Gastroenterologie

Pirozisul. Cauze si tratament pirozis

Pirozisul, simptomul cel mai important si cel mai frecvent al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE), reprezinta o durere cu caracter de arsura resimtita in spatele sternului – capul pieptului (arsura restrosternala). Desi poate fi neplacut, prin intensitatea sau durata sa, nu va speriati: nu este provocat de o afectiune a inimii!

Cauza cea mai frecventa a pirozisului o reprezinta intoarcerea acidului din stomac, prin cardia, in esofag, ceea ce inseamna „reflux acid” sau „reflux gastroesofagian acid. Mentinerea acidului in stomac este posibila prin actiunea unui sfincter (valva sau inel muscular), situat la unirea dintre esofag si stomac si denumit sfincterul esofagian inferior (SEI). Acesta trebuie sa ramina inchis in majoritatea timpului, pentru a preveni refluxul acid.

Trebuie stiut ca nu oricine are pirozis prezinta boala de reflux, dupa cum refluxul gastroesofagian (RGE) nu este echivalent cu BRGE. Un reflux in cantitate mica si de durata scurta nu este nociv, deglutitia (actul de a inghiti) si peristaltica esofagiana (miscarile proprii ale esofagului) actionind pentru indepartarea imediata a acidului refluat.

Cum veti deosebi un simplu pirozis de BRGE

Daca pirozisul apare frecvent sau dureaza mult timp, altfel spus, daca este un simptom suparator si va afecteaza activitatea zilnica, va confruntati, probabil, cu boala de reflux gastroesofagian. Alaturi de pirozis, persoanele cu BRGE pot prezenta o serie de alte simptome, care apar singure sau asociate.

Simptomele principale sint: regurgitatia acida (continutul gastric se intoarce inapoi in cavitatea bucala); hipersalivatia (exagerarea secretiei glandelor salivare); dificultatea in respiratie; perturbarea somnului.

Tratamentul pirozisului poate fi complex

Daca in urma evaluarii medicale, sinteti diagnosticat cu BRGE, medicul specialist gastroenterolog va va explica mijloacele de tratament ale acestei boli. Acesta poate fi, uneori, foarte complex, implicind consum de medicamente si chiar interventie chirurgicala (rareori necesara). Insa modificari simple ale stilului dumneavoastra de viata, reprezinta, adesea, cel mai bun mijloc de a controla BRGE.

Prin urmare, pentru a controla simptomele BRGE, incercati sa retineti sfaturile prezentate mai jos privitoare la modul dumneavoastra de viata. De asemenea, exista citeva reguli care daca sint urmate pot ajuta in prevenirea pirozisului.

Evitati consumul de grasimi, condimente, ciocolata, alcool, cafea, citrice si sucuri de citrice, rosii si sucuri de rosii, menta. Slabiti, daca sinteti supraponderal. Opriti fumatul. Evitati sa va intindeti timp de 2-3 ore dupa masa. Ridicati capatiiul patului cu 10-15 cm”.

Alimentatia

* Evitati mesele abundente, indeosebi inainte de culcare: un stomac „plin” creste probabilitatea refluxului acid. Se recomanda: mese mici (reduse cantitativ), chiar daca va trebui sa mincati mai des.

* Evitat mesele la ore tirzii (inainte de culcare): stomacul produce acid (pentru a digera alimentele), iar pozitia „culcat pe spate” nu face decit sa favorizeze refluxul.

* Incercati sa evitati sau macar sa reduceti consumul unor alimente sau bauturi care cresc aciditatea gastrica, scad presiunea SEI sau irita in mod direct mucoasa esofagiana: grasimile, condimentele, citricele si sucurile de citrice, rosiile si sucurile de rosii, menta, ciocolata, ceapa, bauturile care contin cafeina: cafea, ceai, cola.

* Evitati orice fel de mincare ce nu va prieste.

Obiceiuri personale

* Evitati sau reduceti fumatul (de tigarete sau orice sortiment de tutun). Acesta creste aciditatea gastrica si „slabeste” SEI; consumul de alcool – acesta „deschide” SEI si poate avea efect iritant direct asupra mucoasei (invelisului) esofagului.

* Slabiti, daca aveti un surplus de greutate. Obezitatea determina cresterea presiunii intraabdominale si favorizeaza astfel refluxul gastro-esofagian.

* Evitati hainele prea strimte, curelele sau centurile prea strinse. Toate acestea cresc presiunea din abdomen, facilitind refluxul acid.

* Evitati sa va aplecati „din talie”, ceea ce creste presiunea din abdomen, indoiti genunchii, mentinind „spatele drept”.

Somnul

* Lasati un interval de minimum 2-3 ore intre mese si ora de culcare, ceea ce va permite scaderea aciditatii gastrice si evacuarea partiala a continutului stomacului, micsorind refluxul. Incercati sa ridicati capatiiul patului cu circa 10-15 cm; astfel, forta gravitationala va interveni in prevenirea refluxului din cursul noptii.

Medicamentele

Discutati cu medicul despre orice medicatie pe care o folositi; unele medicamente (de exemplu, teofilina, blocantii canalelor de calciu s.a.) scad presiunea SEI, favorizind RGE. Daca se recomanda tratament medicamentos, urmati cu exactitate schema prescrisa de medicul dvs.

Sarcina si BRGE

Daca sinteti gravida si prezentati simptome de reflux, nu va alarmati: nu sinteti singura. Un sfert din gravide prezinta reflux gastroesofagian. Sarcina predispune, in mod frecvent, la aparitia refluxului, prin doua mecanisme: cresterea secretiei hormonilor estroprogestativi (hormonii „de sarcina”), care scad presiunea SEI; marirea volumului uterin, ce determina cresterea presiunii intraabdominale. Daca refluxul este suparator, consultati medicul dvs.

Urmind toate aceste sfaturi, veti obtine, fara prea mult efort, un plus de confort in viata dumneavoastra. Daca aceste masuri nu vor determina insa controlul simptomelor de reflux, va fi necesar un tratament medicamentos recomandat de medicul specialist gastroenterolog.