Gastroenterologie

Simptome si complicatii diverticul Meckel

Simptome diverticul Meckel:

Majoritatea pacientilor cu diverticul Meckel sunt asimptomatici. Diverticulul Meckel este in mod frecvent descoperit accidental atunci cand se face un examen baritat sau o laparotomie pentru alte afectiuni abdominale.
Aparitia simptomelor la un pacient cu diverticul Meckel este practic sinonima cu aparitia complicatiilor. Complicatiile, care apar la 4-16% din pacienti, includ obstructie intestinala, ulcerul diverticulului Meckel , diverticulita, herniile meckeliene si tumori benigne sau maligne.

Complicatii diverticul Meckel:

Ulcerul diverticulului Meckel

Ulcerul diverticulului Meckel se intalneste la persoanele de sex masculin, sub 20 de ani, dar poate apare si la persoanele adulte. La copii, hemoragia digestiva inferioara (manifestata prin eliminarea de sange rosu cu cheaguri prin anus) este semnul cel mai frecvent pentru care se prezinta la medic. Sangerarea la adulti este mult mai putin frecventa.

Hemoragia digestiva inferioara este secundara hemoragiei de la nivelul ulcerului diverticular. Ulceratiile apare atunci cand secretia acida a celulelor gastrice afecteaza tesuturile invecinate, de multe ori de ori determinand eroziunea directa a unui vas. Din punct de vedere clinic, hemoragia se manifesta ca eliminare de sange de culoare rosie in scaun fara a fi insotita de durere. Cu toate acestea, unii pacienti pot prezenta numai durere (sub forma de crampe, cu localizare cel mai frecvent in jurul ombilicului) care precede declansarea hemoragiei. Greata , varsaturile si alternanta diaree- constipatie sunt intalnite inconstant in ulcerul diverticular.

Obstructia intestinala

Obstructia intestinala ocupa al doilea loc (dupa hemoragie) in patologie diverticulului Meckel si se intalneste la adolescenti si adultii tineri.

Obstructia intestinala poate fi rezultatul a mai multor mecanisme:

  • Obstructie prin strangulare: un diverticul lung se infasoara circular in jurul unei anse intestinale realizand astfel obstructia intestinala; alteori un cordon fibros pornit de la varful diverticulului si fixat la mezenter sau la o ansa intestinala turteste sau cudeaza intestinul.
  • Obstructie prin volvulus : un diverticul voluminos se rasuceste in jurul axului propriu.
  • Obstructie prin invaginare: diverticulul se invagineaza ca un „deget de manusa” in interiorul intestinului

Din punct de vedere clinic nu exista semne caracteristice care sa indice originea diverticulara.

Diverticulita

Ca si alti diverticuli, diverticulul Meckel se poate inflama. Diverticulita este de obicei observata la pacientii mai in varsta. Diverticulul Meckel este mai putin predispus la inflamatie, deoarece majoritatea diverticulilor au o gura larga, au tesutul limfoid foarte putin si au un mecanism de auto-golire.

Pacientul acuza dureri abdominale in zona din jurul ombilicului cu iradiere in fosa iliaca dreapta (asemanator cu durerea din apendicita acuta).

Herniile meckeliene

Diverticulul Meckel poate fi gasit in sacul unei hernii, de obicei inghinala sau femurala dreapta. Aceste forme de hernii care contin diverticul Meckel sunt denumite herniile Littre.

Tumorile

Mai putin frecvent, la nivelul diverticulului Meckel se poate dezvolta tumori benigne ( leiomioame, angioame, neurofibroame, lipoame, etc) sau tumori maligne ( sarcom, tumori carcinoide, adenocarcinoame). Rar, acesta poate perfora de la un os de peste sau ac de cusut care a fost ingitit.