Abces Perianal

Abcesul perianal. Natura abcesului perianal

Abcesul perianal reprezinta o colectie de puroi localizata, ce intereseaza tesuturile profunde perianale (din jurul orificiului anal). Abcesul perianal este si el o colectie purulenta, insa, spre deosebire de cel perirectal are localizare mai superficiala. Ambele tipuri de abcese au nevoie de atentie medicala imediata, drenaj si rezolvare chirurgicala. O temporizare a tratamentului va determina evolutia bolii spre fistulizare, precum si aparitia diverselor complicatii (unele foarte grave si avand interesare sistemica).

CAUZE ABCES PERIANAL

Specialistii considera ca, in principal, cauzele de aparitie ale abceselor sunt infectioase si neinfectioase. Dintre infectii, cel mai frecvent incriminati sunt germenii apartinand florei inetstinale: E. coli, stafilococ, dar si bacilul tuberculos, Pseudomonas, Clostridium perfringens. Cauze neinfectioase cuprind: boala Crohn, colita ulceroasa, carcinoame, traumatisme. Majoritatea insa au etiologie infectioasa.

Procesul debuteaza la nivelul glandelor anale care pot fi obstruate prin germenii enumerati. Infectia se numeste criptita. Infectia (si implicit puroiul) poate evolua si se poate extinde in spatiile profunde din jurul anusului si rectului. In cazul in care nu este evacuata, colectia purulenta se mareste si asociaza simptome importante: durere, febra si chiar tulburari majore ale tranzitului intestinal. Intr-o ultima etapa de evolutie, abcesul poate fistuliza la piele (eliminandu-se continutul purulent).

Exista persoane ce au un risc mai crescut de a dezvolta astfel de abcese (comparativ cu populatia generala), cum ar fi:
– pacientii diabetici, hipertensivi
– pacientii cu infectie HIV/SIDA (prin imunitate scazuta)
– pacientii cu boala Crohn sau alte boli inflamatorii cronice ale intestinului
– pacientii in tratament imunosupresor (corticosteroizi: prednison, metilprednisolon) sau chimioterapie.

SIMPTOME ABCES PERIANAL

In general, simptomatologia abcesului perianal este de natura inflamatorie si cuprinde:
– durere in zona anala si fesiera, avand caracter pulsatil, violent si permanent, fiind accentuata de statul pe scaun si defecatie
– febra, alterarea starii generale, astenie
– transpiratii nocturne
– tulburari de tranzit intestinal (pacientul poate evita defecatia datorita durerii).
Examenul fizic evidentiaza regiunea anala si perianala tumefiata, rosie, calda si intens dureroasa. Abcesul apare ca o umflatura in regiunea anala.


INVESTIGATII ABCES PERIANAL

Specialistii recomanda pacientilor sa se prezinte pentru un consult medical si investigatii imediat ce prezinta simptome sugestive.
Anamneza este o etapa importanta in stabilirea diagnosticului, de aceea pacientul este sfatuit sa raspunda clar, complet si corect tuturor intrebarilor medicului. Desi unele intrebari pot fi mai stanjenitoare sau intime, informatiile obtinute sunt importante, iar medicul este obligat sa pastreze confidentialitatea cu privire la raspunsuri. Sinceritatea pacientului este utila in stabilirea unor investigatii suplimentare si in masurile terapeutice care urmeaza a fi luate.
Anamneza este urmata de examenul fizic, insistandu-se asupra zonei perianale. Medicul va explica pacientului in ce consta examinarea, intregul proces facandu-se cu blandete pentru a nu agrava simptomatologia, dar si in conditii ce nu vor afecta prea mult intimitatea si pudoarea pacientului. Medicul trebuie sa raspunda in mod clar si explicit tuturor intrebarilor pacientului, deoarece acesta trebuie sa fi familiarizat cu toate procedurile.
In majoritatea situatiilor examenul clinic este revelator, diagnosticul fiind pus doar dupa observarea si palparea regiunii perineale.
Exista insa si cazuri cand se indica si alte seturi de investigatii: hemoleucograma, analiza urinii, radiografie, CT, RMN sau ecografie.

TRATAMENT ABCES PERIANAL

Tratament la domiciliu

Abcesul perianal este o boala ce trebuie diagnosticata si tratata de un medic specialist. Masurile terapeutice recomandate de acestia pentru tratamentul la domiciliu includ:
– bai calde pentru ameliorarea simptomatologiei
– administrarea de analgezice obisnuite, de tipul ibuprofenului pentru controlul durerii si febrei.
In cazul in care abcesul fistulizeaza spontan, se va elimina o cantitate de puroi si este posibil ca simptomatologia dureroasa sa scada in intensitate.

De retinut!

Abcesul trebuie evaluat de catre medic. Nu se vindeca de la sine iar amanarea prezentarii la un specialist nu face decat sa sporeasca riscul de dezvoltare al complicatiilor si sa degradeze sever starea de sanatate a pacientului prin persistenta si extinderea infectiei.

Tratament de specialitate

In functie de severitatea abcesului, de starea generala a pacietului si de complicatiile care au aparut in cazul prezentarii tardive a pacientului la spital, tratamentul corect chirurgical poate necesita sau nu internarea pacientului. Tratamentul trebui sa fie explicat in detalii pacientului, etapele principale fiind:
– efectuarea anesteziei locale (in jurul zonei afectate, nu direct in abces), iar daca situatia o impune, chiar sedarea pacientului
– in cazul in care procedura se efectueaza in sala de operatii, pentru cazurile complicate sau grave, se va efectua rahianestezie (in care pacientul este amortit de la sold in jos) sau anestezie generala; in aceste cazuri pacientul va fi internat cateva zile pentru supravegherea starii de sanatate si evaluari postoperatorii
– pacientul internat va primi antibiotice, analgezice si fluide intravenoase; starea generala si regresia infectiei se determina urmarind evolutia clinica si prin determinari paraclinice, in principal analiza hemoleucogramei.
– daca au trecut mai mult de 5- 10 ani de la ultima injectie antitetanica, pacientului ii poate fi administrat vaccinul din nou
– in cazul in care incizia si drenarea abcesului s-au realizat in camera de garda iar pacientul este externat in aceeasi zi, imediat, medicul ii va elibera o prescriptie continand analgetice si antibiotice.

Urmarirea pacientului

Dupa drenarea abcesului, simptomatologia pacientului se va imbunatati progresiv. Imediat dupa interventie pacientul va primi antibiotice si analgezice.
Medicul poate considera inutila sau chiar contraindicata sutura inciziei deoarece exista riscul de a face iar puroi. Abcesul va fi lasat liber, nu se va inchide, iar in interiorul zonei se va introduce o fasa de tifon imbibata cu betadina peste care se va trece leucoplast. Aceasta fasa va fi indepartata dupa cateva zile de catre medic.
Administrarea antibioticelor este o etapa obligatorie in rezolvarea procesului infectios si in prevenirea recurentei. Trebuie precizat ca antibioterapia este doar o masura terapeutica adjuvanta, ea nevindecand singura abcesul si neevitand interventia chirurgicala.
Daca pacientul resimte durere, medicul ii va administra analgezice. Se recomanda utilizarea, pentru o scurta perioada de timp a laxativelor, astfel evitandu-se un efort de defecatie ce poate intarzia vindecarea plagii. De asemenea, este important ca pacientul sa aiba o buna igiena personala in zona respectiva.

6 comentarii la „Abcesul perianal. Natura abcesului perianal

 • Sint si eu unul din acei oameni care au avut nenorocul sa se confrunte cu aceasta problema. Mai exact un abces perianal care se pare a cauzat si o fistula perianala. De la momentul operatiei am citit foarte multe legat de aceasta problema si sint citeva lucruri care cred ca lipsesc.

  Dupa ce se face operatia de abces, pentru o vreme, asa cum scrie peste tot exista posibilitatea sa existe puroi motiv pt care operatia ramine deschisa pt a permite eliminarea acestui puroi. Ceea ce lipseste de peste tot este urmatorul lucru: investigatia cauzei pt care acest puroi exista. Teoretic (gindit de un inginer) pt a exista o infectie, exista ceva care cauzeaza infectia. Intrebarea simpla este: ce se poate face pentru a identica cauza infectiei si a gasi modul de a ataca si elimina cauza? Nu gasesc nicaieri acest lucru. Nu e logic?

  Pe de alta parte, un abces perianal este intr-o zona in care exista multi germeni, ca urmare posibilitatea infectarii este foarte mare din moment ce zona ofera mediul perfect de dezvoltare al unei infectii. Ar trebui facut ceva…..

  Cit despre tratament, din ce vad acesta nu exista. Solutiile prezentate sint cele chirurgicale care intr-adevar isi au rolul foarte clar definit, dar ce trebuie pacientul sa faca intre operatia de abces perianal si cea de eliminare a fistulei in afara de cel de a astepta sa nu se mai elimine nimic si operatia sa se inchida?

  Ce imi doresc in acest moment este simplu: cine poate sa imi dea un sfat sau sa ma indrume catre o clinica (de preferinta in Timisoara sau in zona de vest a tarii) care sa ma ajute sa rezolv problema i-as fi recunoscatoare.

  • ingineria nu are nici o tangenta cu medicina, din pacate.abcesul perianal se produce prin obturarea canalelor secretorii ale unor glande din interiorul anusului care exista si care sunt utile.foarte simplist e ca si cum ai face un furuncul, dar la interior.modul de dispersie a infectiei face ca abcesul perianal sa fie o boala eminamente chirurgicala, fiind foarte rare cazurile in care puroiul se elimina in canalul anal, el mai degraba difuzand in tesutul grasos perianal si cauzand intregul tablou clinic si de complicatii.deci cauza nu poate fi controlata,nici macar prin igiena, pentru ca in canalul anal sunt 10 la puterea 8-a germeni pe mm cub…asta ca sa ma exprim inginereste….cam 50 la suta din pacienti fac fistula perianala, deoarece putini sunt cei care se prezinta la medic inainte ca traiectul de puroi sa genereze multiple ramificatii….fistula perianala se opereaza la minimum 4 luni de la episodul acut pentru a limita la minimum sacrificiul de tesut

   • Intrebare pentru domnul Horia Roman : ce facem in cazul in care abcesul perianal se incapataneaza sa reapara desi a fost operat de 4 ori?

 • la o fetita de 2ani si 4luni ….are un sinus piramidal!!!….e mai bine sa fie o interventie chirurgicala???….dupa interventie poate sa mai regidiveze??va multumesc

 • Si eu am o asemenea „galma” in jurul anusului dar de fiecare data cand ma duc la toaleta si ma sterg dupa ce am scaun vad puroi pe servetel.
  Mi se intalmpa sa simt ca erupe sau ca exista atunci cand stau mai mult de 18 ore si si nu ma duc la toaleta.
  Dupa cate am citit ar fi asta dar nu prea m-as opera. ce se poate intampla, in conditiile in care mie mi se elimina puroiul zilnic.
  Exista vre-un tratament pentru a stopa aceasta problema pe cale medicamentoasa?

 • Sunt si eu unul din acei nefericitii cu abces peri-anal si nu as cam vrea sa ma operez, se poate face un tratament cu ceva sau trebuie neaparat interventie chirurgicala. 

Comentariile sunt închise.