Dictionar medicamente litera M

Mistabron

Compozitie Mistabron

Fiole cu 10 ml solutie pentru aerosoli sau instilatii, continand mesna 600 mg (cutie cu 6 buc.).

Actiune terapeutica Mistabron

Mucolitic foarte activ, cu efect durabil.

Indicatii, doze si mod de administrare Mistabron

In bronsite cronice obstructive, astmatiforme, emfizematoase, bronsiectazii, mucoviscidoza: se administreaza in aerosoli, cate 1-2 fiole (10-20 ml) de 1-4 ori/zi, dupa nevoie. Pentru ingrijirea intensiva, in cadrul anesteziei si reanimarii, se fac instilatii pe sonda endotraheala, cate 1-2 ml diluati in aceeasi cantitate de apa distilata sau solutie salina izotona si administrati la intervale de 1 ora, pana la fluidificarea si eliminarea secretiilor. In sinuzita maxilara, instilatii intrasinuzale cu 2-3 ml din solutia nediluata.

Reactii adverse Mistabron

Secretiile fluidificate se pot acumula, cu fenomene de staza (la bolnavii cu tuse insuficienta); poate favoriza bronhoconstrictia la astmatici (se opreste administrarea, in starea de rau astmatic se administreaza numai de specialist, avand disponibile mijloace de asistare respiratorie); rareori senzatie de arsura retrosternala, tuse iritativa, greata; poate colora dintii in galben.

Contraindicatii Mistabron

Astm fara staza a secretiilor; prudenta mare in starea de rau astmatic si la bolnavii slabiti, care nu pot tusi si expectora (la nevoie se face repede bronhoaspiratie). Solutia de Mistabron nu trebuie amestecata cu solutii de antibiotice (inactiveaza indeosebi aminoglicozidele).