Vremea United States Of America, Ashburn United States Of America, Ashburn +25°C

Procto.ro – Ghid de sanatate si medicina

Sfaturi regim alimentar ulcer gastro-duodenal

Sfaturi regim alimentar ulcer gastro-duodenal
August 31
05:04 2011

Ce ar trebuie sa manance persoanele care sufera de ulcer? Care sunt alimentele strict interzise?  Alimentatia corecta este un mijloc terapeutic important, in cazul ulcerului, motiv pentru care trebuie respectate o serie de reguli.

  • Medicii specialisti considera ca o componenta importanta o constituie orarul meselor. Luati cel putin trei mese pe zi, nu sariti peste ele (sunt de preferat cinci – sase mese, dar mai reduse cantitativ).
  • Mancati in liniste si fara graba.
  • Mestecati bine hrana.
  • Nu consumati alimentele prea reci sau prea fierbinti.
  • Preparati alimentele prin fierbere, inabusire sau la gratar, in nici un caz prin prajire.


1. Primele 1-7 zile:
- Regim lactat. Bolnavul sta la pat si primeste 200 ml lapte la 2 ore interval, iar noaptea la 4 ore (pana la 2 litri in 24 ore). Daca laptele nu este tolerat, se dilueaza cu ceai sau apa alcalina sau se adauga o lingurita de carbonat de calciu la o cana de lapte sau se adauga 5 g citrat de sodiu la o cana cu lapte.1
-  Se consuma fie 2 litri lapte si 30 g zahar, fie 1 litru lapte si 500 g crema proaspata si 30-40 g zahar.
- Se adauga vitamina C 500 – (comprimat sau fiole) si fier (Glubifer 3 drj.).
- Se combate constipatia cu o lingura ulei de parafina.

2. Urmatoarele 7 zile se adauga treptat: supe de orez strecurate, supe mucila-ginoase, preparate cu lapte si unt, gris, fulgi de ovaz, oua moi, frisca, piureuri de legume sau untdelemn.

3. Urmatoarele 3 saptamani: la regimul de mai sus se adauga supe de orez cu orezul trecut prin sita, perisoare din carne sau peste, fierte in aburi, supe de cereale* paine alba uscata. Din saptamana a doua se adauga cartofi piureu, fainoase fierte, supe de zarzavat trecute prin sita, unele prajituri (pandispan, ecleruri, biscuiti); carne de pasare, vitel, vita, fiarta si tocata, in cantitate redusa si progresiv; 5-6 mese pe zi.
Nu se permite nimic altceva si in special: alcool, cafea, ape minerale, tutun.

4. In perioada de liniste (nedureroasa): Interzise: – alcool, tutun, cafea, ceai tare.

  • lapte batut, iaurt, chefir, lapte acidulat, branzeturi fermentate;
  • oua tari, maioneaza;
  • peste gras (morun, nisetru, somn, cega), peste conservat, sardele, icre;
  • carne de porc grasa sau vanat, mezeluri grase (exceptie sunca presata), con­serve nedietetice, slanina, untura;
  • supe de carne, ciorbe grase, carne conservata (mezeluri, carnati, afumaturi);
  • zarzavaturi crude tari (salata verde, gogosari, varza, castraveti, usturoi, cea­pa, ridichi, morcovi, sfecla, telina);
  • legume uscate (fasole, bob, mazare, linte), ciuperci;
  • condimente (mustar, hrean, piper, boia, ardei, muraturi);
  • alimente prea sarate sau conservate in sare;
  • fructe crude, fructe bogate in ulei (migdale, alune, nuci);
  • dulciuri: marmelade, dulceturi, gemuri, inghetata, bomboane, prajituri de cofetarie, siropuri concentrate.
  • alimente pregatite in grasime, rantasuri, ceapa prajita, sosuri, cartofi prajiti;
  • alimente prea fierbinti sau prea reci, ape carbogazoase;
  • nu se fumeaza si nu se consuma lichide sau alcool, mai ales in timpul mesei. Indicatii si alimente permise:
  • repararea danturii, masticatie prelungita;
  • 5-6 mese pe zi, la ore fixe, in cantitate mica. Se vor evita alimentele nedorite de bolnav, iar alimentele vor fi preparate cat mai simplu;
  • lapte dulce (daca nu e suportat se dilueaza cu ceai sau se adauga o lingurita de carbonat de calciu sau 5g citrat de sodiu la o cana de lapte). Lapte cu ceai, cu cafea, cu fainoase, fulgi de ovaz, gris, fidea, orez;
  • crema de lapte, branza de vaci, urda, cas, telemea desarata;
  • unt proaspat si nesarat, margarina, untdelemn dietetic (in nici un caz alimente prajite in unt sau ulei);
  • oua fierte moi, ochiuri in apa, oua in budinci etc;
  • crema de lapte, lapte de pasare, supe mucilaginoase, preparate din lapte, fainoase si putin unt;
  • carne de vitel, vita tanara, pasare fiarta, coapta, inabusita la cuptor, gratar;
  • peste slab (salau, stiuca, lin, pastrav, calcan, biban), fiert, fript sau copt in pergament;
  • supe de legume: zarzavaturi si legume tinere fierte (morcovi, dovlecei, conopida) cu unt sau untdelemn crud, piureuri sau soteuri;
  • fainoase din faina fina: fulgi de ovaz, paine alba prajita sau uscata, biscuiti;
  • prajituri de casa (gelatine, sufleuri, creme, tarte);
  • fructe sub forme de compoturi nu prea dulci si trecute prin sita; fructe coapte la cuptor (mere), zeama de fructe, uneori fructe bine parguite, coapte (caise, prune, piersici, fragi, zmeura) in cantitate redusa.

In ulcerul gastroduodenal ca principii se recomanda:

  • principalul factor al tratamentului este dieta, regim de crutare gastrica;
  • alimentul de baza este laptele. in caz de intoleranta este diluat cu ceai sau st adauga carbonat de calciu; – alcoolul, cafeaua si tutunul maresc hiperaciditatea, deci sunt strict contrain­dicate;
  • alimentele trebuie preparate dietetic. Zarzavaturile vor fi bine fierte, zeama fiind ingrosata cu gris, orez, piureu de cartofi. Se pot folosi chiar zarzavaturi nefierte, trecute prin sita. Legumele verzi, bine fierte, vor fi servite in forma de piureu, soteuri, la care se poate adauga inainte de consumare untdelemn sau putin unt, alteori budinci sau sufleuri preparate in baia de apa. Carnea se prepara fiarta, inabusita sau sub forma de perisoare fierte in aburi. Se serveste cu garnitura din piureuri de legume verzi, macaroane, gris, orez. Sosurile se prepara cu undelemn crud, niciodata incins;
  • mesele se iau la ore fixe, 5-6 pe zi in cantitate moderata, in liniste, fara graba.

Scurt rezumat cu alimente permise si alimente interzise pentru bolnavii de ulcer

Alimente permise bolnavilor de ulcer
Medicii de specialitate considera ca in dieta bolnavilor de ulcer pot fi incluse urmatoarele alimente: carne slaba de vaca, vitel, pasare, peste slab, sunca slaba, parizer, crenvursti, legume bine fierte sub forma de piureuri, budinci sau sufleuri, lapte dulce, smantana, unt, branza proaspata de vaci, cas, urda, oua proaspete fierte moi sau sub forma de ochiuri romanesti, ulei, fainoase – gris, orez, paste fainoase, paine veche de o zi, biscuiti, dulciuri sub forma de budinci sau prajituri cu aluat uscat, fructe dulci si bine coapte (fara samburi si coji), ceaiuri de menta, musetel, sunatoare, tei, apa minerala plata, sucuri crude de morcovi, mere, piersici.

Alimente interzise bolnavilor de ulcer
Sunt interzise in boala ulceroasa: alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, bauturile carbogazoase, bauturile acre sau fierbinti, carnea grasa sarata, afumata sau preparata prin prajire, pestele gras, sarat, afumat, conservele de peste, branzeturile fermentate, sarate, afumate, laptele batut, iaurtul, untura, slanina, rantasurile, maioneza, painea moale, prajita, painea neagra, pesmet prajit, dulciurile concentrate (marmelada, dulceata, ciocolata, aluaturi dospite proaspete, foietaje), zarzavaturile crude fibroase, cu celuloza dura (castraveti, ridichi, sfecla, varza alba, fasole uscata, linte, vinete, rosii), ceapa, usturoi, ardei iute, fructe crude sau acre, nuci, alune, migdale, condimente iuti si iritante (piper, boia, hrean, mustar, otet).



Etichete

Articole similare

banner hemoroizi

Ramanem conectati

    facebook     twitter     youtube     google+     rss
banner varice