Gastroenterologie

Tratamentul diverticulului Meckel

Tratamentul diverticulului Meckel include interventia chirurgicala pentru a indeparta diverticulul, operatie cunoscuta sub numele de diverticulectomie. Operatia este asemanatoare apendicectomiei (indepartarea apendicelui) si se face sub anestezie generala.

Interventia chirurgicala efectuata cu scopul indepartarii diverticulului poate fi efectuata prin laparoscopie sau prin metoda traditionala.

In cazul metodei traditionale chirurgul va face o incizie (taiatura) in partea dreapta a abdomenului inferior si elimina diverticul de la nivelul peretelui intestinal. Uneori poate fi necesara indepartarea unei mici portiuni a intestinului impreuna cu diverticulul. Daca se face acest lucru, capete intestinului ramas vor fi cusute (anastomoza).

In cazul metodei laparoscopice se efectueaza o mica incizie in sau imediat sub buric. Abdomenul este insuflat cu aer astfel incat chirurgul sa poate vedea organele abdominale. Prin incizie este introdus in abdomen un instrument subtire, iluminat, numit laparoscop. Instrumentele cu care se va efectua operatia sunt inserate prin alte mici incizii efectuate la nivelul abdomenului inferior.

In cazul hemoragiilor masive, ce determina aparitia anemiei, pacientului trebuie sa-i fie administrate suplimente de fier, iar in cazurile grave se poate impune chiar si transfuzia sangvina.

Tratamentul diverticulului Meckel este necesar pentru a preveni inflamatia, sangerarea sau obstructia intestinala.