Hemoroizi

Tratament hemoroizi

Primul obiectiv al oricarui tratament in boala hemoroidala este combaterea constipatiei.

Se recomanda un regim naturist 80% bazat pe cereale, fructe si legume cu celuloza fina. La aparitia sangerarilor si durerilor se recomanda un laxativ uleios urmat de 2-3 zile de repaus alimentar bogat in lichide.
Tratamentul alopat calmeaza doar puseele congestive; terapia naturista se adreseaza atat bolii de fond, cat si crizelor hemoroidale. Cazurile rezistente la terapia medicala, cu sangerari abundente si dilatatii mari, cu tromboza hemoroidala au sanctiune chirurgicala numai daca s-a incercat fara rezultat terapia naturista si alopata.

Tehnicile se utilizeaza in general in ambulator, deci fara internare si sunt aplicabile prin intermediul anuscopului.

Scopul nu este, deci, de a distruge hemoroidul, ci repozitionarea acestuia in interiorul canalului anal, prin reducerea sa in dimensiune si atasarea la perete printr-o cicatrice fibroasa, ceea ce va anula prolapsul si implicit stagnarea sangelui, factorii determinanti in boala hemoroidala.

Aceste metode rezolva cauzele simptomelor, hemoroizii reluandu-si rolul lor fiziologic, oferind protectie impotriva agresiunilor mecanice si asigurand continenta de finete a gazelor.

In prezent in tratamentul hemoroizilor sunt utilizate:

  • scleroterapia;
  • ligatura cu benzi elastice;
  • fotocoagularea in infrarosu;
  • crioterapia;
  • ligatura arteriala hemoroidala;
  • hemoroidoliza galvanica;
  • yag laser – fotocoagulare;
  • diatermocoagularea monopolara;
  • diatermocoagularea bipolara.

Tratamentul hemoroizilor:

  1. Hemoroizi externi – chirurgical cu laser
  2. Hemoroizi interni – ligaturi elastice, scleroterapie, chirurgical
  • nu necesita anestezie sau internare in spital, tratamentul fiind ambulator
  • pozitia bolnavului este decubit lateral stang (pacientul sta culcat pe partea stanga)
  • se efectueaza anoscopie, iar prin anoscop se introduce aplicatorul cu inelul de cauciuc care monteaza la baza hemoroidului
  • tratamentul se efectueaza la minim 2 saptamani interval
  • in perioada tratamentului hemoroizilor nu este necesara o schimbare majora a stilului de viata
  • la finalul tratamentului se va efectua un control mai amanuntit al partii terminale a intestinului gros (rect, sigmoid) printr-o rectosigmoidoscopie

Complicatii hemoroizi:

  • tromboza hemoroidala
  • sangerarile
  • infectioase (abcese)

Complicatiile sunt rare: 1-3 %, iar rezultatele sunt bune in procent de 60 – 80%.

 

Alifie pentru tratarea hemoroizilor

Ingrediente: ceara de albine cat o nuca;1 lingura ulei măsline; 2 cm frunza de Aloe pisata, care sa aiba o varsta de peste 3 ani.
Preparare: Se amesteca intr-un vas smaltuit, la foc potrivit, pana se obtine un lichid omogen, se toarna in cutii de plastic care se tin la rece
Din ceara de albine se vor face supozitoare pe care le veti introduce in anus, cate 1 in fiecare seară inainte de culcare, va va ameliora durerea si chiar va va vindeca.

Baie tratament hemoroizi

Se fierbe 1kg de varza dulce circa 30 de minute, in 2-3 litri de apa. Cu zeama obtinută se fac zilnic bai de sezut caldute. Se poate folosi si praz, si se poate tine la frigider, incalzindu-se inainte de folosire. Sau se pot folosi alternativ. După o baie de circa 30 minute se lasa sa se usuce (nu se sterge) si se unge locul dureros cu alifie de galbenele. Tratamentul dureaza cam o luna de zile.
Decoct de mătrăgună
Planta trebuie fiartă 1/2 ore, se va spăla locul bolnav şi se va sta 15 minute cu fundul în acest decoct, ceaiul trebuie să fie cât mai cald. Băile se vor face în fiecare seară.
Moţuri de nuc
Nucul înfloreşte în aprilie şi are flori femele – nuca propriu-zisă – şi flori bărbăteşti – nişte moţuri verzi pline de polen galben, care după ce fecundează nuca cad şi se vor usca devenind negre. Se pot culege de pe jos şi se pot păstra 2-3 ani.
Tratamentul: În 2-3 litri de apă clocotinda se pune o mână (circa 20gr) de moţuri de nuc, se opreşte focul şi se acoperă. Când infuzia este suportabilă la cot, se pune într-un lighean cu moţuri cu tot, şi se fac băi de şezut până ce infuzia se răceşte. Se poate reîncălzi şi folosi încă o dată. Se vor face 10 astfel de băi în 10 seri consecutiv. Bolnavul trebuie să se ferească de piper, ardei iute şi trebuie să menţină o igienă strictă la locul bolnav. Tratamentul a dat rezultate fără excepţie.

Masuri igienice de tratare hemoroizi in faza linistita :

– dupa eliminarea fecalelor stergere cu hartie igienica fina, spalare cu apa fiarta si racita, dupa care se aplica un strat subtire de vaselina medicinala;
– combaterea constipatiei;
– evitarea statului prelungit in picioare, mai ales in pozitii fixe, cat si a umblatului pe jos pe durate mari;
– interzicerea calaritului si a mersului pe bicicleta;
– interzicerea fumatului;

Alimente interzise in boala hemoroidala: vanat, branza fermentata, maioneza, sosuri, piper, ardei, mustar, cafea, bauturi alcoolice etc.