Semne Simptome Litera M

Meteorism

Meteorismul abdominal consta in marirea volumului abdomenului provocata de acumularea de gaze in stomac sau in intestine.Meteorism

Meteorismul este intilnit in unele afectiuni cum ar fi enterocolita, colecistita, constipatie, boli de ficat sau pancreas. Alte cauze ale meteorismului abdominal sunt ingestia de aer prin masticatie deficitara, faringite cronice, fumat excesiv, tensiune nervoasa, vorbitul in timpul mesei, alimente gazoase; exces de gaze in colon care poate aparea prin procese de fermentatie, toate produse prin indigestie sau tratament antibiotic indelungat; deficit in resorbtia gazelor din intestin si deficient e de eliminare a gazelor. De regula se vorbeste de meteorism abdominal cronic, dar uneori sindromul poate aparea brusc, avand drept cauze socul traumatic, psihic, nervos, operator si administrarea de medicamente.

Pentru a fi prevenita agravarea vreuneia din aceste boli si aparitia mai frecventa a balonarilor se recomanda ca mesele sa fie luate la ore fixe, iar emotiile puternice sau schimbarile bruste de temperatura sa fie pe cat posibil evitate, evitarea alimentelor care produc gaze; evitarea bauturilor gazoase; corectarea masticatiei incorecte, vorbitului in timpul mesei, mancatului in „graba“, inlaturarea stresului, incordarilor psihice in timpul mesei, abuzului de medicamente; tratarea bolilor responsabile de producerea meteorismului; instituirea terapiei cu antispastice, prokinetice (care accelereaza tranzitul intestinal), fermenti digestivi, absorbante, mucilagii, pansamente intestinale; se evita condimentele, grasimile, alimentele afumate, tariile, dar si factorii care perturba digestia – oboseala, emotiile puternice, fumatul, caldura prea mare sau frigul. Taratele uneori pot fi eficiente. De asemenea, pentru eliminarea acestui factor neplacut pot fi folosite plante care sa absoarba gazele si sa opreasca procesele fermentative.

In formele medii si usoare, ceaiurile carminative pot rezolva foarte bine efectele acestui sindrom. Aceste plante sunt florile de musetel, fructele de anason, de chimion, talpa gastii si maghiranul. Un amestec din cate 10 grame din fiecare planta, folosit zilnic, este benefic digerarii alimentelor bogate in celuloza, care sunt de fapt cauza aparitiei balonarilor.

Tratamentul meteorismului este cel al cauzei sale. Plantele medicinale utilizate in meteorism se numesc „carminative” si contin uleiuri volatile si taninuri care inhiba procesele fermentative, in cazul in care simptomul major este determinat de aceste procese.

In cazurile de meteorism abdominal acut, adresarea la medic este obligatorie pentru a elucida cauza aparitiei si a institui masurile medicale adecvate.