Dieta Gastrita

Regimul alimentar in gastrite

Din punct de vedere al evolutiei, gastritele pot fi acute sicronice. Tratamentul dietetic al unei gastrite acute consta in primulrand din restrangerea alimentatiei.

Sunt recomandate in acest stadiu supele de zarzavat, limpezi sau cu putin orez, branza de vaci sau casul proaspat, fainoasele cu apa si lapte, paine alba veche, merele coapte, supa de carne de vaca fiarta si tocata.

Bolnavul va manca foarte incet, iar dupa masa este recomandat repausul lapat, eventual aplicand o compresa calda pe abdomen. Acest tip de regimva fi urmat maxim 8-10 zile, revenindu-se apoi treptat la alimentatianormala, dar evitand totusi produsele iritante si greu digerabile. In gastritele cronice, alimentatia va fi cat mai variata si se va adaptape cat posibil, obiceiurilor alimentare ale bolnavului.

Aceste persoane vor exclude din dieta urmatoarele alimente:

– carnea grasa sau carnea de vanat, mezelurile grase si slanina;
– conservele nedietetice;
– legumele tari, bogate in celuloza precum: ceapa, castravetii, telina,ridichile, lintea, fasolea, mazarea;
– alimentele prajite in grasime;
– dulciurile ca: bomboanele, prajiturile de cofetarie, dulceata;
– condimentele: ardei, usturoi, piper, mustar;
– cafeaua, ceaiul tare, alcoolul.

Alimentele permise vor fi preparate cat mai simplu, iar orele de masatrebuie respectate cu strictete.

Alimentele indicate in gastrite:

– supele de carne, borsurile, supele-crema;
– carnea, in general greu tolerata de aceste persoane, va fi de vita,pasare, vitel, si doar fiarta;
– pestele slab, fiert, fript sau copt in pergament;
– ouale doar in preparate sau concomitent cu alte alimente (budinci);
– laptele dulce este foarte greu digerat in aceste cazuri si de aceease recomanda derivatele de lapte: iaurtul, laptele acidulat, chefirul,branza de vaci;
– legumele tinere, bine fierte, preparate ca soteuri, ciorbe si supe-cremade legume;
– fructele se consuma sub forma de compoturi neindulcite, sucuri defructe, mere coapte fara zahar. Unele se pot consuma si crude, dartrebuie sa fie bine coapte: caise, prune, piersici, fragi, zmeura;
– prajituri cu mere si branza, biscuiti, insa dulciurile, mierea sunt,in general, greu suportate.

Alimentatia dietetica in ulcerul gastric si duodenal

Ca si in cazul gastritei, si in alcatuirea regimului alimentar albolnavului de ulcer se va tine seama de stadiul de evolutie a bolii -acut sau in perioada cronica.

In puseul acut, se impune repausul la pat si eventual internarea inspital.
In prima faza, regimul va fi lactat, cate 200 ml la 2 ore, iar in timpulnoptii ori de cate ori se trezeste, mai ales daca are dureri. Uneori sepoate adauga si putina smantana proaspata. Deoarece laptele este saracin fier si vitamina C, acestea se vor fi administrate separat.

Dupa 3-5 zile, se mai introduc in dieta: supele de orez strecurate, gris,fulgi de ovaz, oua fierte moi, frisca, pireuri cu foarte putin unt. Dupamaxim 7-10 zile se vor putea adauga perisoare dietetice din carne saupeste, supe de cereale pasate, fainoase fierte, supe de zarzavat fiertecu fainoase si strecurate, prajituri de casa. Carnea va fi bine fiartasi introdusa treptat, evitandu-o insa pe cea bogata in grasimi.

Ca in toate bolile de stomac, este bine ca mesele sa fie mai frecvente(5-6 pe zi), dar in cantitati mai mici, respectandu-se cat mai strictorele de masa. Este oblgatorie renuntarea la fumat si la alcool.

Alimentele permise:

– laptele dulce, simplu sau indulcit;
– fainoasele – fulgi de ovaz, gris, fidea, taitei, orez, spaghete;
– branza de vaci, urda, casul;
– ouale moi;
– carnea de pasare, vitel, fiarta bine sau la cuptor;
– carnea de peste slab – stiuca, salau, pastrav, calcan;
– zarzavaturi si legume fierte;
– prajituri de casa, compoturi.

Alimentele interzise:

– laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate;
– ouale fierte tari, maioneza;
– pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardelele,racii, icrele;
– carnea de porc, slanina, untura, ciorbele grase;
– carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati);
– zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti,ardei;
– legumele uscate (fasole, mazare boabe);
– condimentele (mustar, boia, ardei iute, piper);
– ciocolata, cafeaua.

Se vor evita prajelile, sosurile, alimentele prea fierbinti sau prea reci,apele carbogazoase. In special primavara si toamna, aceste persoane vortrebui sa respecte o dieta mai severa.