Dieta Gastrita

Regimul alimentar in gastrite

Tratamentul dietetic al unei gastrite acute consta in primul rand din restrangerea alimentatiei.

Sunt recomandate in acest stadiu supele de zarzavat, limpezi sau cu putin orez, branza de vaci sau casul proaspat, fainoasele cu apa si lapte, paine alba veche, merele coapte, supa de carne de vaca fiarta si tocata.

Bolnavul va manca foarte incet, iar dupa masa este recomandat repausul la pat, eventual aplicand o compresa calda pe abdomen. Acest tip de regim va fi urmat maxim 8-10 zile, revenindu-se apoi treptat la alimentatia normala, dar evitand totusi produsele iritante si greu digerabile. In gastritele cronice, alimentatia va fi cat mai variata si se va adaptape cat posibil, obiceiurilor alimentare ale bolnavului.

Aceste persoane vor exclude din dieta urmatoarele alimente:

  • – carnea grasa sau carnea de vanat, mezelurile grase si slanina;
  • – conservele nedietetice;
  • – legumele tari, bogate in celuloza precum: ceapa, castravetii, telina,ridichile, lintea, fasolea, mazarea;
  • – alimentele prajite in grasime;
  • – dulciurile ca: bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata;
  • – condimentele: ardei, usturoi, piper, mustar;
  • – cafeaua, ceaiul tare, alcoolul.

Alimentele permise vor fi preparate cat mai simplu, iar orele de masa trebuie respectate cu strictete.

Alimentele indicate:

  • – supele de carne, borsurile, supele-crema;
  • – carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita,pasare, vitel, si doar fiarta;
  • – pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;
  • – ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);
  • – laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul,branza de vaci;
  • – legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;
  • – fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;
  • – prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt,in general, greu suportate.


Alimentatia dietetica in ulcerul gastric si duodenal

Ca si in cazul gastritei, si in alcatuirea regimului alimentar al bolnavului de ulcer se va tine seama de stadiul de evolutie a bolii – acut sau in perioada cronica.

In puseul acut, se impune repausul la pat si eventual internarea inspital.
In prima faza, regimul va fi lactat, cate 200 ml la 2 ore, iar in timpul noptii ori de cate ori se trezeste, mai ales daca are dureri. Uneori se poate adauga si putina smantana proaspata. Deoarece laptele este sarac in fier si vitamina C, acestea vor fi administrate separat.

Dupa 3-5 zile, se mai introduc in dieta: supele de orez strecurate, gris, fulgi de ovaz, oua fierte moi, frisca, pireuri cu foarte putin unt. Dupa maxim 7-10 zile se vor putea adauga perisoare dietetice din carne sau peste, supe de cereale pasate, fainoase fierte, supe de zarzavat fierte cu fainoase si strecurate, prajituri de casa. Carnea va fi bine fiarta si introdusa treptat, evitandu-o insa pe cea bogata in grasimi.

Ca in toate bolile de stomac, este bine ca mesele sa fie mai frecvente (5-6 pe zi), dar in cantitati mai mici, respectandu-se cat mai strict orele de masa. Este oblgatorie renuntarea la fumat si la alcool.

Alimentele permise:

  • – laptele dulce, simplu sau indulcit;
  • – fainoasele – fulgi de ovaz, gris, fidea, taitei, orez, spaghete;
  • – branza de vaci, urda, casul;
  • – ouale moi;
  • – carnea de pasare, vitel, fiarta bine sau la cuptor;
  • – carnea de peste slab – stiuca, salau, pastrav, calcan;
  • – zarzavaturi si legume fierte;
  • – prajituri de casa, compoturi.

Alimentele interzise:

  • – laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate;
  • – ouale fierte tari, maioneza;
  • – pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardelele,racii, icrele;
  • – carnea de porc, slanina, untura, ciorbele grase;
  • – carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati);
  • – zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti,ardei;
  • – legumele uscate (fasole, mazare boabe);
  • – condimentele (mustar, boia, ardei iute, piper);
  • – ciocolata, cafeaua.

Se vor evita prajelile, sosurile, alimentele prea fierbinti sau prea reci, apele carbogazoase. In special primavara si toamna, aceste persoane vor trebui sa respecte o dieta mai severa.