Semne Simptome Litera R

Retard mintal

Retardul mintal este un simptom foarte complex, caracterizat printr-o limitare substantiala a functiilor cognitive, ce se caracterizeaza printr-un nivel semnificativ scazut al intelectului si coexistenta corelativa a cel putin 2 sau mai multe deprinderi aplicative limitate: comunicare, autoingrijire, viata la domiciliu, deprinderi sociale, utilitate in comunitate, auto directionare, sanatate si securitate, insusita academica, odihna si munca.

Retardul mintal se manifesta sub varsta de 18 ani.

Retardul mintal, in functie de afectarea intelectului, se divizeaza in 4 grade: usor, moderat, sever, profund si retardul mintal de severitate nespecificata.

Termenul retardul mintal de severitate nespecificata  este folosit atunci cand diagnosticul de retard mintal este prezumtiv, dar o testare standardizata este dificil de efectuat sau nu este posibila. Poate avea loc cand copilul, adolescentul sau adultul nu este cooperant ori este de o gravitate atat de serioasa, incat nu poate participa la testare. Poate fi folosit si la copilul cu retard la care nu a putut inca fi folosit testul IQ Cattel or Bailley. În orice caz, cu cat copilul este mai mic, cu atat mai dificila este stabilirea diagnosticului de retard mintal, cu exceptia retardului profund.

Daca se suspecta un IQ mai mare de 70, termenul de retard mintal nespecificat nu se foloseste. De obicei acest termen este folosit cand testarea nu este posibila din cauza varstei mici, sau a handicapului fizic si senzorial asociat (tulburari de auz, vaz).

Gradele retardului mintal

intelect limitrof (IQ – 71-84), – copiii cu IQ >70 pot urma o scoala normala, dar necesita un ajutor adaugitor
retard mintal usor (educabil) (IQ – 70-50) – 90% din copii cu retard mintal sunt inclusi in aceasta categorie. Majoritatea necesita instruire in scoli auxiliare.
retard mintal moderat (antrenabil) (IQ – 49-36) – terapia trebuie sa fie concentrata pe obtinerea abilitatilor de auloingrijire si a unor achizitii intelectuale.
retard mintal sever (IQ – 35-20) – vor putea invata abilitati minime de autoasistarc si vor putea realiza conversatii simple Necesita supraveghere indeaproape toata viata.
retard mintal profund (IQ <20) – necesita ingrijire permanenta pe toata viata. Foarte sutini vor obtine controlul sfincterian. Limbajul este nedezvoltat.