii

Ca orice alt inhibitor de pompa de protoni, lansoprazol capsule administrat barbatilor poate duce la ginecomastie sau impotenta. Alte efecte secundare pot aparea la anumiti pacienti.

Mod de administrare Levant

Luati medicamentul asa cum v-a indicat medicul, avand grija sa nu depasiti doza zilnica recomandata. Nu opriti administarea chiar daca va simtiti mai bine deoarece simptomele pot reaparea.
Cititi cu atentie prospectul inainte de a incepe tratamentul.

Boala de reflux gastro-esofagian: Doctorul va va recomanda o capsula de Levant 30 mg o data pe zi timp de 4 saptamani. De obicei va veti simti bine dupa 4 saptamani. Totusi doctorul ar putea sa decida sa continuati tratamentul fie cu Levant 15 mg, fie cu Levant 30 mg o data pe zi in functie de raspunsul la tratament.

Ulcer duodenal. Doctorul va va recomanda Levant 30 mg o data pe zi timp de 4 saptamani. Daca este nevoie doctorul va va recomanda o capsula de Levant 15 mg zilnic.

Dispepsie: Doctorul va va recomanda o capsula de 15 mg sau 30 mg de Levant o data pe zi timp de 2-4 saptamani in functie de severitatea dispepsiei.

Ulcer duodenal. Doctorul va va recomanda Levant 30 mg o data pe zi timp de 4 saptamani. Daca este nevoie doctorul va va recomanda o capsula de Levant 15 mg zilnic.

Dispepsie: Doctorul va va recomanda o capsula de 15 mg sau 30 mg de Levant o data pe zi timp de 2-4 saptamani in functie de severitatea dispepsiei.

Ulcer gastic benign: Doctorulva va recomanda o capsula de Levant de 30 mg o data pe zi timp de 8 saptamani.

Tratamentul ulcerului gastric sau duodenal asociat tratamentului cu antiinflamatorii nesteroidiene: Doctorul va va recomanda Levant fie de 15 mg fie de 30 mg o data pe zi. In mod normal in 4 saptamani ulcerul se va vindeca, totusi tratamentul ar putea sa fie recomandat pentru 8 saptamani sau mai mult.

Profilaxia ulcerului gastric sau duodenal asociat tratamentului cu antiinflamatorii nesteroidiene: Doctorul va va recomanda Levant fie de 15 mg fie de 30 mg o data pe zi.

Hipersecretia gastrica: Doctorul va va recomanda o doza initiala de 60 mg o data pe zi. Doza poate sa creasca sau sa scada in functie de raspunsul la tratament. Este posibil savi se recomande doze de 120 mg Levant pe zi sau chiar mai mult pentru o perioada de timp mai mare.

Eradicare H. Pilori: Doctorul va va recomanda capsule de Levant 30 mg in asociere cu alte 2 medicamente care ar putea sa fie amoxicilina 1 gram, claritromicina 500 mg sau metronidazol 400 mg luate de 2 ori pe zi.

Capsulele de Levant nu sunt recomandate copiilor.

Nu este necesara ajustarea dozei la persoanele in varsta.
Dozele pot varia daca aveti probleme hepatice sau renale. Inghititi toata capsula cu un pahar de apa,nu o mestecati sau sfaramati. Doctorul va poate recomanda sa luati Levant capsule o data sau de 2 ori pe zi. Pentru a obtine cele mai bune rezultate luati capsulele intotdeauna inainte de masa si la aceeasi ora.

Precautii Levant

Acordati o atentie speciala administrarii de Levant daca:

  • – sunteti insarcinata sau planificati sadeveniti gravida. Femeile la varsta procrearii trebuie sa utilizeze metode contraceptive adecvate. Intre administrarea de Levant si conceptia unui copil trebuie sa treaca 1 luna.
  • – alaptati
  • – aveti afectiuni hepatice/renale
  • – sunteti de varsta mijlocie sau inaintata si suferiti de indigestie
  • – aveti febra, dureri abdominale sau diaree
  • – ulcerul nu s-a vindecat desi sunteti sub tratament antiulceros de foarte mult timp

Va rugam consultati medicul daca cele de mai sus au fost aplicabile in cazul dumneavoastra in trecut. Levant capsule gastrorezistente trebuie luat inainte de masa.

Levant in sarcina si alaptare

Intrebati medicul sau farmacistul inainte de a lua medicamentul.

Forma de prezentare Levant

Levant 15 mg capsule gastrorezistente. Cutie cu 2 blistere x 7 capsule.
Levant 30 mg capsule gastrorezistente. Cutie cu 2 blistere x 7 capsule.