Gastroenterologie

Metode de diagnostic si tratament in herniile hiatale

Herniile hiatale sunt strans asociate cu simptomele bolii de reflux gastroesofagian (de exemplu senzatie de arsura, dureri retrosternale, dificultate la inghitire, etc). Boala de reflux gastro-esofagian apare adesea impreuna cu o hernie hiatala. Medicul va obtine un istoric medical amanuntit si va efectua un examen fizic complet. Medicul va incerca sa excluda alte afectiuni grave care pot fi cauza simptomelor.

De exemplu, pacientii care prezinta durere in piept ar putea sa sufere de o boala de inima care impune teste suplimentare inainte de a putea fi eliminata ca o posibila cauza a simptomelor.

Radiografia baritata:

Examenul baritat al tractului gastrointestinal superior se efectueaza pentru analiza segmentelor superioare ale tractului gastrointestinal ( esofag, stomac si partea superioara a intestinului subtire). Testul poate fi efectuat prin folosirea bariului ca substanta de constrast si efectuarea unor radiografii simple si fluoroscopii in diferite pozitii pentru a evidentia patrunderea stomacului in torace. Pozitia sfincterului gastro-esofagian inferior (deasupra sau sub diafragm) permite stabilirea tipului de hernie hiatala.

Endoscopia digestiva superioara:

Endoscopia digestiva reprezinta o investigatie minim invaziva care exploreaza tubul digestiv cu ajutorul unui aparat flexibil, prevazut cu camera video si lumina ce permite vizualizarea mucoasei prin transmiterea imaginii la un monitor.

Endoscopia evidentiaza leziunile mucoasei esofagiene ( inflamatia mucoasei esofagiene datorita refluxului gastro-esofagian) si mucoasei gastrice. Este o metoda obisnuita de diagnosticare a herniei hiatale.

Tratament prin modificari ale stilului de viata:

  • Mese dese si mici cantitativ pentru a nu crea presiune. Mesele vor fi cu continut ridicat de fibre vegetale pentru a evita constipatia. Evitati pranzurile abundente (sunt de preferat 5-6 mese/zi dar mai reduse cantitativ).
  • Dormiti cu capul mai ridicat (prin adaugarea unei perne in plus sau prin inclinarea patului cu 15º fata de planul orizontal. Evitati dormitul pe burta.
  • Evitati centurile, corsetele sau imbracamintea prea stransa pe trup.
  • Ultima masa ar trebui sa fie cu 2-3 ore inainte de culcare. In general, nu este recomandata odihna imediat dupa masa. Pozitia culcat favorizeaza alunecarea stomacului in cavitatea toracica.
  • Mancati in liniste si fara graba. Cautati sa nu fiti prea obosit sau nervos cand va asezati la masa.
  • Alimentatie sanatoasa preponderent cu fibre vegetale. Se vor evita mesele copioase, cu continut mare in grasimi (fripturi uriase, pomana porcului si ciorba de burta etc.). Nu mancati dulciuri concentrate pe stomacul gol.
  • Excludeti din alimentatie ciocolata, cacaoa, condimentele, sucurile de citrice, sucurile si supa de rosii, supele de carne, prajelile si rantasiurile.
  • Scaderea in greutate poate reduce in totalitate simptomele herniei hiatale.
  • Trebuie evitate pe cat posibil bauturile carbogazoase, alimentele ce pot sa creeze aciditate crescuta, cafea, alcool.
  • Evitati aspirina, salicilatii, fenilbutazona, cortizonul (prednisonul) si alte medicamente antiinflamatoare, antireumatice, antitermice si antalgice (impotriva durerilor de cap, dinti, articulatii, etc.).
  • Excludeti medicamentele care scad presiunea sfincterului esofagian inferior si favorizeaza refluxul sucului gastric dinspre stomac.