Gastroenterologie

Semne, simptome si cauzele gastroenteritelor virale

Cauze si factori de risc

Gastroenterita infantila virala sporadica:

  • rotavirusuri din grupul A cauzeaza 25-65% din gastroenterite
  • rotavirusurile din grupul C determina infectii acute
  • dupa rotavirusuri calcivirusurile sunt cea mai importanta cauza de gastroenterita
  • infectia cu astrovirusuri este asociata cu 2-9% din cazurile de gastroenterita
  • adenovirusurile enterice sunt o cauza importanta de gastroenterita inflantila.

Gastroenterita virala epidemica:

  • cele mai multe cazuri de gastroenterita la adulti si copii sunt cauzate de calcivirusuri: norovirisuri, Norwalk-like virusuri, sapovirusuri
  • rotavirusurile si astrovirusurile pot determina de asemeni boala.


Gastroenterita adultilor sporadica virala:

  • etiologia cuprinde calcivirusuri, rotavirusuri non-grup A, astrovirusuri si adenovirusuri.

Semne si simptome gastroenterita virala:

Gastroenterita virala acuta apare la orice grup de varsta. Cazurile severe sunt observate la copii si batrini. Etiologia variaza cu varsta. La copii cele mai multe cazuri sunt datorate rotavirusului. La adulti cauza cea mai frecventa este norovirusurile.

Spectrul clinic al gastroenteritei virale acute variaza de la infectia asimptomatica la deshidratare severa si deces. Gastroenterita virala se prezinta tipic cu debut scurt, cu febra usoara si varsaturi urmate de 1-4 zile de diaree apoasa fara singe. Gastroenterita virala este auto-limitanta de obicei.

Istoricul trebuie sa se orienteze asupra severitatii si deshidratarii. Debutul, frecventa, cantitatea si durata diareei si varsaturilor sunt factori importanti pentru evaluarea statusului. Aportul oral, diureza si pierderea ponderala sunt importante. Virusurile sunt cauze suspectate de gastroenterita cind varsatura este predominanta, cind incubatia este peste 14 ore si cind boala per ansamblu dureaza 3 zile. Istoricul de calatorii, alimentatia si centrele de ingrijire sunt factori epidemiologici importanti.

O cauza virala trebuie suspectata cand semnele de infectie bacteriana: febra inalta, diaree cu sange, durere abdominala severa, peste 6 scaune pe zi sunt absente si nu se sugereaza un alt diagnostic prin istoric de calatorii, practici sexuale si consum de antibiotice.

Factorii asociati cu boala severa si prelungita sunt imunodeficienta si supresia imuna, comorbiditatile si malnutritia. Decesul rezulta prin deshidratare si acidoza.

Criteriile Kaplan prin care se diferentiaza diareea cu norovirus fata de cea bacteriana cuprind:

  • varsaturi la 50% dintre persoanele afectate
  • incubatia medie de 24-48 de ore
  • durata medie de 12-60 de ore
  • lipsa identificarii unui patogen bacterian in cultura scaunului.

Examenul fizic poate fi de ajutor in determinarea etiologiei gastroenteritei si in evaluarea gradului de deshidratare. Temperatura, presiunea sanguina si pulsul, greutatea pot fi factori de evaluare ai severitatii deshidratarii.

Temperatura poate fi usor ridicata. Febra inalta sugereaza infectie bacteriana. Tahicardia, diminuarea pulsului si hipotensiunea sugereaza deshidratare severa. Gradul de scadere in greutate poate fi relationat cu deshidratarea si durata diareei. Mucoasele si pielea trebuie examinate atent. Gura uscata, lipsa lacrimilor, uscarea pielii, diminuarea turgorului si prelungirea timpului de reumplere capilara sunt semne de deshidratare.

Statusul mental la pacientii in varsta si copii poate fi alterat, mai ales cand presiunea sanguina si circulatia sunt compromise. Examinarea abdominala poate demonstra sensibilitate usoara. Durerea abdominala severa sugereaza infectie bacteriana sau o urgenta abdominala.