Gastroenterologie

Tratamentul hemoragiilor diverticulare

Hemoragiile diverticulare de cele mai multe ori se opresc de la sine. Daca hemoragia nu se opreste spontan, tratamentul are ca scop oprirea hemoragiei si inlocuirea sangelui. Tratamentul poate include fluide administrate intravenos , transfuzii de sange, iar in unele cazuri interventie chirurgicala pentru a extirpa portiunea de colon afectata.

Regimul alimentar:

Hidratarea corecta (3 l de lichide pentru barbati si de 2,2 l pentru femei), cresterea continutului de fibre din dieta (se recomanda 20-35 grame de fibre in fiecare zi), evitati alcoolul si fumatul (irita mucoasa intestinala), scadeti in greutate (daca sunteti supraponderali), faceti exercitii fizice moderate si eliminarea factorilor care duc la constipatie ajuta la scaderea frecventei aparitiei de diverticuli noi si reduce riscul de complicatii (rupere sau inflamatie). Suplimentele de fibre alimentare sunt de mare ajutor in cazul in dieta este incorecta.

Se recomanda reducerea consumului de carne si grasimi (unt, margarina, uleiuri vegetale, maioneza, sosurile, prajelile, produsele fast-food, branzeturile grase).

Alimentele cu continut crescut in fibre alimentare sunt : tarate(45g/100g de aliment), fasole uscata(35g/100g de aliment), seminte de mac (21g/100g de aliment), mazare (12g / 100g de aliment), arahide (11,5g/100g de aliment), linte, susan, conopida, soia (10,5g/ 100g de aliment), faina integrala de grau (10g/100g de aliment), migdale, alune, nuci (8,5g/100g de aliment), morcovi, radacini de patrunjel(8g/100g de aliment), hrean (7,5g/100g de aliment), coacaze, zmeura, paine integrala, seminte de floarea soarelui, fulgi de orz (6,5g/100g de aliment),s panac, tomate (6g/100g de aliment).

Se considera ca floricelele de porumb, semintele de floarea-soarelui, semintele de dovleac, semintele de chimen si semintele de susan sunt nocive pentru persoanele cu diverticuli.