Hemoroizi

Definitie hemoroizi. Particularitati de tratament hemoroizi

Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor hemoroidale anorectale. Pot aparea datorita unei predispozitii constitutionale (caz in care se asociaza si cu alte deficiente ale tesutului conjunctiv ca: varice, emfizem, diverse hernia), sau ca o consecinta a altor boli: ciroza, colita, hipertrofie de prostate etc, si in unele stari fiziologice cum ar fi sarcina. In puseele congestive apar dureri intense, arsuri in zona anorectala, mici hemoragii legate de emisia scaunului; in afara acestor crize, hemoroizii sunt asimptomatici.

Fitoterapie hemoroizi

Tratamentul se refera la aplicatii externe si la administrarea interna a preparatelor din plante. Aplicatiile externe au o actiune antiseptica, calmanta, hemostatica si cicatrizanta.

Particularitati de tratament hemoroizi

Se impune o dieta adecvata combaterii constipatiei (care agraveaza totdeauna evolutia si precipita crizele hemoroidale). In ciuda caracterului „local” al bolii, homeopatia da bune rezultate in suprimarea crizelor si prevenirea recidivelor.
Tratamentul local cu bai de plante, cataplasme, comprese este mai indicat la inceputul maladiei; in cazul in care nu cedeaza se recurge la aplicatii locale alopate.

Evolutie si complicatii hemoroizi

Evolutiv, hemoroizii interni parcurg in timp o serie de stadii evolutive, denumite grade ale bolii hemoroidale si numerotate de la 1 la 4, si anume:

  • gradul 1 – hemoroizi neprocidenti
  • gradul 2 – hemoroizi procidenti dupa defecatie, dar reductubili spontan
  • gradul 3 – hemoroizi procidenti, exteriorizabili cu ocazia oricarui efort (defecatie, tuse, stranut, etc.), dar reductibili numai manual
  • hemoroizi interni procidenti, ireductibili (nici macar manual)

Complicatiile bolii hemoroidale au fost clasificate in complicatii dureroase, complicatii hemoragice, complicatii supurative si complicatii diverse (de tipul polipilor sau pseudopolipilor hemoroidali). Boala apare mai frecvent intre 30 si 60 de ani fiind determinata de staza sau hipertensiunea venoasa pelviana, combinata cu modificarile peretilor venosi din plexurile rectale.Constipatia, diarea, sedentarismul, limitarea activitatii fizice, consumul de alcool si alimente picante, unele boli (hepatita, hipertensiunea arteriala), sarcina reprezinta factori adjuvanti in aparitia hemoroizilor.

Hemoroizi Interni:
Hemoroizii interni, in general, cauzeaza dureri, mancarimi si o senzatie de disconfort. Uneori, un vas de sange din interior incepe sa se dilate atat de mult incat iese in exterior, in special dupa depunerea unui efort mare la defecatie. Acest proces se numeste Prolaps hemoroidal (in limbaj popular, caderea hemoroizilor). Vasele interne (hemoroizii interni) isi pot reduce dimensiunea, revenind la cea normala de la sine sau cu interventia unui medic care ii repozitioneaza in interior.

Hemoroizi Externi:
Hemoroizii externi sunt, de fapt, vasele de sange care se afla in zona orificiului anal. O persoana care sufera de hemoroizi externi manifesta durere sau are o senzatie de arsura in aceasta zona. Hemoroizii externi pot cauza, de multe ori, sangerari pe care pacientul le observa la defecatie.

 

Primul obiectiv al oricarui tratament in boala hemoroidala este combaterea constipatiei. Se recomanda un regim naturist 80% bazat pe cereale, fructe si legume cu celuloza fina. La aparitia sangerarilor si durerilor se recomanda un laxativ uleios urmat de 2-3 zile de repaus alimentar bogat in lichide.
Tratamentul alopat calmeaza doar puseele congestive; terapia naturista se adreseaza atat bolii de fond, cat si crizelor hemoroidale. Cazurile rezistente la terapia medicala, cu sangerari abundente si dilatatii mari, cu tromboza hemoroidala au sanctiune chirurgicala numai daca s-a incercat fara rezultat terapia naturista si alopata.

In mod eronat, multi oameni trateaza acesta afectiune cu jena si rusine si se feresc sa o mentioneze atunci cand se prezinta in fata medicului de familie sau specialist pentru diferite probleme de sanatate. Bonavul de hemoroizi nu trebuie sa se neglijeze pentru ca boala poate trada afectiuni mult mai grave sau se poate complica.

Cine sufera de hemoroizi?

Aceasta este o afectiune extrem de raspandita, atat In randul femeilor cat si al barbatilor si foarte multe dintre persoanele care au trecut de varsta de 50 de ani, pot prezenta hemoroizi atat in faza necomplicata care nu deranjeaza, sau in faza complicata si care necesita obigatoriu tratament.

In timpul sarcinii, exista o predispozitie de a se forma hemoroizi, datorita presiunii pe care o exercita uterul gravid asupra vaselor hemoroidale si creeaza conditiile de aparitie a dilatatiilor venoase. Dupa nastere, insa, acestia dispar, deoarece dispare si conditia favorizanta.