Dictionar medicamente litera P

Papaverina. Prospect papaverina

Compozitie papaverina

Papaverina

Comprimate a 0,100 g papaverina hidroclorica. Fiole 4%Papaverinum hydrocloridum 0,04 g Urethanum -Phenazonum – Aqua destillata ad 1 ml fiola de 1 ml contine 40 mg papaverina/ml.

Actiune terapeutica papaverina

Vasodilatator si antispastic prin actiune directa asupra musculaturii netede; efectul se mentine circa 2 ore dupa administrare orala, si 40, respectiv 20 de minute dupa injectarea intramusculara sau perfuzia intravenoasa. Injectarea i.v. este urmata de o actiune moderata, dar incontestabila, de crestere a circulatiei cerebrale. Este bronhodilatator musculotrop si coronarodilatator relativ slab; deprima conducerea atrioventriculara, prelungeste perioada refractara a miocardului, scade excitabilitatea.

Indicatii papaverina

Tulburari circulatorii cerebrale de natura spastica sau aterosclerotica, retinopatii, migrena, sindrom Mnire; sindrom anginos, stare post-infarct; tulburari circulatorii ale musculaturii netede digestive si biliare; spasm piloric, constipatie spastica, colici intestinale, diskinezie biliara hipertona, colici biliare, dismenoree.

Doze si mod de administrare papaverina

Oral: 1 comprimat (100 mg), la nevoie 3-5 comprimate pe zi. Injectie i.m. sau i.v. (diluat si lent, in 2-3 minute), 40-120 mg, repetat eventual la interval de 3 ore. In perfuzie intravenoasa (diluat in solutie clorurata sau glucozata izotona, la un pH de maximum 6), 40-200 mg o data.

Contraindicatii papaverina

Hipertensiune intracraniana si bloc atrio-ventricular; prudenta in glaucom si la bolnavii cu hipertrofie de prostata. Alcaloidul precipita din solutie cand pH-ul este mai mare de 6.

Masuri de precautie papaverina

Hipertensiune intracraniana si bloc atrio-ventricular; prudenta in glaucom si la bolnavii cu hipertrofie de prostata. Alcaloidul precipita din solutie cand pH-ul este mai mare de 6.

Reactii adverse papaverina

Injectarea i.v. poate produce aritmii, bloc atrio-ventricular, colaps, deprimare respiratorie (este necesara prudenta, se va evita injectarea directa, nediluata); dozele mari pot cauza somnolenta, constipatie, neplacere epigastrica, ameteli, cefalee, sudoratie.