Adrenostazin, fiole

Compozitie Adrenostazin

Adrenostazin
Adrenostazin

1 ml solutie apoasa contine 0,3 mg carbazocrom.

Actiune terapeutica Adrenostazin

Carbazocrom este un produs de oxidare al adrenalinei. Este un hemostatic, produce diminuarea permeabilitatii si cresterea rezistentei capilarelor. Administrat la om reduce timpul de sangerare de la 200 secunde la 120-110 secunde. Normalizeaza timpul de sangerare prelungit in mod patologic. Adrenostazinul nu intervine in procesul de coagulare; diferite teste de coagulare (timpul de coagulare, timpul de protrombina etc.) au fost gasite nemodificate dupa administrarea adrenostazinului.
Adrenostazinul actioneaza asupra peretului vascular, marind rezistenta si diminuand permeabilitatea capilara. Desi este un produs de oxidare a adrenalinei, adrenostazinul nu pastreaza nici una din proprietatile simpatico-mimetice ale acestuia, neprovocand modificari ale tensiunii arteriale, pulsului sau debitului cardiac.

Farmacocinetica

Administrarea subcutanata a carbazocrom este urmata de absorbtie relativ lenta (3-5 minute) datorita vasoconstrictiei locale. Absorbtia este mult mai rapida in cazul injectarii i.m. Carbazocrom este eliminat pe cale urinara sub forma de metaboliti inactivi.

Indicatii Adrenostazin

  • prevenirea si tratamentul hemoragiilor chirurgicale: profilactic in interventii chirurgicale care expun la hemoragii capilare (ORL, urologie, chirurgie osoasa si toraco-pulmonara); -prevenirea si tratamentul hemoragiilor medicale: purpura acuta si cronica, telangiectazia familiala, epistaxis, sindroamele capilare toxice in intoxicatii cu arsen si benzol
  • hemoragii capilare ale aparatului respirator si digestiv,ciroze, hepatite, hematemeze, hemoptizie, hemoragii retiniene, uterine.

Mod de administrare

Intramuscular, subcutanat sau intravenos (in solutie glucozata si clorurosodica). Solutia diluata se foloseste in primele 24 de ore dupa preparare.
Doza pentru adulti este de 1,5 mg de 1-3 ori/zi.
Profilactic, in seara precedenta si cu 1/2 ora inaintea interventiei chirurgicale. In caz de hemoragii intense se utilizeaza perfuzii a 50 mg adrenostazin in 500 ml solutie izotonica.
Doza pentru copii sub 15 ani este 1/2 din doza adultului.

Contraindicatii Adrenostazin

Hemoragii masive prin ruptura de vase mari (este ineficace).

Precautii

Solutia intravenoasa se poate asocia cu sange, plasma, substituenti de plasma.

Sarcina si alaptare

Se va administra cu prudenta.

Interactiuni medicamentoase

Se poate asocia in perfuzie cu analeptice, simpatomimetice, curarizante, barbiturice. Este incompatibil cu vitamina C.
Creste activitatea fibrinolitica a acidului nicotinic.

Reactii adverse

Durere la locul injectarii.

Supradozare

Injectarea i.v. de doze excesive poate produce fibrilatie ventriculara (in special la cardiaci) si infarct miocardic acut (la bolnavi cu cardiopatie ischemica).