Semne Simptome Litera M

Menstruatie anormala

Sangerile vaginale normale (menstruatia, ciclu menstrual, menstra) reprezinta scurgerea periodica de sange si de mucoasa uterina. Menstruatia anormala se refera la sangerarile vaginale care se produc fie in perioade, fie in cantitati neobisnuite.

Menstruatie cu sangerare anormala

Polimenoree, menstruatii frecvente, in cazul unor cicluri menstruale a caror durata este sub 24 de zile, insotite de pierderi de sange menstrual in cantitate mai mare sau normala.

Oligomenoree, menstruatii rare, la intervale ce depasesc 35 de zile, continutul eliminat fiind in cantitati normale sau mai mici.

Amenoree, absenta menstruatiei, poate fi primara sau secundara in functie de varsta la care apare.

Dismenoree, menstruatii dureroase, sangerare acompaniata de crampe si durere in pelvis sau abdomenul inferior.

Hipomenoree, menstruatie de durata mai scurta si cu continut eliminat mai mic.

Menoragie, menstruatie de durata lunga si cu continut eliminat mai mare, se asociaza frecvent cu dismenoree.

Anovulatie, lipsa ovulatiei, poate determina amenoree, dar surprinzator unele femei au menstruatie si fara ovulatie.

Coagulopatiile determina menstruatii crescute in volum si durata prin alterarea mecanismelor de coagulare a sangelui, astfel in loc sa se produca hemostaza dupa un interval normal, sangerarea continua si este mai abundenta.

Endometrioza, localizare de tesut endometrial altundeva decat pe interiorul peretelui uterin, se evidentiaza prin aparitia menstruatiei la varste mai mici decat normal, menstruatii abundente, cu durata mai mare de 8 zile, dureri in timpul menstruatiei, dureri in timpul actului sexual, sangerari anormale in afara menstruatiei.

Metroragie, sangerare vaginala in afara fluxului menstrual, este tot timpul anormala si obliga pacienta sa se prezinte la medicul ginecolog.

Pe langa cauzele fizice (dezechilibru hormonal in special estrogeno-progesteronic etc), menstruatia anormala poate avea si cauze psihologice: stres, oboseala, prea multa munca etc.

Sangerari vaginale anormale de alte cauze

Polipii endometriali pot determina metroragie, spotting postmenopauza, mai rar menoragie.

Polipii cervicali pot fi responsabili de menoragie, de sangerarile vaginale din timpul actului sexual, dintre menstruatii, dupa menopauza si pot determina leucoree (eliminarea unei secretii alb-galbuie).

Pierderea unei sarcini, avortul, se manifesta prin sangerare uterina, crampe menstruale si durere in abdomenul inferior.

Sarcina ectopica are mai multe simptome, printre care si sangerari masive, culoare albastra in jurul ombilicului, durere pelviana sau absenta menstruatiei.

Diferitele formatiuni ale aparatului reproducator (vagin, vulva) pot fi lezate determinand sangerari anormale.

Cervicita are ca simptome secretii nemirositoare, galbui sau rosiatice (continand urme de sange).

Atat cancerul cervical, cat si cancerul uterin se pot manifesta prin sangerari anormale, deci e neaparat sa se efectueze un examen ginecologic indiferent de cauza pe care o suspectezi pentru sangerarile vaginale anormale.

Patologiile care afecteaza ovarele, infectia ovariana, cancerul ovarian, chistul ovarian, se pot manifesta prin sangerari vaginale altele decat cele menstruale sau de nidatie.

Hipotiroidism, cea mai frecventa boala tiroidiana, caracterizata prin hipoproductia de hormoni tiroidieni, poate avea printre simptome si sangerarile anormale.

Toate infectiile genitale (vaginale, cervicale, endometriale etc) pot determina spotting, sangerari vaginale anormale, miros neplacut, prurit (mancarime), usturime, durere si disconfort in timpul actului sexual.

Tratamentele cu contraceptive orale combinate au ca efecte secundare de multe ori aparitia sangerarilor altele decat cele din pauza de 7 zile (echivalentul menstruatiei). Sangerarile intermenstruale apar cel mai frecvent la inceputul si la intreruperea tratamentului.

Unele medicamente (Tamoxifen de exemplu) pot genera sangerari vaginale, spotting sau secretii cu continut rosiatic/maroniu.

Pe langa acestea mai exista nenumarate alte posibile cauze de sangerare anormala atat in timpul menstruatiei cat si in perioadele intermenstruale. Indiferent de cauza pe care o suspectezi e neaparat nevoie de un examen ginecologic efectuat cat mai repede posibil.