Semne Simptome Litera P

Policitemie

Policitemia consta in cresterea numarului de eritrocite (globule rosii) in sange. Este un parametru de laborator; se determina dintr-o proba de sange. Boala se mai caracterizata si prin roseata pielii, cresterea tensiunii arteriale, marirea splinei.Policitemie

Valori normale ale numarul de globule rosii

  • barbati = 4,2-5,6 milioane pe 1mmc
  • femei = 3,7-4,9 milioane pe 1mmc
  • copii (1-15ani) = 4,5-4,8 milioane pe 1mmc

Policitemia este de obicei insotita de o marire a cantitatii de hemoglobina si cresterea valorilor hematocritului. Policitemia poate sau nu fie asociata cu o crestere a cantitatii totale de eritrocite din organism. Este important sa se faca deosebirea dintre policitemia absoluta (o crestere a masei totale de eritrocite) si policitemia relativa (uneori numita si falsa) care apare cand, datorita pierderii de plasma sanguina, concentratia hematiilor in sangele circulant creste peste limita normala. Aceasta poate fi consecinta aportului anormal de scazut de lichide, pierderii de plasma in lichidul interstitial sau pierderii mari de fluide din organism, cum se intampla in varsaturile persistente, diareea severa, transpiratia abundenta sau acidoza.
Pentru ca termenul policitemie este un termen generic care se refera la toate tipurile de crestere a numarului de eritrocite, termenii eritrocitoza si eritremie sunt preferati pentru a descrie doua forme de policitemie absoluta.

Eritrocitoza reprezinta policitemia absoluta care apare ca raspuns la unii stimuli cunoscuti, cel mai des hipoxemia (policitemie secundara); eritremia se refera la o boala de etiologie necunoscuta – policitemia vera. In policitemia secundara, dar nu si in policitemia vera, cresterea absoluta a masei eritrocitare se datoreaza unei sinteze crescute de eritropoietina. Eritrocitoza apare ca raspuns la o varietate de factori si reprezinta un raspuns fiziologic la hipoxie. O abordare a diagnosticului diferential al eritrocitozei ar trebui sa inceapa cu lamurirea mecanismelor sale de aparitie.

Eritrocitoza de stres (Sindromul Gaisbock).  Acesti termeni au fost aplicati policitemiei observate ocazional la barbatii de rasa alba si varsta medie, hiperactivi in general, hipertensivi, obezi si anxiosi, cu tegumente rosietice, dar care nu au nici un semn caracteristic policitemiei vera, adica nu prezinta splenomegalie sau leucocitoza cu leucocite imature. La aceste persoane, masa totala eritrocitara este normala, iar volumul plasmatic este sub cel normal. Astfel, au un hematocrit relativ crescut, de obicei 50-60%, si policitemie relativa. Policitemia fumatorilor este o stare foarte apropiata de cea de mai sus, dar concentratia mare de carboxihemoglobina poate produce o crestere mica  a masei eritrocitare ce se asociaza frecvent cu un volum plasmatic redus.