Gastroenterologie

Aerofagia

Abdomenul umflat şi senzaţia de balonare sînt două simptome care ne indică faptul că avem o problemă de digestie sau că ne confruntăm cu aerofagia.

Deosebit de dezagreabilă pentru organism şi jenantă în societate: aerofagia este provocată de un act reflex caracterizat prin pătrunderea în stomac a unei cantităţi de aer, odată cu înghiţirea salivei, băuturilor sau alimentelor. Cînd aerul ajunge în stomac, acesta din urmă se umflă, iar organismul nostru se simte stînjenit, confruntîndu-se cu balonarea, mai ales atunci cînd încercăm să purtăm haine mai strîmte.

În continuare vă propunem cîteva reguli de bază, care vă vor ajuta în tratarea acestei neplăcute senzaţii, cum este balonarea.

1. Mîncaţi şi mestecaţi încet. Acest lucru vă va ajuta să diminuaţi cantitatea de aer care vă pătrunde în stomac în timp ce mîncaţi. Dacă aveţi grijă ca fiecare masă să dureze 30 de minute, cu timpul veţi scăpa de balonări. Deseori, avem tendinţa să facem şi altceva în timp ce mîncăm: să citim, să ne uităm la televizor sau chiar să ne luăm prînzul pe birou, în faţa computerului. Dacă înghiţiţi alimentele prea repede nu le veţi mesteca bine şi veţi înghiţi o cantitate mare de aer, iar astfel vă veţi îngreuna digestia. Pe lîngă aerofagie, stomacul va munci mai mult să digere, iar acest lucru îl veţi resimţi şi dvs. în mod neplăcut. O digestie proastă se manifestă prin arsuri ale stomacului, constipaţie şi balonare.

2. Evitaţi băuturile carbogazoase. Pe lîngă faptul că nu sînt deloc sănătoase, conţin şi foarte multe bule de gaz. Odată ce acestea ajung în stomac, nu vor face decît să îl umfle, iar dvs. vă veţi confrunta cu o senzaţie neplăcută de greutate şi balonare a abdomenului. Beţi apă plată sau un suc natural de fructe fără îndulcitori. Nu beţi niciodată apă înainte de masă sau în timpul acesteia. Ideal este să consumaţi apă doar între mese, deoarece, astfel, apa favorizează digestia.

3. Evitaţi guma de mestecat. Cînd mestecaţi gumă, produceţi salivă şi, pentru că nu aveţi ce înghiţi, vă intră în stomac doar aerul. Fapt ce va fi cu atît mai rău pentru digestie.

4. Reduceţi consumul de alcool, cafea şi ţigări. Aceşti excitanţi sînt cunoscuţi ca factori care agravează aerofagia.

5. Încercaţi plantele. Scăpaţi de aerofagie cu ajutorul plantelor folosite ca şi condimente: busuioc, coriandru etc. Acestea favorizează eliminarea gazelor. Cereţi sfatul unui farmacist. Puteţi, de asemenea, încerca şi următoarea reţetă: amestecaţi 50 grame de gutuie cu 50 grame de pătrunjel şi alte 50 grame de varză. Sfărîmaţi-te într-un castron şi adăugaţi puţin vin. Lăsaţi totul la macerat şi beţi din acest preparat cîte un pahar după fiecare masă.